17. okt 2009 7:32
Pred 13 leti je sodelavec slavil v gostilni Abrahama. Kakšnih 50 nas je bilo. Takrat se je še kadilo pred juho, po juhi, po govedini, po pohanju in tu in tam vmes...
Po goveji in mlečni gobovi juhici si ga nažgem. Vržem oči na sodelavce in glej ga zlomka...; vsi meni simpatični in dragi ljudje so že prenehali kaditi (ali sploh ne kadijo). In potem pogledam še bolj...kadile smo 4 ženske in 2 moška. Od 50 ljudi. Pa še preštejem "kadilce ki so pred nedavnim prenehali" - 18 moških in 6 žensk!
Tega meni ni treba. Na pol prižgan čik sem ugasnila v pepelniku in prenehala.
In v času krize sem iskala in opazovala ljudi, ki so kadili. In priznati moram, redko kateri kadilec je bil vreden občudovanja (tako ali drugače). Skratka ugotovila sem, da so kadilci bolj tak-tak.... Po kakšnih sedmih letih sem bila pod hudim stresom in v trenutkih najhujše bolečine, strahu, groze, nemoči in pričakovanju popolnega zloma sem možu rekla: "Daj mi čik". Potegnem ga. Prvi poteg me je zapekel po pljučih, tudi drugi...potem sem začutila omotico. Ljudje, ki so v tistem trenutku v paniki letali okrog mene so postali nekje oddaljeni. Kot da bi se zdrogirala. Da, bilo mi je lažje. In potem še en cigaret in še en...in do jutra sem postala ponovno kadilka. Tri mesece sem kadila kot da bi nikoli ne prenehala kaditi, potem pa me je spet obiskal "angel razuma" in sem odložila. Spet ne kadim. Lepo mi je in srečna sem zaradi tega. Vem pa, kako v trenutku padeš nazaj med kadilce.
Mož pa še zmeraj...saj pravi, mu cigaret pač zaenkrat dobro dene, uživa ob kajenju in bo kadil, dokler bo tako. (Sicer ga vsako leto prisilim da gre k zdravniku da ga pregledajo, vendar kaj, ko mu vedno pravijo, da ima močno kapaciteto pljuč, da je vse dobro..., tako da - dokler ni v glavi, je boj proti cigaretam zaman).
Vsi ki nehujete - zdržite. Super je biti nekadilec!
Od vsega mi je najlepše, da se zjutraj ne zbudim v postelji s tistim groznim lepljivim smrdečim občutkom v ustih...
Pred petelinjim zajtrkom si mi pač ni treba umit zob...
Na tej firmi delam še danes. Precej ljudi se je menjalo. Stanje kadilcev: 50 zaposlenih kadijo 3 moški in 1 ženska!
Desanka
Sporočilo je spremenil(a) Desanka dne 17.okt 2009 07:40