19. feb 2007 20:53
No, meni so šele v (zgodnjih) srednjih letih razkrili, kateri je najboljši kos mesa za juho. To naj bi bil ramenski del goveda (mesarji to imenujejo schulter_ in nekaj, se mi zdi, da se sliši šulterprat). Vsekakor pri mesarju ne rečem: "Prosim, govejo ramo", ampak izdavim tisti "šulterprat" ali "šulterplat", vsekakor malo zamomljam, ampak pri mesarju takoj padem v razred "poznavalcev" in prav spoštljivo odvrnejo, kdaj pričakujejo take vrste meso, če ga pa slučajno imajo, jim pa oči prav zažarijo. Torej mora biti nekaj na tem (o tem pojavu poroča tudi moj oče, ki ima že 7 križev in je donadavna mislil, da o goveji juhi vse ve), ampak "šulterplat" je pri mesarjih očitno magična beseda, pa verjemite, tudi juha je taka kot se spodobi. Meso ni nič vlaknasto, nima maščobe, ampak tiste kite, ki se spremenijo v prozoren žele, Taka juha je res dobra, mogoče dodam še eno malo nemastno kost ali košček piščanca, zelenjavo in začimbe pa naslednje:
- par zrn črnega popra,
- košček lovorovega lista,
- nariban muškatni orešček,
- malo muškatnega cveta (ko se je v trgovinah še dobil - se še kje dobi???),
čez dobre pol ure pa še:
- peteršilj (korenina in list)
- zelena
- korenček (rdeč in rumen - kar precej, ker vsega pojemo)
- nekaj cvetkov cvetače (tudi vso pojemo),
- por,
- koleraba,
- luštrek,
- pol paradižnika,
- strok česna ali dva,
- pol čebule, narezane na rezine in pečene na štedilnikovi plošči (dobri stari časi - steklokeramična za to pač ni primerna),
- žafranika,
- pol krompirja (stara mama je trdila, da je zaradi krompirja juha bolj bistra).
Vse ostalo so povedali že predhodniki (da mora juha vreti čisto na drobno, da pene pobiraš ali pa ne ...). Vsekakor pa prve vode ne bi odlivala, bi mi bilo res žaL.
Barbra