Vprašanje za jerneja (administratorja)

Petya  

član od: 8.1.2006

sporočila: 591

27. mar 2011 22:44

Me nekaj časa ni bilo na Kulinariki in sem komaj sedaj opazila tisto vrstico pod na novo objavljenimi recepti (Naštejte vse sestavine, ki jih želite uporabiti pri kuhi) .... in bi rada rekla samo HVALAAAAAAA mi bo zelo v pomoč in verjamem, da ostalim tudi

Lp,

Petya

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

28. mar 2011 7:40

To pa je bila moja " skrita " želja in se mi je uresničila...

Super, joj tako sem srečna, da najraje ne bi šla delat .....

Hvala 1000 krat obemasta enkratna!

lp!

Živi s srcem, ne z glavo.

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4878

28. mar 2011 7:58

Hvala. Iskanje po sestavinah, ki ga nekateri tako propagirajo kot nekakšen "kaj imaš v hladilniku", imamo na Kulinarični Sloveniji že skoraj 10 let ;-) Gre za to, da izboljšujemo iskanje ;-)

V zvezi s tem me nekaj zanima... Do zdaj je bilo tako, da je osnova besede hruške torej HRUŠK vrnila vse besede, ki se začnejo na hrušk, torej hruška, hruško, hruški, hruškov, hruškovega, hruškam itd...

Seveda si moral napisati osnovo besede zaradi sklanjatev. Včasih je težava pisati osnovo besede, denimo moka, nihče ne piše mok v iskalec ;-( In kot drugo nekaterim samostalnikom se spreminja osnova. breskev in breskve... Je treba vpisati bresk... da dobiš vse ven (pa kaj preveč). Da ne omenim da iskanje KIS potem privede do KISle smetane. Slovenščina pač (neprimerna za programiranje).

Zanima me pa to, kakšna je želja vas kuharic. Da bi ko iščete HRUŠKA, našlo tudi pridevniške samostalnike kot so HRUŠKOV (karkoli pač), HRUŠKOVEGA, HRUŠKOVI in OBRATNO, ko iščete HRUŠKOV da dobite tudi HRUŠKE, HRUŠKA?

Saj načelno je tako da ima denimo HRUŠKOV sok vedno tudi HRUŠKE torej gre za isti nabor receptov, vedno pa le ni enako ali zaželeno. Denimo če iščete PEHTRANOVA POTICA, da vam najde recepte potic, ki vsebujejo PEHTRAN med ostalimi poticami, v resnici gre pa za orehovo potico s pehtranom (saj vem da verjetno ne obstaja, to sem le kot primer napisal). V tem pogledu je bolje da iskanje pridevnika ne najde še samostalnika, ampak do zdaj je bilo tako in ste na to navajeni... Vemo pa da 99% obiskovalcev ne bere navodil ampak vpisujejo v iskalec kakor so pač navajeni.

Torej ali želimo da PEHTRAN najde tudi PEHTRANOVO in PEHTRANOVA najde tudi PEHTRAN ali se vam zdi bolj smiselno samostalnike in pridevnike držati ločeno?

Če se ljubi kakšni kuharici o tem razmisliti, mi lahko tukajle napiše ali pa na ZS, kakor ji je ljubše. Seveda tudi moški lahko povedo svoje mnenje o tem.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

28. mar 2011 9:13

Meni je zelo všeč, da najde tudi pridevnike in obratno. Konec koncev receptov spet ni toliko, da bi bila taka rešitev nepregledna, bi bila pa možnost, da katerega zanimivega spregledamo, v drugem sistemu veliko večja.

Pa tudi dvomim, da kdo tu išče recept prav  urgentno. Mislim, da večinoma tako, kot listamo po kuharskih knjigah, brskamo tudi med recepti tukaj in tako naletimo na marsikaj zanimivega, kar bi nam pri bolj usmerjenem iskanju ušlo.

Saj se tudi veliko receptov ponavlja ali se podobni pojavljajo pod enakimi imeni, pa to nikogar ne moti.

nola

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4538

28. mar 2011 12:13

Se strinjam z nolo, torej, prosim, naj pehtran najde vse, kar je pehtranovega.

lp

mzm

neznan uporabnik

28. mar 2011 12:25

Tudi jaz sem mnenja, da je bolje, če iskalni vzorec PEHTRAN vrže vse rezultate,ki so povezani s pehtranom. Ali pa karkoli drugega. Recimo PIŠČANEC. Da potem, vrne vse rezultate,ki so povezani s piščancem. In se nato išče podkategorije v rezultatih ročno. Po moje vsaj, bi bilo iskanje točno po določenih vpisih lažje. Samo po drugi strani pa je to noro obsežno delo.  In se strinjam z Nolo in z Miško,da je to dobra ideja.

Se pravi, osnovni pojem potem pa vsak ročno naj preglejuje rezultate.

 

Multivitamin

multivitamin

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4878

28. mar 2011 12:26

Dekleta, vedeti pa morate da bo potem tudi obratno. Pehtranova potica bo našla vse potice ki vsebujejo v sestavinah PEHTRAN, torej več kot je potrebno. Če torej pehtran najde pehtranovo bo tudi obratno. Bojim se da obratno ni vedno zaželeno

So pa največje težave pri iskanju do zdaj bile tako ali tako kratke besede kot je SIR ki potem najde SIROTKO, KIS ki najde KISlo mleko itd. 

neznan uporabnik

28. mar 2011 12:31

Jernej, ampak, če bo PEHTRAN vrnil vse potice,ki vsebujejo pehtran je to meni super. Saj pol lahko ročno poiščeš med rezultati, katera ti najbolj odgovarja. Skratka, nabor se poveča. Kar sploh ni slabo.

 

Multivitamin

multivitamin

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4878

28. mar 2011 12:32

multivitamin: V vsakem primeru imaš prav, tukaj gre za OGROMNO delo, ker je treba VSE besede vnesti ročno in vse sklone za vsako. To bo nikoli končan projekt ;-) Zato temu rečem da le IZBOLJŠUJEMo. Kot nikoli končana zgodba...

Recimo en samostalnik kot je piščanec ima vsaj 20 različnih sklanjatev, spregatev... pa še kakšno se spregleda in potem ne najde vsega.

Ampak obiskovalci ne iščete le po piščancu, nekateri vpišete piščančje, piščanci... ;-)

Težava pri tem da je "vse v zvezi s piščancem" v sopomenkah je v tem, da nekdo želi poiskati nekaj točno določenega kot je piščančji nekaj in mu potem najde piščanec. V to smer je morda slabo da gre, da piščančji najde piščanca. Vi seveda želite da piščanec najde piščančje nekaj. Zdaj malo ročno gledam razlike v zadetkih. Opažam da sploh ni bistvenih razlik s temi pridevniki. Vsak piščančji nekaj ima v sestavinah tudi samostalnik, nekj v zvezi s piščancem, ne gre drugače.

No saj niso samo recepti, potem je še forum, članki.

Iluzija je, da lahko nekdo slovenščino sprogramira tako, da bo dobro iskala. Smo pa mnenja v uredništvu da je bolj vrniti PREVEČ zadetkov kot PREMALO za nek pojem. Ker iz preveč lahko stran vzamete sami, iz premalo pa ne morete dodati.

Kar sem želel narediti je to, da vam ni treba vpisovati jajca in potem še iskati z jajce, da dobite vse recepte z jajcem. jajca=jajce=jajci=jajc ;-) In kis je samo kis ali pa kisa, ne pa kisla smetana  

Poskusite jajca, kis, moka... to že deluje ;-) 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti