10. mar 2007 18:31
Pri nas kolegica, ki ima sicer tri otroke (nazadnje dvojčka) do tretjega leta starosti dvojčkov ne bo dežurala ob nedeljah, sicer pa dela poln delovni čas (sila neurejen je, včasih še opoldan ne ve, kdaj bo šla lahko domov, na srečo za otroke lahko poskrbi mož in tudi babica pomaga). Tudi nočno delo ne pride v poštev za mamice, ki imajo do tri leta stare otroke.
Za podaljšanje porodniške ne vem, kako je zdaj. V času, ko sem jaz rodila drugega otroka (pred 18 leti) je predlog za podaljšanje napisal pediater,ki je v posvetovlanici skrbel za otroka, odobravala pa je (ali tudi ne) posebna komisija. Meni so takrat porodniško podaljšali za tri mesece, ker je bilo v prvem letu starosti s hčero vse živo narobe - naj omenim le to, da so ji pri dveh in pol mesecih starosti pod popolno narkozo operirali oziroma odstranili bezgavke na vratu, da drugih reči niti ne omenjam. Tako da če je medicinska indidakcija, podaljšanje ne bi smelo biti problem, včasih je bilo za mesec dni podaljšanja dovolj tudi dejstvo, da ni bilo urejenega varstva za otroka.
Sem pa jaz bila pred 22 leti med tistimi srečnicami, ki so še ravno bile na porodniški, ko so to z osmih mesecev, kolikor so bile matere do takrat doma, podaljšali na eno leto (za 14 dni sem "padla" noter): Ne morete si misliti, kako lep občutek je bil, ko sem izvedela, da bom še dodatne štiri mesece doma. Plus lanski dopust, pa dopust tistega leta in sem že bila šest mesecev dalje doma...
Mamamia
mamamia