Kakšno delo bi lahko opravljal tujec sloveniji?

manca-  

član od: 26.12.2003

sporočila: 10

tema odprta - 10. jan 2007 0:57 | ogledi: 4.646 | odgovori: 24

Pozdravljeni!

Kljub temu, da sem že nekaj časa prijavljena na tem portalu in da vestno spremljam vse predvsem kulinarične novosti in dobrote, se vam danes oglašam prvič. Zatorej vsem skupaj najprej en prav lep pozdrav!;)

Na vas pa se obračam z eno nič kaj kulinarično - namreč, zanima me, če morda veste, kakšne možnosti za zaposlitev v Sloveniji ima tujec, ki ni državljan EU in ne govori slovenskega jezika, je pa fluenten (tekoče govori) v angleščini? V mojem primeru je fant star 20 let... Pa ne ciljam na zaposlitev za stalno, da ne pozabim.

Vem, da v naši deželici težko najde službo že samo Slovenec, pa vseeno - če kdorkoli karkoli ve, na pomoč!;-) Še posebej me zanimajo mnenja tistih "vas", ki ste se kadarkoli sami ukvarjali s tem, t.j. poznate tujca, ki je oz. še dela v Sloveniji. Vabim pa vas tudi na "brainstorming" (nevihto idej - zbiranje idej) o tem, kakšno delo bi taisti tujec sploh lahko v Sloveniji opravljal. Jaz sem pomislila na (seveda) delo v kakšnem lokalu/baru (morda veste, kje bi vzeli angleško govorečega natakarja z izkušnjami??), hostlu, šoli tujih jezikov (kjer pa so, seveda, potrebni razni certifikati, vem).

Za vaše predloge in pomoč se vam že vnaprej zavaljujem.

Lep pozdrav,

M.

Temo je spremenil(a) manca- dne 06. mar 2009 10:47:23

neznan uporabnik

10. jan 2007 2:21

Manca- za delo na jezikovni šoli ni potreben certifikat. Mora pa biti usposobljen za poučevanje - ni nujno, da je učitelj, izkušnje mora imeti (sicer pa je to odvisno od politike šole). Največkrat mora opraviti poizkusno uro pred pedagoško vodjo. Torej, uči lahko angleščino na visokih stopnjah, ali vodi konverzacijo ... A je fant native speaker? Potem bo še manj problemov, kajti ti so na jezikovnih šolah zelo zaželjeni. Govorim o Ljubljani, za druge kraje žal ne vem. Če bi vas stvar zanimala, me kontaktirajte na ZS. Pa čimprej tečaj slovenščine .. da ga ne prodajo Sicer pa zelo težko predlagam karkoli drugega ... brez vsaj osnovnega znanja slovenščine bo bolj težko. Upam, da sem vsaj malo pomagala ... pa srečno! *** ** * jancka

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

10. jan 2007 8:42

manca, a je po izobrazbi natakar a kaj drugega? A ima kakšna ekstra znanja, ki niso odvisna od izobrazbe (računlništvo itd.)? Ti detajli bi mogoče pomagali pri iskanju službe. Pa tudi jaz svetujem, da se vsaj začne učti slovenščine - čisto drugače izpade, ko iščeš službo, če rečeš, da si se začel učit jezika... maja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. jan 2007 8:56

A postopek za delovno vizo je že stekel? Iz katere dežele je - ali ima njegova dežela tu svojo ambasado - če ne, katera država za te državljane opravlja ambasadne in konzularne dejavnosti - naj se tudi tam pozanima o možnostih? V vmesnem času pa se naj prijavi kot prostovoljec za prostovoljna dela - to izmenjavo v Lj. izvaja društvo Most. Vendelina jr.

manca-  

10. jan 2007 22:25

Hvala za odgovore. Ne, postopek za vizo še ni stekel, ker za to menda potrebuje delovno dovoljenje, katerega pa lahko dobi le, če je na trgu dela kompetentnejši od Slovenca (kar pri njemu odpade, saj kot gimnazijski maturant nekako ne more konkurirati, to mi je povsem jasno) ali pa se zanj bori "delodajalec", katerega mora torej najti, še preden pride v Slovenijo. Tako sem vsaj jaz razumela zahteve - upam (čeprav dvomim), da se motim... Se morda motim, ima kdo kakšne drugačne informacije? Je pa fant Južnoafričan (ne, v Sloveniji ni njihove ambasade), celo življenje v kontaktu z angleškim jezikom, zadnji dve leti pa je sploh preživel v Veliki britaniji in v ZDA. Hvala za vsakršno pomoč - imate velika srca... Lep pozdrav, M. Manca Korenčič

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

10. jan 2007 22:58

manca, kaj pa fant zna? po moje je to najbolj važno... V dostih poklicih znanje slovenščine niti ni obvezno... Kolega pa ima prijatelja, ne vem iz katere Afriške države, ki dela v svečarstvu, ne vem, ali pakira ali razvaža sveče, ampak hočem samo rečt, da jezik ni ovira. Lahko ga malo vprašam, kako je ta dobil delo, če ti to kaj pomaga. Veri

manca-  

10. jan 2007 23:11

Težko bi izpostavila neko specifično znanje - in ja, vem, da mi s tem kaj dosti ne morete pomagati. Predvsem ima čut za človeka, zna z ljudmi, je zelo energičen in tudi zgovoren. Veri, bi vas pa res prosila, če lahko vašega prijatelja iz tiste afriške dežele povprašate, kako je prišel do dela v Sloveniji. Hvala. Lep pozdrav, Manca;)

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. jan 2007 9:41

Manca - dovoljenje za delo ali delovna viza - to je, pogovorno označeno, ista stvar. Gre za dokument, s katerim država dovoljuje, da na njenem območju tuj državljan opravlja dela. Kakršnakoli. Tudi za opravljanje del iz študijske prakse. Ali pa prostovoljnega dela. Zato sem ti svetovala, da se obrneš na društvo Most v Ljubljani, ki koordinira izmenjavo prostovoljcev. Tam znajo s postopki za delovne vize. Druga stvar: če ni JA ambasade v Sloveniji (ergo, najbližja je najbrž na Dunaju), potem je treba preveriti, ali katera druga država za JA državljanje v Sloveniji opravlja konzularne posle ali ne, če ne bo treba verjetno z najbližjo JA ambasado kontaktirati za to, da pove, katere pogodbe med EU inJA določajo vstop državljanov JA v EU in kakšna so določila za izdajo delovnih viz za državljane iz JA v EU. Te podatke je treba dobiti tako od JA predstavništev kot tudi od EU (od slednjih bolj za preveritev, če je postopek dejansko usklajen). Konec koncev, praviš da fant perfektno obvlada angleščino, čas tudi ima, internet tudi in naj v tem času, ko nima dela, tole materijo študira. Pa kontaktira svojo ambasado. Odkar je Bell izumil telefon, je to dosti enostavno. Meni je zelo simpatično in podpiram to, da mlad človek raziskuje svet in potuje - tako dobi ogromno širine. Samo - in to velja za vse, ne samo za fanta, za katerega sprašuješ - velja za vsakogar: Svet (pa naj bo to cel planet ali pa če je svet celo življenej ena mala lokalna skupnost iz katere se nekdo nikoli ne gane), funkcionira po pravilih in če se hočemo tu uspešno igrati, moramo delati po teh pravilih. In če je svet raziskovanje več držav in kontinentov, potem zraven spadajo pravila mednarodnega zasebnega prava. Ali po domoče: kdor se odloči, da bo potoval okoli, se mora obvezno sam naučiti postopkov za iskanje konzularne pomoči in postopkov za pridobivanje viz. Ker, če tega ne zna, potem tvega od prekrškov do izgona pa še kaj hujšega se lahko zgodi. Skratka, ali je oseba odrala in odgovorna in se nauči sistema, ali pa se obnaša neodgovorno in malo improvizira In včasih uspe, še večkrat pa ne. 20 let - to je odrasla oseba in naj se tudi obnaša odraslo. Sama sem v času faksa vsako leto pridobivala delovne vize za študijske prakse in ti povem, ni bilo najbolj prijetno opravila, najbolj intelektualno zahtevo pa tudi ne. Vendelina jr.

manca-  

11. jan 2007 10:47

Vendelina jr., se popolnoma strinjam z vami! Hkrati pa moram dodati tudi to, da informacij ne iščem le jaz (če je slučajno tako izpadlo) - išče, kliče, piše mail-e tudi on, brez skrbi. Je odgovoren - sicer menda ne bi sam dve leti preživel v ZDA in UK... Za tole prostovoljno delo se bom pa res pozanimala, hvala. Lep dan, Manca

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

11. jan 2007 12:43

Manca, razmisli v tej seri, da se fant tukaj vpise na redni studij. Pozanimaj se, kako je s studentskim delom tujca, ki se pri nas redno vpise na faks, ce osnovne pogoje za vpis izpolnjuje. Seveda je veliko bolje, da si takoj uredi delovno vizo, da kasneje ne bo problemov. Drugace pa je bilo v Ljubljani kar nekaj lokalov, kjer so delali tujci, popolnoma brez znanja slovenskega jezika. Glede na to, da je gimnazijski maturant, bo kaksno drugo delo najbrz precej tezko nasel. Ce pa ga zanima studij, bi bila najbrz celotna pot veliko lazja, pa tudi delal bi najbrz lahko, vendar se moras o tem vsekakor pozanimati (pri izmenjavah je bilo delo strogo prepovedano). fresh

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

11. jan 2007 22:24

JAR ima v sloveniji konzulat oz. častnega konzula (tako vsaj piše na straneh zunanjega ministrstva) , morda bi že tu dobila informacije glede potrebnih dovoljenj za delo. Spodaj je naslov in telefonska številka častnega konzula (tudi s strani MZZ) Konzulat Republike Južne Afrike Pražakova ulica 4 SI-1000 Ljubljana Slovenija Tel: (+) 386 1 200 63 00 Fax: (+) 386 1 200 64 34 Elektronska pošta: janez.pergar(at)kompas.si g. Janez Pergar, častni konzul Če prav razumem, fant še ni v Sloveniji. Pomoje je najbolje, da kontaktira njenu najbližje veleposlaništvo Slovenije (upam, da ni v domovini, tam ga še nima). Takoalitako se mora obrniti na veleposlaništvo SLO, da mu izdajo vizum za vstop v državo. Pa ne vem, katero slovensko veleposlaništvo nerezidenčno pokriva JAR. maja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti