Pomoc na dalec!

teja-kit.  

član od: 11.8.2006

sporočila: 183

tema odprta - 21. nov 2006 6:55 | ogledi: 1.910 | odgovori: 14

Grdo dezeven in mrzel, pa vendar lep pozdrav vsem skupaj!

Na vas se obracam z malo bolj resno temo oz. vprasanjem, ker vem, da lahko ta hip edino pri svoji "rezervni druzini" >> (vseh vas na Kulinariki) dobim kak nasvet, pomoc...

Gre pa za pravno/pravnisko vprasanje, kar je verjetno precej zoprna stvar, ce jo je treba "urejat" takole na daljavo, pa vendarle moram tako priti vsaj do neke zacetne "stopnice" oz. izvedeti, kam se sploh lahko obrnem za resnejso pomoc.

Ne bi rada opisovala situacije prevec podrobno takole na "javno", zato bi prosila samo toliko, ce me lahko kdo vsaj usmeri v pravo smer v zvezi z vprasanji o odpovedi pri delu v tujini. Povem vsaj to, da gre za individualno pogodbo v vecjem Slovenskem podjetju, kjer je bila le ta podpisana za daljse casovno obdobje (predvidoma 4 leta).

Zaradi vecih razlogov, povezanih konkretno z dogajanjem povsem sluzbeno, istocasno pa tudi osebnimi tezavami je koncno prislo do situacije, ko je vedno bolj prisotna misel na to, da bi pogodbo predcasno prekinili oz. dali odpoved. Nikjer ni zapisano kaj in kako v takem primeru, niti ni dolocen odpovedni rok kot je to ponavadi v kolektivnih pogodbah.

Zaenkrat (se) ne bi radi prisli s takim vprasanjem na dan kar konkretno v samem podjetju, verjetno pa bi bilo najbolje se posvetovat vnaprej z odvetnikom/pravnikom ki se spozna prav na tovrstno podrocje.

Ampak takole od dalec...

Razmisljam o tem, da bi lahko konkreten stik z nekom (svetovalcem) izvedli tudi preko starsev (v Sloveniji), kasneje pa seveda osebno. Ker pa se vracam domov sele po novem letu, do takrat pa je se kar nekaj casa za katerega ne bi rada da "kar tako pade mimo", bi prosila za kakrsnokoli pomoc ze pred tem.

Ce mi (nama pravzaprav) lahko kdo pomaga, ostajava "dolznika" za kak Kitajski "priboljsek" ob vrnitvi...

Vsekakor pa vnaprej hvala!

Teja

teja-kit.

giorgio401  

član od: 5.10.2006

sporočila: 120

21. nov 2006 9:09

teja-kit, ciaoooooo lep pozdrav z drugega konca........ ma ce te kaj posebno zanima z konkretnimi vprasanji ti lahko pomagam, kajti moj brat je odvetnik in vem da bi tolk ustregel..... ce ti to kaj pomaga javi se. vse dobro vama zeliva.ciaooo laurapazzini

