20. feb 2007 0:49
Ojej, izgleda, da sem skregana s pravilnim kuhanjem goveje juhe. Za meso sploh ne vem, kakšen kos je, ker enostavno rečemo: za juho. Seveda kupimo za večkrat, zato roma v vrečkah za enkratno kuho direktno v zamrzovalnik. Juho kuham ob sobotah - vedno v AMC loncu s ta hitro pokrovko. Kos zmrznjenega mesa, cela čebula, nekaj strokov česna, lovorjev list, cel poper, nekaj zrn korijandra, en cel paradižnik, precej korenja in kolerabe, peteršilj in zeleno, por, luštrek (če ga imam), pa vedno dve goveji kocki , če imam v hladilniku pa dodam še žlico domače vegete. Kuham 15 minut in pustim v loncu do nedelje na hladnem, da lahko poberem dol maščobo - je ne maramo. Meso skoraj obvezno naredimo v solati s čebulo, v juho pa ribano kašo ali gresove knedlčke, redko kako drugo zakuho. Zelenjavo iz juhe na drobno sesekljam, prepražim na koščku masla, solim, dodam žličko moke, pomešano v kisli smetani in prevrem. Je krasna priloga pri katerem koli mesu, tudi pri govedini, kadar ne pristane v solati. Ni ravno po predpisih, ampak imamo tako juho radi. Nikoli pa mi ni bilo jasno. zakaj mora biti juha bistra - nas prav nič ne moti, če je motna, samo da je dobra. Nekoč mi je en kuhar rekel, da juho zbistriš, če v njej kuhaš jajčne lupine - no, še nisem poizkusila, morda je kaj resnice na tem. Dušanka