22. feb 2007 8:32
Na to temo se pa že moram oglasiti (sem šele sedaj prišla do računalnika). Torej, draga mamamia, to se pri čokoladnih biskvitih z maščobo - pravzaprav gre za vmešano testo in ne pravi biskvit - dogaja tudi meni! Nisem čisto prepričana, kaj je vzrok, a sumim, da je preveč vroča pečica na začetku.
Lahko pa te potolažim: na nekem avstrijskem kuharskem forumu - in Avstrijci naj bi bili eksperti za saherco - je neka udeleženka, za katero iz njenih prispevkov vem, da se spozna na kuho in peko, rekla, da se ji to vedno zgodi in da se ji to zdi normalno. Tisto skorjico na vrhu poje, torto pa tako in tako vedno obrne, da je spodnja stran, ki je vedno gladka, na vrhu.
Popolnoma se strinjam z Dragičko - jaz VEDNO VSE torte delam tako, da je spodnja stran zgoraj, še na misel mi ne pride, da bi delala drugače.
Glede mazanja oboda: prepoved mazanja velja za pravi biskvit (brez maščobe ali samo s kako žličko olja ali raztopljenega masla), za testo, v kateremo je veliko maščobe, pa ni bistveno.
In še to: tudi jaz tortno testo, še zlasti tako z maščobo, vedno na vrhu pogladim tako, da je ob obodu višje, zato nikoli nimam problema s "Šmarno goro".
Glede rezanja torte pa nisem "ta prava": režem jo z dolgim nožem (30 cm, žagica), vedno mi gre kaj postrani, a se nikoli ne sekiram, ker se potem, ko je torta namazana, prav nič ne vidi!
teta torta