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. nov 2006 10:14

Če imaš sklenjeno pogodbo s podjetjem, ki je registrirano po slovenskem pravu in je tudi tvoja pogodba narejena po slovenskem pravu, je najbolj enostavno, da najameš slovenskega odvetnika, ki te bo lahko zastopal v pravnem prometu. Tuj odvetnik te lahko zastopa v Sloveniji ali pa na področju EU samo v primeru, če ima ustrezno licenco za zastopanje na tem področju. To isto velja tudi za slovenske odvetnike (npr: ne morejo te vsi slovenski odvetniki zastopati kjerkoli, morajo imeti licence od vsakega pravosodnega sistema posebej). In zdaj nekaj bazičnih: 1. Ovdetnišvo, pravna pomoč - to ni tako kot zdravljenje na daljavo. Deluje po sistemu maksimalne zaupnosti, profesionalne molčečnosti in na načelu pooblastil. Ti pooblastiš odvetnika, da te zastopa v tvoji zadevi - nihče drug te ne more, dokler si zdrava in opravilna sposobna. Skratka, če bi prišli starši na razgovor, bi to pomenilo, da so se ljudje nekaj pogovarjali, učinka ne bi bilo pa nobenega. 2. Ne poznam te in ne vem kaj so tvoji starši, ampak tudi če bi bila oba pravnika, je ogromno verjetnosti, da ti ne bi mogla korektno raztolmačiti tistega, kar bi jima odvetnik (ob predpostavki, da bi ju sprejel in razlagal zadeve - ker več kot kaj splošnega itak ne bi mogel povedati) povedal. Pravo je veščina obvladovanja postopkovnih in jezikovnih nians, izvajanja sklepanj, utemeljevanj in vsega tega se pod milim bogom ne da razložiti v obliki kratke obnove. Niso sklepi sodišča dolgi zaradi tega, ker imajo ljudje eno grozno veselje do psanja, temvč zaradi tega, ker je treba nedvoumno in enoznačno izpeljati vse sklepe. In tu se ne da nič krajšati. 3. Na spletu je odvetniška zbornica in seznam vseh odvetnikov. Pokliči. Izberi odvetnika. Dogovori se za sestanek. Na sestanek prinesi svoje papirje. Brez papirjev se odvetnik itak ne more pogovarjati. Odvetniki, ki imajo veliko dela in so dobri itak danes naročajo stranke za naslednje leto. Prej se ne da urediti ničesar (in je ena logika v tem, včasih si je treba glavo ohladiti za trezen razmislek, ni, da bi človek po prvi jezi kar takoj odkorakal do odvetnika). 4. Ali imaš dogovorjeno drugo službo? Ker, če je nimaš, potem se ne zafrkavaj z življenjem in lepo trpi svojega delodjalca vse dotlej, dokler ne boš imela druge službe. Najprej se poskrbi, da imamo za jesti, spati, obleči se in za plačilo položnic, potem se delajo pa večji koraki. Umiri si glavo. Razmisli, kaj bi sploh rada. Če nočeš te službe, razmisli, kakšno hočeš in išči takšno. Paralelno s tem delaj s svojim odvetnikom na predčasni odpovedi te pogodbe (verjetno so notri kakšne klavzule, kaj se zgodi v tem primeru, verjetno je delodajalec kaj investiral vate in bo ob predčasni odpovedi delovnega mesta zahteval kakšno povračilo škode - morda bo moral tvoj novi delodajalec kriti te stroške - to so vse teme, ki jih je treba predebatirati z odvetnikom). 5. Glede na to, da si zaposlena, sklepam,. da si polnoletna in potem se tako tudi obnašaj in sprejmi odgovornost za to kar počneš in tudi odgovornost za svoje napake in če si naredila napako, jo popravi ti, ne pa da v to pošiljaš svoje starše. Tvoji starši so že naredili svojo delovno obdobje (in če že nista upokojena, bosta pa kmalu) in ni treba, da rešujeta stvari, ki so tebi malo neudobne za reševati. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

21. nov 2006 10:31

Pogodbe, o katerih govoriš, so tako strokovna zadeva, da se strinjam z vsako črko, ki jo je napisala vendelina. Ker pri pravu je načelno ena stvar, zapisano in kaj se na koncu izcimi iz tega, pa nekaj drugega. Zato poišči odvetnika, znanega po strokovnosti na področju delovnega prava. Ta bo tudi takoj vedel, po katerih zakonih se ravnati, če v pogodbi ni nekaterih določil (če jih ni, to pomeni smisleno uporabo višjega zakonskega akta za konkreten primer). V pravu je pač tako, da so predpisi natančno rangirani in se točno ve, kdaj nastopi kateri od njih. In pogodba je prva reč, ki jo mora videti odvetnik, preden začne s kakršnim koli ukrepanjem. Ker načelno spraševanje o konkretni zadevi je nekaj povssem drugega od tistega, kar dejansko piše in kako se ta stvar PRAVNO (ne laično) razlaga. Sama poznam dva izjemno dobra odvetnika s področja delovnega prava, sta sicer iz MB, in če ti to kaj pomaga, te lahko spravim v stik z njima. Če te zanima, se mi javi na zasebno pošto. Mamamia mamamia

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

21. nov 2006 10:39

Žal ti ne morem svetovat, bi pa samo rada opozorila ostale, da je Teja na KITAJSKEM, zato verjetno ideja o tem, da bi v celotno stvar zaenkrat vključila tudi starše. pa LP alexis

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

21. nov 2006 11:03

alexis, saj vem, da je teja na kitajskem, ampak starši ji v tem primeru lahko pomagajo samo tako, da gredo k odvetniku z njeno pogodbo v roki. Samo pogovarjat se in načelno spraševat je draga izguba časa (ker odvetniki zaračunajo tudi to, razen če se poznaš z njim in ti naredi uslugo). Samo zato sem napisala kot sem, saj te zadeve kar dobro poznam. Navsezadnje pa lahko pogodbo tudi faxira ali pošlje po e-pošti. Danes res ni nobenih komunikacijskih omejitev za neposreden stik s komerkoli na katerem koli koncu sveta. Mamamia mamamia

Vendelina jr.  

21. nov 2006 11:06

Tudi iz Kitajske se je možno po telefonu ali emajlu dogovoriti za termin pri odvetniku v januarju. Vendelina jr.

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

21. nov 2006 11:07

mamamia je napisal/a:
ampak starši ji v tem primeru lahko pomagajo samo tako, da gredo k odvetniku z njeno pogodbo v roki. mamamia
Seveda se strinjam. alexis

teja-kit.  

član od: 11.8.2006

sporočila: 183

21. nov 2006 11:39

Ojoj, malo me "trese" zdajle ob tvojih besedah Vendelina jr., pa ni problema. Ker te sicer "poznam" preko ostalih postov oz. odgovorov na razlicne teme tukaj gori, vem da nisi in ne mislis nic slabega, zato bi rekla da je tvoje razmisljanje le-taksno zaradi premalo podatkov o moji (tukajsnji) situaciji. Ker pa bi vseeno rada prisla se do kaksnega odgovora, tudi tvojega mogoce, saj sem dobila obcutek, da si mogoce kar precej "blizu" tem vodam, naj razjasnim vsaj se par stvari: Verjetno je od vsega najbolj "pomembno" sledece dejstvo: sem oz. sva s partnerjem skupaj na Kitajskem. Torej: nekako tezko zberem papirje in ostalo kot pravis in se narocim za sestanek. Samo in edino zaradi tega sem omenjala starse, ki bi se morda lahko osebno pri nekom le okvirno pozanimali glede tega kaksne so sploh moznosti oz. se bolj natancno - kaksen je sploh "obicaj" glede prenehanja delovnega razmerja pri individualnih pogodbah. Na vsak nacin bi se vse od tam naprej pogovarjala sama. In ja, vsekakor sem ze zdavnaj polnoletna - se malo pa bom 2x, ce bi se tako stelo, haha. Kar se pa tice nove sluzbe - ne, seveda je ni. Kako vendar naj bi jo imela od tukaj? Ampak glede tega si ravno ne delam/delava prav veliko skrbi, saj se je v tem casu nabralo nekaj "zaloge za hude case" in nove sluzbe bi pac morala iskat po prihodu nazaj v domovino. Naj pa se enkrat povdarim, da je bilo "osnovno" vprasanje le to - ali obstajajo neke "splosne" dolocbe oz. pravila glede individualnih pogodb oz. odpovedi pri le teh in kam - na koga se obrnit da bi prisli do kaksne prave informacije se predno bo mozno z nekom stopit v kontakt v zivo, kar bo kot sem omenila sele cez 2 meseca ali vec. In pa, res je da je stvar "neudobna", ampak prav sigurno ne pricakujem da jo bo reseval kdorkoli drug namesto mene/naju; In pa tudi - nikakor ne gre za kaksne "prenagljene" odlocitve. Bi pa rekla da je 2 leti ze kar dobra doba da ti nekatere stvari pridejo do "vrha grla"... in v njih ne vidis vec prave motivacije, volje, prihodnosti... oz. zagona ki je potreben za premagovanje vsakdana, se posebej v okolju, ki ti ni najbolj pisan na kozo. pa brez zamere ~ tebi, giorgio401 oz. Laura pa najlepsa hvala za ponujeno pomoc. Se ti oglasim na zasebno posto ce lahko. Teja teja-kit.

Vendelina jr.  

21. nov 2006 13:37

Sem že skoraj napisala odgovor, pa je bila ena motnja na strani in grem še enkrat. Teja-kit, zadeva je takale: Splošni odgovor je v zakonu o delovnih razmerjih - priporočam iskalnik od Državnega zbora, se pride noter brez dodatnih logiranj. Individualna pogodba ima reguliralne tudi tiste modalitete, ki jih nimata branžna kolektivna pogodba (ki je na spletni strani sindikalne organizacije), če pa ima tvoj delodajalec tudi kolektivno pogodbo, jo pa verjetno lahko pridobiš po faksu. To lahko v miru bereš na Kitajskem, študiraš, si ustvariš mnenje, oblikuješ vprašanja za odvetnika, s katerim se preko telekomunikacijskih sredstev dogovoriš za sprejem. Odvetnik bo pogledal kolektivni pogodbi in tvoji indiviudalno pogodbo in ti na temelju razgovora verjetno dal v podpis pooblastilo za zastopanje - in te bo zastopal pri delodajalcu, na sodniji, kjerkoli bi bilo pač potrebno. Zdaj pa še nekaj. Sama sem ravno tako zaposlena v relativno veliki mednarodni grupaciji. To, da si zdajle malo izgubljena in da se ti služba gnusi in tvoja pogodba takisto in ves emocionalni koktejl zraven v stilu "dost mam, ne grem se več-....to je normalna faza. Če jo hočeš popraviti, je nasvet takle. Nikar ne razmišljaj o svoji službi emotivno. To napako delajo mnoge ženske, ko v službenih zadevah iščejo nekaj kot sočutje in podobno, pa malo so nemočne, potem se pa čudijo, ker moški bolj napredujejo kot one. Razmišljaj z glavo. Lady ve, kdaj se obnaša kot femme fatale in kdaj kot dedec. V službi smo dedci. Službene stvari urejamo kot dedci. Got it? To pomeni, da v službi nikoli ne moledujemo, ne stokamo, ne iščemo koga, da bi se mu malo smislile in nikoli ne dopustimo, da bi se kdo s svojim nedelom šlepal na nas. Če je treba kaj dodatnega narediti, vprašamo, koliko se bo to poznalo na plači. Če je odgovor ustrezen, potem tudi kaj dodatnega naredimo. Zato nas spoštujejo. Kot vidim tvojo situacijo - trenutno ni variante, da bi zamenjala službo. Torej - nimaš drugega, kot da vztrajaš v tej službi. Zanič slubža je še vedno boljša kot nobena služba. Pa tudi srečne in zadovoljne ženske, ki jih vzdružujejo ljubeči partnerji (izvzeti so pari na kmetijah, tam je narava dela drugačna)- sorry, ampak to je fikcija. Tega na dolgi rok ni. So mi to povedale tiste gospe, ki so gospodinjile in vzgajale otroke, partnerji so pa nosili k hiši denar. Poznala sem ljubečo mamo 8 otrok (je že mrtva), ki je vedno rekla, da če bi bila še enkrat mlada, bi hodila v službo in tudi otrok bi imela manj. Je vedela, kaj govori. Torej, službene stvari moraš reševati kot lady, kar v tem primeru pomeni kot dedec. In v to reševanje ne vleči svojih staršev, ne glede na to, kako je to logistično komot. Starševska skrb za otroka ne mine nikoli in en tvoj spor v službi bost tvoja starša težko predelovala in zraven bosta trpela tudi po tem, ko ga boš ti že zdavnaj rešila. Ko odrastemo, sami rešujemo svoje težave tudi zaradi tega, ker ne želimo, da bi naši starši trpeli zaradi nas. To konstituira odraslost (poleg ekonomske neodvisnosti) in odgovornost. Zdaj se pa odloči, ali želiš biti lady ali se boš pa še malo cmerala. In še nekaj: Verjetno poznaš nekaj ljudi obeh spolov, ki se ti zdijo uspešni pri vsem, kar počnejo. Ali misliš, da je tem ljudem vsem priletelo z neba, oni so pa lovili in če je slučajno kaj padlo na tla, se je našel nekdo, ki je to pobral in ročno zadevo izročil tem uspešnežem? Kje pa: ljudje, ki so uspešni, zadovoljni itd...so taki zaradi tega, ker so nekoč v preteklosti imeli krize, ki so jih rešili. Razumi svojo trenutno situacijo kot izziv, ki ga boš znala rešiti. Brez pomoč staršev. Vendelina jr.

gordana  

član od: 7.11.2004

sporočila: 539

21. nov 2006 13:53

Mene pa čudi to, da v individualni pogodbi ni nobenega člena v zvezi predčasne prekinitve delovnega razmerja (neglede na čigavo pobudo)?! Ponavadi če se sklepa pogodba za določen čas, vedno pride do predpostavke da je možna tudi predčasna prekinitev. Mogoče je to tudi v tvoji pogodbi v kakšnem "drobnem tisku" - kot pravijo? LP gordana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti