Kakšno delo bi lahko opravljal tujec sloveniji?

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

18. jan 2007 10:36

ga. Vanja malce ste se zmotili. Za delo turističnega vodnika potrebuje licenco, ki jo opravi na Gospodarski zbornici v slovenskem jeziku. Mislim, da to ne bo šlo, glede na to, da ne govori slovensko! Sicer ne vem kakšne so njegove želje za delo, vendar vem, da iščejo zelo veliko voznikov/šoferjev za tovornjake (če ima izpit za to). Mogoče kakšno delo z računalniki (popravljanje, nameščanje softweara)- če to zna. lp tamara

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

18. jan 2007 13:04

Na različnih slovenskih srednjih šolah so preko Ministrstva za šolstvo zaposleni t.i. native speakerji, in sicer kot asistenti oz. tujejezični učitelji, ki sodelujejo s slovenskim učiteljem tujega jezika. Tudi na naši šoli imamo zaposlene tujce, in sicer Američana, Francozinjo in Italijanko. Sploh ni potrebno, da je tujec po izobrazbi učitelj (nihče od naših ni), tako da se pozanimaj v tej smeri, povpraševanja na šolah je še preveč, problem so seveda finance - seveda s strani Ministrstva za šolstvo.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

18. jan 2007 15:17

Žal pa vsak, ki je "native speaker" ni za v razred, da ne govorim o tem, da eni sploh ne obvladajo maternega jezika tako, da bi bili za zgled in pomoč v razredu. Pa ne mislim s tem na tega mladeniča, ki išče delo. Samo, on pa res ni "native speaker", vsaj ne za angleščino. Njemu želim pa seveda srečen razplet problema. rimljanka

manca-  

član od: 26.12.2003

sporočila: 10

23. jan 2007 12:50

Hvala vsem za tako izčrpne odgovore, res me veseli, da ste mi bili pripravljeni priskočiti na pomoč. Hkrati se opravičujem, da se tako pozno oglašam... Kakorkoli že - ja, resnično je težko tujcu v tejle naši Sloveniji... Po eni strani seveda razumem - če že za nas Slovence obstajajo dolge čakalne vrste pri zaposlovanju, kako naj potem dajo prednost tujcu, ki niti ne zna slovenskega jezika. Pa se vseeno ni tako lahko sprijazniti s tem, ko bi želel, da te nekdo obišče ali je celo tvoj partner... Kot sem že sama kar kmalu ugotovila in kot so govorile izkušnje nekaterih vas - delovnega dovoljenja v Sloveniji ne dobiš kar tako. Daleč od tega. Kamorkoli sem poklicala (razni državni organi), povsod so mi rekli "naj vam že takoj povemo, da bo težko, zelo zelo težko... raje nič ne pričakujete...". Najbolj preprosto je, da se oseba vpiše na katerokoli izmed slovenskih univerz (šolnina za tujce na ljubljanski Univerzi na študijsko leto za družboslovne in humanistične študije znaša do 1500 amriških dolarjev, za umetniške in druge vede pa do 2000 ameriških dolarjev) ter s pridobitvijo statusa študenta preko študentskega servisa opravlja študentska dela (ponudba teh je kar pestra - tudi za tujce se zagotovo kaj najde), zraven pa prosi za delovno dovoljenje, ki ga z veliko sreče morda celo dobi. Če je oseba starejša ta pot morda le ni tako aktualna... sigrurno pa najpreprostejša in edina legalna za mlade ljudi. Lep pozdrav, Manca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti