26. maj 2009 8:47
Pozdravljene. Prebiram vaše prispevke in komentarje in vas občudujem ... ste prave mojstrice. Sama tudi pečem torte, a jo zmeraj okrasim s smetano. Prav te dni se pripravljam na pripravo torte za svečano priložnost. Tokrat bi rada slavljenko in goste presenetila, da ni zmeraj isto ;-), in torto oblekla v tičino maso. Po vseh prebranih pogovorih pa imam še zmeraj nekaj vprašanj, prosim vas za pomoč. Včeraj zvečer sem poskusila narediti dve kepi te mase. Eno po tem receptu "ponarejena tičina masa", drugo pa z beljakom, kateremu sem dodajala sladkor v prahu. Danes zjutraj je bila prva kepa trda (sladkor v prahu+mleko v prahu+olje+voda) in ko sem jo poskušala gnesti se je samo prelomila, oblikovati je nisem mogla. Očitno sem nekje falila. Kakšen nasvet? Druga kepa narejena z beljakom, pa je danes zjutraj bila enaka kot včeraj zvečer, le lepo se ni oblikovala. Ko sem jo želela poskusno razvaljati in kasneje oviti nek predmet v njo se mi je malo lomila. Sem mogoče dala preveč sladkorja v prahu? Kako pa je s to maso iz beljaka glede njenega roka trajanja in salmonele, ker je pač surov beljak? SESTAVA VEČNADSTROPNE TORTE: Ogledala sem si tudi galerijo slik s tortami. Zanima me, kako se sestavi več nadstropna torta? Ali moram zgornjo torto na kaj prej položiti (plastika, karton oblečen v folijo...?) preden jo dam na spodnjo torto? Ali vlaga iz "zgornjega nadstropja" ne uniči spodnjo tičino maso? Kar nekaj vprašanj, a upam, da mi boste lahko pomagale. Hvala. P.S.: Ker mi prvič masa ni uspela, sem že razmišljala, da jo kar naročim v Rams trgovini. A kaj ko je kar divja cena in količina :-S Katja Katja