Danes imamo napovedane kolednike, a problem je da ne vemo kaj in koliko jim moramo dati, ali jih moramo povabiti v hišo no ja saj veste kaj mislim.
Že v naprej se vam zahvaljujem. :)
tamalaursa
Danes imamo napovedane kolednike, a problem je da ne vemo kaj in koliko jim moramo dati, ali jih moramo povabiti v hišo no ja saj veste kaj mislim.
Že v naprej se vam zahvaljujem. :)
tamalaursa
30. jan 2007 14:40
V Ameriki, kjer so koledniki še bolj znani kot pri nas, se ponavadi niso ustavljali pri hišah, ampak so hodili po ulici in peli. Ne bi vedla, kaj ti svetovati. Mogoče kakšen Hot Toddy, da se ogrejejo. Lp, pikica82
30. jan 2007 14:50
Oj pikica82, to je pa res malo pozno. Sedaj so se koledniki ze v kurente preoblekili in bodo zaceli okrog strasiti. Glede tega, da so pa koledniki v Ameriki bolj znani kot pri nas v Sloveniji smo pa cisto samo krivi. Po mojem se je s casoma na to lepo navado pozabilo (se posbej je ni v mestih), sedaj pa imamo toliko dela s prevzemom drugih navad (reci in pisi Haloween, ki sploh ne spada v slovensko kulturo in pa Sv. Valentin). Obdrzimo lepe slovenske navade, kot bi bilo recimo praznovanje godu (ali naj se ne bi na predvecer nekaj razgrajalo ali kaj?). Jerneja USA
30. jan 2007 16:06
Jerneja, a misliš "ofiralo" Lep dan in veliko se smejte
30. jan 2007 16:11
Simona84, ne vem kako se to v raznih koncih Slovenije rece, ampak enkrat sem pa pri tem tudi sama sodelovala, pa prav lusno smo se imeli. Jerneja USA
30. jan 2007 16:14
Ja, mi temu rečemo ofiranje. S pokrovkami,....... Pa tepeškanje,....... ........ rimljanka
30. jan 2007 17:55
jaz sem bila letos kolednik...bilo je super...sicer pa smo pobirali denar za otroke v tujih deželah...k tistim ki pa smo prišli pa so nam dali nekaj denarja...približno 1000 sit. takrat so bili še tolarji:D rolada
30. jan 2007 18:08
Ja rimljanka, ravno to s pokrovkami. Sedaj tudi vem, kako se to imenuje!!! Mislim da tudi v ZDA dobivajo denar za revne doma (jih imajo tudi tukaj dovolj) ali po svetu. Sem pa tudi jaz letos prispevala tistim, ki stojijo pred trgovinami ali podobno in zvonckljajo (lahko se jih vidi v raznih ameriskih Bozicnih filmih) in imajo na stojalu privezano posodico, v katero das prispevek (je pa to Salvation Army). Jerneja USA
30. jan 2007 19:56
Jerneja USA, bolje pozno kot nikoli. Bo pa vedela za drugo leto, poglej kakšna debata se je sprožila. Kot sem že rekla, in govorim iz izkušenj, v Ameriki, vsaj v Minnesoti, koledniki niso pobirali ne denarja, ne kakšnih drugih reči, ker so hodili po ulic in peli. Niso se ustavljali pri hišah. Glede tistih ljudi oz. vojakov, ki pred trgovinami pobirajo denar - v Ameriki sem prebila toliko časa, da lahko povem, da je vse to ena velika potegavščina. Tisti denar gre povsod drugod razen za potrebe revnih, vojakov v Kuvajtu, itd. Glede Halloweena in podobnih skomercializiranih ameriških praznikov pa takole; nimam nič proti, da se praznuje, v kolikor se ve zakaj se sploh praznuje. Grem stavit, da 99% tistih, ki za Halloween izrezujejo buče, sploh ne ve zakaj to delajo in zakaj ravno buče. Če so ljudje informirani in vedo zakaj se gre, potem nimam nič proti. Lp, pikica82
30. jan 2007 20:11
Sem za to, da ohranimo naše stare običaje, ne pa da potrošniško povzemamo amerikanizme. Koledniki, kurenti, raznorazne pustne šeme, tudi tisti za silo našemljeni sosedovi otroci, to, ja! Sem jih vsako leto prav vesela, ko pozvonijo pri vratih. Tisto z izrezanimi bučami pa le ni čisto povsem povzeto iz Amerike. Izrezovali smo jih že mi, ko smo bili otroci, in v njih prižigali sveče. Naučili so nas pa še starejši. Čisto tako za zabavo. Lp Cila
30. jan 2007 20:13
Ja, Cila, mi smo jih (in jih še) tudi izrezovali. Ampak ne na predvečer dneva mrtvih, ampak takrat, mo so se buče z njiv domov vozile. rimljankaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
MOJ vrt | malaga |
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Bučni mufini s kremastim nadevom
Jugoslovenka