21. feb 2007 20:00
Jaz vam lahko le zaupam kako jaz pečem biskvite za torto. Na en kom. jajc dam 2 dag moke in 2 dag sladkorja. Če dam v biskvit čokolado, mlete oreke, kakav .... potem za težo tega, zmanjšam moko. V biskvit nikoli ne dajem pecilnega praška, nikoli oboda ne mažem z ničemer, moj obod je brez dna in zato pod obod dam kos navadnega papirja ki ga nekako zvijem na obod tako da čvrsto stoji, vse postavim na pekačin stvar funkcionira. Pa da ne bo katera mislila da se matram s peki papirjem. Uporabim najbolj navaden papir kar se jih dobi. V naših mladih letih so v tak papir zavijali salame, sir, pa tudi kak kruh.
Ko je testo v modelu ga z paleto zategnem proti robu na vse strani in sicer iz sredine. Na sredini je kar nekaka vdolbinica. To dam v razgreto pečico, testo nekako na obodu hitro prime na sredini pa se dvidne toliko, da je kar naenkrat biskvit raven.
Pečen biskvit vzamem iz pečice in ga obrnem okrog. Papir potegnem iz biskvita, pokrijem s serveto in pustim da se ohladi.
Ko je biskvit popolnoma ohlajen s špičastim nožem zarečem med obodom in biskvitom. Ko je zunaj pa ga s sukancem enakomerno prerežem in delam iz njega naprej svojo umetnino.
Danes na trgu dobimo jajca različnih velikosti. Količine ki sem jih navedla so za jajca ki tehta 5dag (1 kom), oziroma beljak 3 dag in rumenjak 2 dag.
Mogoče sem s tem kaj pomagala. Kot rečeno pa se bom natančno pozanimala prav za ta primer in sporočila.
Zdaj ko smo na veliko cvrle krofe so se ravno tako pojavile težave (pri nekaterih), ker se jim je enkrat testo lepil na roke, drugič pa so imele občutek da je pretrd. Pri takih receptih je zelo pomembno da se upošteva teža jajca.
Moj stric recimo, je vedno trdil, da dela po enem in istem receptu in da mu enkrat uspe, naslednjič pa je to prava polomija. Ko sem zadnjič prisostvovala njegovemu ustvarjanju sem mu sproti kazala njegove napake (pa kako kapljico mleka več, da ne bo ravno za pol žličke ostalo, pa rum mu je ušel, kislo smetano je bilo treba porabit, ko so krofi vzhajali so itak letali po hiši kot da imajo orožne vaje) in vse to je bil seštevek njegovega dela, pa ni verjel. Naslednji dan se je spet lotil, spet polomija. Njegova hči pa je prvič dobro držala kuhalnico v roki, upoštevala natančna navodila in krepko dobila dvoboj.
S tem ne mislim, da je katera površna, saj tudi meni kdaj kaj sfali, zato pa smo tukaj da se vzamemo skupaj in s skupnimi močmi ugotovimo zakaj.
lp Vesna