5. mar 2007 19:44
Kaj bi pa zamerila? Moja izkušnja je namreč takšna:
Ko sem to potrebovala potrdilo o nekaznovanosti - poznam razliko o nekaznvoanosti od tega, ali je vložena obtožnica ali ne oziroma izrečena obsodilna sodba ali ne - so mi to uredili na sodišču. Kje so oni to urejali in od kod dobili potrdilo, me res ni zanimalo, jaz sem samo povedala, kaj potrebujem in kdaj, in sem tudi dobila. In mi ni bilo potrebno sami na ministrsvo za pravosodje, očitno to zmorejo opravitina sodišču. Vsaj sprejeti vlogo.
Drži pa, je vKazenski evidenci ministrstva zbir vseh podatkov, tako tudi, ali je bil nekdo obsojen na drugem sodišču kot pa v kraju,v katerem biva, in pri katerem prosi za potrdilo.
Tako da ne vem - sem morda imela srečo in naletela na ustrežljivo uradnico? Tudi možno. Potrdilo sem namreč dobila takoj, posledice sodobne elektronike ali kaj?
Ariella, pri nekaterih delovnih mestih zahteva delodajalec ob vseh drugih papirjih tudi potrdilo o nekaznovanosti - gre za kazniva dejanja, ne prekrške, torej al je bil nekdo pravnomočno obsojen pred okrajnim ali okrožnim sodiščem. Včasih pa zahtevajo zgolj potrdilo, da nisi v kazenskem postopku. Ta se začne s pravnomočnim sklepom o uvedbi preiskave, tako potrdila o tem, da nisi v kazenskem postopku (kar je seveda nekaj drugega kot potrdilo o nekaznovanosti) ne morweš dobiti, če zoper tebe že poteka preiskava, ni pa še vložena pravnomočna obtožnica. Za določena delovna mesta je namreč potrebno tudi takšno potrdilo.
Mamamia
mamamia