20. nov 2006 12:49
Odkar sem prebrala tvoj klic na pomoč, razmišljam, ali napisati nekaj besed ali ne. Ampak ker človeku v stiski vsaka beseda pride prav, prijazna ali malo manj prijazna (in prav slednja marsikdaj prispeva k rešitvi dileme, verjemi!), sem se odločila, da vseeno nekaj napišem. Čeprav so bistvo povedale že moje predhodnice, vsaka po svoje. Predvsem se mi zdi pomembno, da se najprej temeljito in odkrito pogovoriš sama s seboj. Samo ti poznaš VSE okoliščine, ki so pomembne za tvojo odločitev. Me lahko bolj ugibamo, tudi če se komu zdi, da pozna dogajanje. Navsezadnje pa nobena od nas ne ve, kaj se dogaja pri vas doma za zaprtimi vrati, kamor nimamo vpogleda, predvsem pa nimamo pojma, kaj se dogaja v tvoji glavi in glavi tvojega moža. To pa je najbolj pomembno. Torej: pogovori se najprej sama s seboj, odkrito, temeljito, neprizanesljivo. Potem prespi in se naslednji dan odloči. In potem ukrepaj. Pri tem upoštevaj, da vsaka odločitev prinese s seboj tudi nekaj "prtljage", na katero morda nis računala, a je sestavni del vsake odločitve. In jo pač moraš nositi s seboj. Govorim tudi iz lastnih izkušenj. Morebitni zapleti in težave pridejo po vsaki odločitvi, in na to bo potrebno računati. Zato je toliko bolj pomembno, da imaš pred seboj zastavljen cilj in izdelano pot do njega, da te tudi morebitne ovire ne bodo ustavile. Če je z možem tako hudo, da zveze ni več mogoče obnoviti v tolikšni meri, da bi bila znosna, potem jo je bolje pretrgati. Ampka, polagam ti na srce, ne vpletaj v vajine spore otrok. Loči tvoj odnos do moža in odnose otrok do očeta. To sta dve ločeni kategoriji, bolj ju prepletaš, težje je za vse. In bolj mu boš na ta način skušala nagajati, večje veselje bo imel za povračilne ukrepe. To pa je zgodba brez konca in kraja, konec pa ne more biti srečen. Ampka, to zgolj ugibam, saj ne poznam vaših medsebojnih odnosov. Kakorkoli, včasih se lahko hiša, ki jo imenujemo zakon ali zveza, zamaje vse do temeljev. A če je volja, se da obnoviti in tudi malce drugačna razporeditev prostorov, nova streha in stene lahko pomenijo prav tako prijetno in udobno bivanje....če malce parafraziram prvi stavek. Če pa ni tako, je bolje iti narazen. Kot sem že rekla: sama najbolje veš, kakšno je dejansko stanje, in na podlagi tega se odloči. In se podpišem še pod Vendelinino pisanje. In mroda rek: Najsrečnejši ljudje nimajo nujno vsega v izobilju; oni le izkoristijo najboljše od vsega, kar jih doleti. Verjemi, da je res! Drži se in srečno na tvoji poti, katerokoli boš izbrala, Mamamia mamamia