Zvončica  

član od: 20.7.2006

sporočila: 170

21. feb 2007 11:07

Držala se bom posta od danes do Velike noči, seveda ne ob nedeljah. Moj post bo malo stroži: odpovedala se bom mleku, mlečnim izdelkom, mesu, vsem sladkarijam. Mama me je kot otroka učila, da je pomembno ta post nameniti nekomu ali nečemu. Vernica sem, verjamem in si za družino in sebe želim samo zdravje. P.S. Še jajca črtam iz jedilnika. Zvončica Sporočilo je spremenil(a) Zvončica dne 21. feb 2007 13:04:30

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

21. feb 2007 11:54

Jaz se pravzaprav čisto po naključju danes začela z grozdno dieto (po nasvetu Vendeline in mislim vztrajati tja do petka, potem bom pa videli, kakšna bo kaj volja. Glede otrok mislim, da se nimajo namena odpovedati ničemur, sicer pa že itak jedo zelo zdravo (meso kvečjemu dvakrat na teden in še to samo belo, pa ribe, pa bognedaj mastno ...), mož pa že par let ne je več mesa in vztraja ob sojinih nadomestkih (prej zaprisežen mesojedec). No, ja, kakšno čokolado bi jim lahko ukinila, so vsi mahnjeni nanjo (jaz tudi). Hvala bogu, da sem na kulinariki spoznala toliko brezmesnih jedi, sicer bi mi glavo razneslo od tuhtanja, kaj skuhati. Lp Dolores

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

21. feb 2007 14:34

Pri nas se nihče ničemer ne odpove, jemo kot običajno, tudi danes smo jedli pečenega piščanca...nekako nismo ravno za take zadeve, da bi se v določenem času odpovedovali kaki hrani, saj se nasploh hranimo dokaj uravoteženo, z občasnimi pregrehami. Tako da ne čutimo nobene potrebe po kakšnem postu.

MAmamia

mamamia

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

21. feb 2007 15:15

Po pravici povedano, sploh nisem vedela, da je danes post. Sem se pa že včeraj odločila, da se spravim v roke. Nič drastičnega - malo več miganja, dopoldan sadje, za večerjo skodelica čaja, malo bolj zdrava hrana. Tako ... morda pa to tudi šteje. jessy6

Lunca 15  

član od: 7.6.2004

sporočila: 99

21. feb 2007 15:37

Vsemu sladkemu; ker sem odvisna od sladkega. Mesu se ne bom odpovedala, ker že tako ali tako ne pojem veliko, pa še okus mi ni tako fenomenalen kot pri sladkarijah. Lunca 15

gordana  

član od: 7.11.2004

sporočila: 539

21. feb 2007 15:43

Zakaj pa traja post 40 dni in zakaj odpovedovanje določei hrani? Pri nas je samo danes post - brez mesa - so bile ribe in to je to, za 40 dni pa ne vem. gordana

valči  

član od: 5.2.2006

sporočila: 197

21. feb 2007 15:52

Jaz se bom odpovedala sladkarijam. Lp valči

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

21. feb 2007 18:02

gordana je napisal/a:
Zakaj pa traja post 40 dni in zakaj odpovedovanje določei hrani? Pri nas je samo danes post - brez mesa - so bile ribe in to je to, za 40 dni pa ne vem. gordana
Priprave na velikonočni praznik pomeni 40-dnevni postni čas, ki se začne na pepelnično sredo in je namenjen premišljevanju o skrivnosti odrešenja. Zakaj je ravno postni čas tisto obdobje, ko naj bi razmišljali o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu? Postni čas je v življenju cerkve pravzaprav obnavljanje priprave na krst, kajti na veliko noč kristjani obnovimo krstne obljube, tisti, ki se pripravljajo na krst, pa ravno na veliko noč oz. velikonočno vigilijo prejmejo krst. Tako ima ves postni čas značaj priprave na krst oziroma obnovitev krstnih obljub. Bistvo postnega časa Jezus sam označi kot uravnavanje oziroma popravo usmeritev, pravo ureditev treh človekovih odnosov: odnosa do sebe, do drugih in do boga. Odnos do sebe lahko človek uredi tudi s postom, ki nam odpre oči za druge razsežnosti življenja, za poglobitev, odmik od materialnega. Post daje človeku večjo svobodo za duhovno življenje in seveda za bližnjega. dr. Bogdan Dolenc Namen posta je, da to, za kar sebe prikrajšamo, damo drugim, ne da bi kaj privarčevali. Prav tako prvotni namen postnega časa ni lastno zdravje ali čilost. Drugo razmerje, ki naj bi ga človek v postnem času uredil, je razmerje do drugih, do bližnjega, na katerega v svoji sebičnosti in individualizmu večkrat pozabljamo. Tako je miloščina, se pravi obdarovati drugega, deliti z drugim v solidarnosti, takšna oblika vzgoje k temu. Tretja postna vaja pa je molitev, se pravi, ureditev razmerja z bogom. Človek, ki ima urejena ta tri razmerja, do sebe, bližnjega in do boga, je notranje harmoničen, urejen in s tem tudi srečen. Tak kristjan je tudi pripravljen na obhajanje velike noči. Vir: http://www.planet.si/portal/site/planet/ menuitem.bb3fa0d767ffcebe89cb1a107400c3a0/ ?opts=N48PHwAAAAL%2 FAAAAAAAAAAAAAABQAAAAyAAAAAAAAgAAAAI%3D&newsId=6386511 alexis

tumpika  

član od: 14.3.2006

sporočila: 1324

21. feb 2007 21:36

Sn bla gnes kregana v službi, ko sn sendvič jela. tumpika

punci1968  

član od: 15.1.2007

sporočila: 48

21. feb 2007 21:56

Jaz močno upam, da se ne bom zredila, bom pač poskusila jesti bolj lahko hrano, veliko zelenjave in popiti veliko vode. Skupaj bomo zmagali!!!!!!! punci1968

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti