Prismojevanje hrane na indukciji

nb  

član od: 29.11.2005

sporočila: 2339

24. avg 2010 10:12

Evo, jaz imam indukcijo se mi zdi da dober mesec. Voka mi še ni uspelo kupiti, tako da o tem ne morem napisati ničesar. Sem pa grozno vesela, da prostostoječih štedilnikov nimajo kombiniranih steklokeramika, indukcija, ker so me tako prisilili, da sem kupila samo indukcijo. Res sem morala zamenjati vso posodo (je bil tudi že čas), razen džezev za kuhanje kavice. Kupiti moram samo še kakšen majhen lonček, pa vok, ali drugo primerno malo večjo posodo. Bo kmalu na vrsti.

Kar se kuhanja na indukciji tiče, nobenih problemov. Palačinke sem pekla šele 1x. Tako hitro, pa tako lepo še nikoli niso bile pečene. Pekla sem jih na 7. V začetku sem se morala navadit, da se ne da več dat maščobo recimo na štedilnik, pa šele potem začet rezat čebulo, pa šele potem, ko se ta tensta meso, pa tako naprej, ampak je v bistvu vse treba imeti pripravljeno, ker je vse toliko hitreje.

Ko sem čakala, da mi voda za kavico zavre na steklokeramiki sem prej vmes običajno pospravila poln pomivalni stroj posode, zdaj ni šans niti za eno polico, da jo spraznim.

Vanilijeva krema, ki me je tudi precej skrbela, da se mi bo prismodila, se je tudi skuhala zelo lepo. Čisto nič se ni prijelo. Temperaturo se da bistveno bolje in hitreje uravnavat kot na steklokeramiki.

Indukcije ne zamenjam več, čeprav je moja želja, da bom enkrat poleg nje imela tudi štedilnik na drva, ker tisto pa res že diši čisto drugače.

Nena

Sporočilo je spremenil(a) nb dne 24. 2010 10:13

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

24. avg 2010 18:23

Sara.vidmar, prebral sem članek na poslanem linku in se z napisanim v glavnem strinjam. Ogenj daje svoj čar in poseben občutek. Ampak kdo ima čas, da ko pride iz službe, najprej zakuri štedilnik na drva in se potem loti priprave kosila? Indukcija je v tem primeru fantastično praktična. Indukcijski kuhalnik podobno kot steklokeramični ali plinski segreva posodo in ne direktno hrane v njej kot, na primer, mikrovalovna pečica. Zato verjamem, da je hrana iz mikrovalovke druge kakovosti kot kuhana v loncu. Če pa je kuhana v loncu, ne vidim razlike, ali ta lonec segreva plin, steklokeramična ali indukcijska plošča. Razlika pa res nastane potem, če hrano pripravljamo v stekleni ali keramični posodi, česar na indukcijski plošči ne moremo. Vendar se tudi za indukcijske plošče najde kakovostna posoda (litoželezna, emajlirana). Skratka, indukcije ne zagovarjam, ker pa imamo doma eno takšno dvojno ploščo, lahko iz prve roke povem, da smo z njo zadovoljni. Kuhal pa sem že na ognju, plinu, steklokeramiki in indukciji in lahko zatrdim, da je za kuharja indukcija najbolj prijazna. LP booris Sporočilo je spremenil(a) booris dne 24. 2010 18:30

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

24. avg 2010 19:15

Booris, sama podobno razmišljam kot ti - kar se tiče kvalitete hrane. Verjamem celo to, da je hrana, ki je pripravljana z dobro voljo, boljša od tiste, ki jo kuha namrgodeni in sitni kuhar. Še vedno pa ne vem, če bi poleg indukcije potrebovala en res hud plinski gorilec za vok. Praviš, da se vok na indukciji v redu obnese oz. celo bolje kot na plinu. Najbrž si imel v mislih navadni plinski gorilec, kakršne pač imamo v kuhinjah. Sem imela možnost videti, kako se vok obnaša na "industrijskem" gorilcu (ne vem moči, zagotovo preko 4kW) in bi si nekaj takega želela tudi sama. Ker na tistem plinu je bil vroč ves vok, tudi obod vse do vrha in to je TO. Je pa seveda problem prostor (60cm ind. kuhališče + 30cm plin) in konec koncev finance. Potem se vprašam, če to vse res rabim in iščem bližnjice ... In nisem dovolj pametna, potem pa tule postavljam vprašanja. Nena, hvala za tvoj prispevek. Lepo je prebrati, da si zadovoljna v lastni kuhinji. To bi rada tudi sama zase, ampak kot sem že napisala, sem še v fazi razmišljanja. Bojim se, da bom ugotovila ali da je vsega preveč ali da kaj manjka ... Eh ja, bo treba še parkrat prespat! sara

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

25. avg 2010 11:20

Sara.vidmar, ne potrebuješ dodatnega "super truper" plinskega gorilnika, indukcija zadostuje tudi za vok. Pri nas imamo samo "ta ozko" indukcijsko ploščo z dvema kuhališčema in to zadostuje za štiričlansko družino in občasno crkljanje obiskov. Res pa je, da je zato večkrat v igri pečica. Kot sem že napisal, se vok na indukciji obnaša precej bolje kot na običajnem gospodinjskem plinskem kuhališču. In če ga uporabiš nekajkrat na mesec, sploh ne premišljuj o kakšni drugi varianti. Če pa misliš vok uporabljati vsak dan, pa je morda pametno razmisliti o močnem plinskem gorilniku. Pri nas ga imamo v letni kuhinji na vrtu, ne bi ga pa vgradil v kuhinjo, že zaradi požarne varnosti ne. Sem pa na sejmih videl plinska kuhališča, namensko izdelana za vok. Ampak, kot rečeno, z ustreznim vokom na indukcijskem kuhališču boš več kot zadovoljna, če le nisi "perfekcionist v nulo". LP booris

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

25. avg 2010 11:35

Booris, hvala še 1x za tvoje razlage in osebne izkušnje. To mi največ pomeni, da nekdo iz prakse pove, kako se zadeva pri njem obnese. Če bi imela možnost letne kuhinje, tudi jaz ne bi dosti razmišljala, pa ne zaradi požarne varnosti, to mi sploh ni padlo na pamet, bolj zaradi pare in vonjav. Ja nič, se povabim 1x k vam na kosilo, da se prepričam! sara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti