Računvodstvo za s.p.

šjorca  

član od: 22.12.2003

sporočila: 233

tema odprta - 17. nov 2006 0:23 | ogledi: 2.042 | odgovori: 19

Moj dragi pametnjakoviči....torej zaročenec je z 9.11. odprl s.p.......in tako mene prijavil za svojega računovodjo.......predvidevam da glede na dejavnost ki jo bo opravil ne bi smelo biti nekaj ne vem kompliciranega.....pa vendar......

zanima me....

- kaj vse moram voditi?

- ali obstajajo kakšni obrazci za enostavnejše delo

- oziroma VSE....

Če je kdo stari maček na področju, bi ga zelo lepo prosila naj mi pomaga.

LP Vesna

galja  

član od: 6.7.2004

sporočila: 1351

17. nov 2006 1:12

Pred leti sem tudi sama vodila knjige svojemu možu (s.p.), zdaj pa mislim, da so se zakoni spremenili. Nekje sem slišala, da moraš biti iz "stroke", torej računovodja, imeti svoj računovodski servis,da lahko vodiš nekomu knjige, torej "računovodstvo"! Včasih si je lahko tudi sam obrtnik vodil knjige, kako je pa točno danes, pa žal ne vem. Mogoče ti bodo znali pomagati ljudje iz "faha"! Galja

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

17. nov 2006 8:10

Moj moz je s.p. in nam je knjige do sedaj vodil servis, zdaj pa uvajamo svojo racunovodkinjo. Takole ti bom rekla: ce imas voljo in si natancna, ti bo uspelo. Potrebujea dober dober dober program, "zic leder" in za hrbtom nekoga, ki obvlada. Ali vsaj dosegljivega na telefonu, druga e bo tezko. Imas kaj racunovodskega znanja? Ce ne, bi bilo dobro razmisliti o kaksnem tecaju... In tudi doloceno stopnjo in smer izobrazbe moras imeti. Mogoce bi bilo dobro, da se pozanimas na Obrtni zbornici ali GZS (ne vem, kje je clan), pa na DURSu se lahko pozanimas... Ze sam ogled spletnih strani ti bo malo pomagal... Imam prijateljico, ki je pred leti izgubila sluzbo. Moz je keramicar in je zacela najprej njemu vodit knjige. Tako je padla noter, da je zdaj odprla svoj servis in od tega zivi... Ima pa srednjo ek. solo. Ce se ti pa zdi, da nisi za to, je mogoce bolje poiskati kaksen servis, saj niso tako dragi... jasna

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

17. nov 2006 8:56

Knjige lahko vodiš sama, še posebej če ima registrirano popoldansko dejavnost ali pa kaj takega, da ne bo dosti računov, sploh pa če ni davčni zavezanec. Vendar pa bi si morala vsaj za začetek najti računovodja za svetovalca, ker če hočeš imeti v redu narejeno, moraš kar dobro poznati zakonodajo in pa tudi prakso. Zelo pomembno je npr. da veš kaj gre v stroške, kaj si sploh lahko obračunavaš v stroške, kako knjižiš osnovna sredstva in obračunavaš amortizacijo, da so vsi dokumenti izdani v skladu z zakonom, sploh pa poročila, da so narejena v skladu in oddana v zakonskem roku. Če nimaš nobenih izkušenj, mislim, da ne bi mogla kar sama od nič začeti. matilda

Otilija  

član od: 30.11.2003

sporočila: 83

17. nov 2006 9:23

Do letos sem tudi sama možu (s.p.) vodila knjige in je z nekaj volje tudi šlo (20 let), toda po zadnjem zaključnem računu sem sklenila, da se tega več ne grem. Preštudirat vse zakone, spremembe, navodila v zadnjem hipu... . Čeprav sem obračun uspešno oddala sedaj knjige vodi računovodski servis in to ob ostalih izdatkih ni niti tako velik strošek, jaz pa imam kakšno prosto uro na teden več in nič odgovornosti s tega naslova. Otilija

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. nov 2006 9:41

Draga šjorca, ne vem, koliko si ti doma v računovodstvu - iz tvojega vprašanja pa ne bi tvegala z izvajanjem sklepa, koliko te materije res znaš - ampak, eno je, ko se prijavlja s.p. in je treba nekoga prijaviti, da to dela, drugo pa je, ko se računovodstvo tudi v resnici izvaja. Začnita s servisom. Če boš imela ti vmes še vedno voljo za računovodstvo, lahko kasneje tudi sama to počneš. Drugače pa je začetek kakršnekgakoli biznisa sam po sebi zelo stresen /zelo velikokrat se zgodi, da ljudje ogromno stvari ne predvidijo in imajo zaradi tega ogromno neplaniranih težav/ in ni, da bi si življenje kompliciral še z uvajanjem v računovodstvo. Naj to počne nekdo, ki ima licenco - že profiliran računovodja potrebuje nekaj časa, da spozna logiko nove dejavnosti - nekdo, ki pa niti licence nima....to je preveč tvegano. Jaz delam v financah in sem po služeni dolžnosti videla že veliko parov, ki so začeli z dejavnostjo - in tam, kjer je eden od parnterjev (bodisi tisti, ki je delal biznis, bodisi tisti, ki je delal računovodstvo) malo improviziral...te stvari niso bile dolgega. veka. Vendelina jr.

