Prehranska dopolnila

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

tema odprta - 19. dec 2006 6:29 | ogledi: 4.781 | odgovori: 38

Mene pa zanima, če jemljete kakšna prehranska dopolnila, za ohranitev zdravja, vitamine, minerale....

Mislim, da je hrana in prav tako voda iz naših pip čedalje slabša in nekakovostna, ponekod zelo enostranska. Zato me zanima, če jemljete kakšne zeliščne ali vitaminske pripravke, da ohranite ali izboljšate vaše zdravje. Če jemljete, napišite tudi kakšne in zakaj.

To me zelo zanima, pa nisem našla nobene podobne teme.

Kyara

Tarja83  

član od: 17.11.2006

sporočila: 273

19. dec 2006 6:36

Jaz vsako jutro vzamem eno tableto Zentrum od A do Ž, ker imam nizko vrednost kalija. Poleg teh pa seveda pojem zadostno količino kalijsko bogate hrane (banane, zelena zelenjava...). Nekaj časa sem pila tudi Kalinor, vendar se ta da dobiti samo na recept. Mislim, da je v teh dneh kar dobro zaužiti še nekaj poleg kakovostne hrane. Ob vsem tem pa spijem tudi veliko količino čaja. Lp,Tarja83 Tarja83

fakin712  

član od: 29.3.2005

sporočila: 2682

19. dec 2006 7:26

Jaz si vsako jutro v kozarec vode vržem šumečo tableto vitamina C in to je tudi vse. Vitamine skušam dobiti bolj s sadjem in zelenjavo in zaenkrat mi še kar nekako uspeva. Menim, da vsakršno pretiravanje s prehranskimi dopolnili ni dobro za organizem. LP! fakin712

nb  

član od: 29.11.2005

sporočila: 2339

19. dec 2006 7:42

Jaz pa vsako jutro ožamem pol limone, zalijem z malo vode, pa včasih dodam še žlico medu. To je vse. Nena

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

19. dec 2006 8:31

V času, ko je obilo sadja in zelenjave, predvsem kislega zelja in repe, ni potrebno dodajati prehrambenih dodatkov razen pivskega kvasa, zaradi vitamina B,B12, ki ga v ostali hrani težko dobimo. Ne pozabimo na suho sadje in oreške, semena (vendar v omejeni količini) in kalčke. Spomladi, ko pa je naša prehrana osiromašena, priporočam Floradix FLORAVITAL izdelke, ki so povsem naravni, brez dodanih konzervansov, barvil, sladkorja, gultena... Vsa sintetična dopolnila so brez pomena in so del komercialne prodaje. Tisti, ki imate sokovnik za stiskanje surove zelenjave in sadja -mešanica : -rdeča pesa -košček zelene -korenček ali dva -jabolko -limona oziroma grenivka, če ne jemljete kakršnjihkoli zdravil (lahko dodamo tudi žličko medu) Ta napitek in pravilna prehrana zadujeta za vse potrebe organizma za zdravo delovanje. Lp, kobra 1

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

19. dec 2006 8:49

Jz od prehranskih dopolnil jemljem šumeče magnezijeve tablete, posebno takrat, ko sem utrujena ali se nakazuje glavobol. Meni pomaga. Vsak dan pijem zeleni čaj, pa dosti svežega in suhega sadja, med v čaju in to je vse. Lp Dolores

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

19. dec 2006 10:28

Ne jemljem nobenih prehranskih dopolnil, ker se mi to ne zdi potrebno ob običajni prehrani. Razent ega so vsi ti dodatki ena sama kemija. Vsako jutro spijem kozarec mlačnega donata in popoldan še enega, hladnega (so me v zdravilišču poučili, zakaj naj ravnam tako). S tem zadostim potrebam po kaliju in magneziju, pa še mnogim drugim. Ker jem veliko sadja in rib in imamo doma nasploh raznovrstno prehrano, v kateri ne manjka nobeno živilo, mi za raznorazne preparate res ni potrebno metati ven na kupe denarja. Ker so tudi vse prej kot poceni. Je pa res, da ima mož na polički vse živo, ampak sem jaz vseeno veliko bolj zdrava. Edino, kar sem začela jemati, je en preparat dida- zaradi določenih težav mi ga je svetovala prijateljica, farmacevtka, in ga jemljem. Lahko rečem, da so moje težave (prenapihnjenost) veliko manjše, odkar vzamem po dve tabletki na dan. Ne vem pa, ali ga bom jemala tudi v naprej ali samo, dokler ne porabim tega, kar je v škatli. Kemije pa že ob običajni hrani zmečemo toliko vase, da so mi razni multui preparati res odveč (razen magnezija recimo, ali morda kakšne šumeče vitaminske tablete, čeprav je žlička cedevite čisto dovolj). Mamamia mamamia

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

19. dec 2006 11:46

Kaj pa, ko se pojavi visoki prtisk, sladkorna tipa 2, osteoporoza in podobne komplikacije, ter posledica kakšne operacije? Sem slišala, da dodatek vitaminov, kalcija, magnezija in podobnih mineralov lahko zelo izboljša kvaliteto življenja. Kyara

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

19. dec 2006 12:38

Kyara, se strinjam, vendar v naravni obliki kobra 1

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

19. dec 2006 13:43

Z mamamio soglašam le delno. Še tako raznovrstna prehrana ne more zagotoviti vseh poterebnih snovi. Zaradi tega jemljem ( dokaj redno ) prehrambeno dopolnilo, ki vsebuje cca 150 različnih koristnih snovi, začevši z banalnimi kot je voda in etanol, naprej so različni sladkorji, še različni drugi ogljikovi hidrati, eterične snovi, mešanica kislin ( vinska, jabolčna, mlečna ), mineralne snovi, čreslovina, reservaratrol ( dokazano antikancerogeno delovanje ) polifenoli ( oligomerni procianidini ), pa še vrsta drugih snovi. Bistvena je kombinacija vseh snovi, v pravem razmerju, ki doseže sinergični učinek. Ta dodatek prehrani, se dobi od različnih proizvajalcev, pod različnimi komercialnimi nazivi, v precejšnjem razponu cen, vendar se mi zdi, da najbolj drag, ni tudi najbolj učinkovit. Skupno ime tega prehranskega dopolnila je vino. ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

19. dec 2006 14:06

Ko gre za visok pritisk, sladkorno in podobno, sem jaz bolj za zdravila kot prehranske pripomočke. Saj sem napisala, da je kalcij v šumečih tabletah tisto, kar se mi zdi čisto Ok, in še kaj bi se našlo... Meni magnezij in kalcij iz donata mi zadoščata (kosti imam, da mi jih lahko zavida vsaka mladostnica, je pokazala preiskava osteoporoze pri meni), ta voda ima še kup drugih potrebnih mineralov. Sicer pa je jemanje teh prehranskih dopolnil stvar posameznika. Če se dobro počutim in ne čutim potrebe po čem takem, predvsem pa, če zdravje "štima" sto na uro, jih pač ne jemljem. Nekdo drug pač čuti drugače in jih jemlje bodisi iz preventive bodisi zavoljo tega, ker je prepričan, da mu pomagajo. Sama sem v minulem letu in pol, ko sem morala pazit na hrano, veliko računala, si izpisovala, kaj jem in koliko česa s prehrano vnesem v telo. In se je pokazalo, da moje telo dobi čisto vse, kar potrebuje, da to drži pa kaže tudi zdravje, ki se mi je tako zelo popravilo. In, ežoj, od nedavnega smem tudi jaz zaužiti kozarec ali dva tega prehranskega dopolnila, ki ga omenjaš, bodisi belega ali črnega...In je eno tistih, ki bo vedno pri roki, jasno...Mamamia mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti