28. feb 2007 22:04
smrkolina,
končujem pravo v Ljubljani, ostala sta mi še 1 izpit in, seveda, diplomska.
že na začetku naj povem, da nisem tipična študentka prava (v LJ), ker mi študij pač nikoli ni bil glavna prioriteta. vseskozi sem vedela, da bom končala, nikoli pa ni na račun tega trpelo moje družabno življenje, še manj uživanje v kuhi in peki. :)))
kaj hočem reči? predvsem to, da je količina študija zelo odvisna od vsakega posameznika. večina jih (verjetno) res presedi za knjigo še pa še ur, no, sama spadam med tiste, ki so najbolj produktivni v zadnjem trenutku, ko že voda teče v grlo. prednost tega je, vsaj pri meni, da sem se vedno naučila bistvo, (nepomembne/manj pomembne) podrobnosti pa sem običajno kar izpustila. posledica tega je, da moje povprečje sicer ni bleščeče, sem ga pa v 3. in 4. letniku precej izboljšala, tako da niti ni tako slabo. spadam med srečneže, ki so dobili prakso v odvetniški pisarni, tako da se mi s pravosodnim niti ne mudi. v dveh letih si bom nabrala izkušenj in ga bo potem verjetno toliko lažje opraviti. se pa ne obremenjujem s tem, ker, kot rečeno, nisem študirala zato, da bi v najkrajšem možnem času končala s povprečjem 9.0, ampak zato, ker me pravo res zanima (čeprav tega v 1. letniku še nisem vedela:) in delo, ki ga opravljam, resnično veseli in izpolnjuje.
mimogrede naj omenim, da se 8-10 ur sliši res veliko, ampak če študent rad študira in ga snov zanima, to včasih še prehitro mine. sama sem ugotovila, da mi najbolj ustreza način študija, pri katerem si snov izpišem in potem, če ostane kaj časa, izpisano ponovim. ta metoda vzame nekaj časa, no, meni, ki res rada pišem, je v užitek in dejansko edini način, da si hitro zapomnim velike količine snovi.
dejstvo je tudi, da sta 1. in 2. letnik selektivna (npr. rimsko pravo, politična ekonomija), zato se splača vztrajati. nobena katastrofa ni, če se 1 leto ponavlja ali pavzira; slednje je na pravni v LJ namreč postalo skoraj običajna praksa. pomembno je le, da ne izgubiš volje in motiva.
če hčerko pravo veseli, naj se vpiše. še prej ji svetujem, da se kdaj udeleži kakšnega predavanja na fakulteti, da bo vsaj približno videla, za kaj gre. ampak, pozor, naj ne sodi po tistem enem predmetu/profesorju, ker določeni so res malo mimo in verjamem, da te lahko odvrnejo od študija prava.
če jo zanima kaj več, ima pomisleke ali bi se mogoče želela pogovoriti glede študija, naj mi pošlje zasebno sporočilo in si bom rade volje vzela čas zanjo. lahko tudi ob kakšni kavici. :)
lep večer vsem - pravnikom in nepravnikom!
Živi