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

17. nov 2006 10:40

Tudi jaz svetujem, da si najdeta računovodski servis! Tudi jaz npr.imam ustrezno izobrazbo( nič pa prakse), pa imam pogodbo z računovodskim servisom. Res niso tako dragi, pa še obilico nasvetov, napotkov, priporočil.... dobim vmes. Oni obvladajo in sem brez skrbi, ker vse "štima". Kasneje, pa se lahko odločiš tudi drugače...

mperhaj  

član od: 10.9.2004

sporočila: 207

17. nov 2006 10:58

Da še jaz napišem svoje mnenje. Sama sem v tem poslu že dobrih 18 let od začetka svoje službe in če ne bi poznala računovodstva bi ti še mogoče svetovala, da začni sama. Prvih 10 let moje prakse se mi zdi, da smo delali brez vsakršnih pretresov, zadnja leta z vsemi spremembami zakonov se mi pa že meša. Prvih 12 let sem delala v večji firmi, kjer nas je bilo v računovodstvu 8 zadnjih 6 let pa sem samostojni računovodja v firmi in precej noči študiram ali sem tam naredila prav ali ne, ker navsezadnje lastniki, ko pride kontrola eno sem preživela uspešno na koncu krivijo računovodje. Je pa res, da ti največ osnove da srednja ekonomska šola vsaj meni je dobiš osnove, ki jih z leti in izkušnjami nadgrajuješ. Je pa res dokler človek nekaj ne ve tisto ne boli. Če boš začela sama ti želim veliko sreče, vsekakor pa brez pomoči mislim, da boš težko, ali pa preveč kompliciram saj sama ne vem več včasih! Lep pozdrav Mateja mperhaj

ela  

član od: 28.9.2006

sporočila: 735

17. nov 2006 14:21

Mateja, tudi jaz mislim enako.Kdor danes želi biti računovodja,se mora stalno izpopolnjevati,ker se zakoni skoraj dnevno menjajo.Tudi sama ekonomska šola pomaga bolj malo,če ni prakse. Obrnita se raje na računovodski servis,bosta imela marsikatero neprespano noč prihranjeno! lp, ela

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

17. nov 2006 17:49

Kako je rekel naš največji pesnik?.... Le čevlje sodi naj kopitar. Mislim, da je stvar le preveč komplicirana da bi se jo lotil kar tako. Kot pravita Ela in mateja.Veliko mirnejše so noči če veš, da ti je nekdo od stroke naredil stvar tako kot se zagre. lp Vesna

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

17. nov 2006 18:48

ne bi rada kogarkoli kritizirala, ali kakšnih težkih tem načenjala, ampak bi rada samo nekaj pripomnila o tem, kar se vsi tukaj strinjamo. Res je postalo računovodstvo v zadnjih letih precej zapleteno, zahteva nenehna izpopolnjevanja in ukrade spanja marsikatero noč. Moja mami ima računovodski servis in ima veliko težav s podcenjevanjem njenih storitev prav zaradi takih, ki se jim sanja ne, zakaj sploh gre. Namreč dogaja se, da stranka prinese star dokument in ob negodovanju moje mame ji reče, ma sej to kar vmes daste. Ženska ne razume, da ko je enkrat poknjiženo, v računalnik ne moreš enostavno "notr dati", ampak moraš cel kup dela zbrisat in na novo poknjižit. Pri inventuri si ne dajo dopovedat, da je kaj narobe. V času zaključnih, ko gre že tako za minute, je ta isti trdil, da se on ni zmotil in da je dejansko imel toliko materiala, saj je on stehtal in drži. Po več kot 14 dneh pregovarjanja in razlaganja, da napaka sploh ne more biti na mamini strani je tip le ugotovil, da je slabo naredil program za seštevanje vrednosti zaloge in mu gre vse narobe, na koncu je dal nove podatke, ki so bili zelo drugačni od "stehtanega" - pa da ne govorim o urah, ki jih izgubiš s preračunavanjem gor in dol in iskanjem napake, ko imaš že tako dosti dela. Da pa ne govorim, ko mu izstaviš račun, takrat so vsi jezni in živčni. Ena stranka je rekla, "ma kakšno delo, to samo v kompjuter staviš..." Marsikdo misli, da so računovodje le nujno zlo, ko je pa kaj narobe, pa se vsi rešujejo tako, da rečejo: pokliči mojga računovodja... matilda

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti