Koledniki

pikica82  

član od: 7.9.2006

sporočila: 236

30. jan 2007 20:22

Ja, Halloween in s tem povezano izrezovanje buč pravzaprav izhaja iz Velike Britanije in se je začelo že pri Keltih. Ime halloween pa dobesedno pomeni dan pred Vsemi svetimi. Čeprav mislite, da so par desetletij nazaj buče izrezovali za zabavo, se mi zdi, da so ljudje tudi takrat to počeli z razlogom. Lp, pikica82

Jerneja USA  

član od: 24.11.2006

sporočila: 812

30. jan 2007 20:34

Rimljanka kot vedno se strinjam s tabo. Tudi jaz sem jih nekajkrat izrezovala, pa res ne pred dnevom mrtvih. Tukaj v ZDA jih mrtvi sploh ne brigajo, vazno je samo to, da oni na predvecer norijo in se nasemijo (za to pa imamo mi maskare za pusta, cesar pa oni nimajo). Pikica82, ves kdo si je pa vse te praznike zmislil? (tako skomercializirane) Druzba Hallmark http://www.hallmark.com ker pac izdeluje voscilnice in se veliko drugih stvari, ki gredo zraven razno raznih praznikov. Tega ne govorim na pamet ampak sem to pred casom brala kot dejstvo. Zato prosim, drzite se pusta, Halloween pa pustite tam, kamor spada. Jerneja USA

pikica82  

član od: 7.9.2006

sporočila: 236

30. jan 2007 20:40

Se strinjam, da se veseli in nori ter našemi za pusta. Halloween pa naj "praznujejo" tisti, ki vedo za zgodbo v ozadju in jim to nekaj pomeni. pikica82

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

31. jan 2007 7:28

rimljanka je napisal/a:
Ja, Cila, mi smo jih (in jih še) tudi izrezovali. Ampak ne na predvečer dneva mrtvih, ampak takrat, mo so se buče z njiv domov vozile. rimljanka
Ja, to pa res! Cila

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

31. jan 2007 20:59

Vprašanje je bilo postavljeno pred tepežnico,tepežniki pa eni bolj znanih kolednikov. Običajno so to otroci, ki se jim za blagoslov s šibi zahvalimo s sladkarijami ( podobno kot noč čarovnic v ZDA). Naslednji koledniki so Trije kralj, ki hodijo na predvečer praznika, 5.januarja. Njim se po izročilu daruje suhe klobase, v zadnjem času tudi pijače. Odkar so Feničani izumili denar, pa z darovi najbrž ni problem. Obstajajo še drugi koledniki, ki pa se razlikujejo po pokrajninah , vendar sta omenjena najbolj pogosta za celo Slovenijo. frina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti