23. jan 2007 12:50
Hvala vsem za tako izčrpne odgovore, res me veseli, da ste mi bili pripravljeni priskočiti na pomoč. Hkrati se opravičujem, da se tako pozno oglašam...
Kakorkoli že - ja, resnično je težko tujcu v tejle naši Sloveniji... Po eni strani seveda razumem - če že za nas Slovence obstajajo dolge čakalne vrste pri zaposlovanju, kako naj potem dajo prednost tujcu, ki niti ne zna slovenskega jezika. Pa se vseeno ni tako lahko sprijazniti s tem, ko bi želel, da te nekdo obišče ali je celo tvoj partner...
Kot sem že sama kar kmalu ugotovila in kot so govorile izkušnje nekaterih vas - delovnega dovoljenja v Sloveniji ne dobiš kar tako. Daleč od tega. Kamorkoli sem poklicala (razni državni organi), povsod so mi rekli "naj vam že takoj povemo, da bo težko, zelo zelo težko... raje nič ne pričakujete...". Najbolj preprosto je, da se oseba vpiše na katerokoli izmed slovenskih univerz (šolnina za tujce na ljubljanski Univerzi na študijsko leto za družboslovne in humanistične študije znaša do 1500 amriških dolarjev, za umetniške in druge vede pa do 2000 ameriških dolarjev) ter s pridobitvijo statusa študenta preko študentskega servisa opravlja študentska dela (ponudba teh je kar pestra - tudi za tujce se zagotovo kaj najde), zraven pa prosi za delovno dovoljenje, ki ga z veliko sreče morda celo dobi. Če je oseba starejša ta pot morda le ni tako aktualna... sigrurno pa najpreprostejša in edina legalna za mlade ljudi.
Lep pozdrav,
Manca