Kakšno vino ob slavju?

oli1  

član od: 29.1.2004

sporočila: 22

tema odprta - 12. sep 2006 8:18 | ogledi: 9.132 | odgovori: 31

Pripravljam manjše slavje v dvoje in me zanima kakšno vino naj ponudim ob:

PREDJED: - pršut, olive, razni siri ( kakšni bi bili primerni)

- tatarski biftek

GLAVNA JED: - pečen odojek in jagnje, priloga (kakšna gre zraven)

DESERT: - sadna kupa s sladoledom in smetano

Polsuha srebrna radgonska penina je že na hladnem, me pa zanima, kakšno vino bi še bilo primerno za opisan jedilnik.Ne bom nič jezen, če boste svetovali tudi pri jedilniku.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. sep 2006 10:03

Tole je pa tako simpatično! Dragi Oli 1, to pripravljaš za svojo lady, mar ne? OK, predpostavljam, da gre za lady. Ladies smo zelo vesele, če nam kdo pripravi večerjo. Če dovoliš, bi ti dala nekaj namigov: - Če je lady povabljena na večerjo, se bo zelo trudila, da bi pokazala, da ni požrešna - namreč, če bo vse pojedla, utegne dajati sporočilo, da bo čez nekaj let postala bajsa debelajsa in ladies verjamemo, da tako sporočilo moške zelo požene v beg. Kar pomeni: ali imej za predjed pršut ali pa imej biftek, ni treba obojega. - Jaz bi na tvojem mestu na predjedi stvar začela takole: najprej šampanjec za aperitiv (to imamo ladies zelo rade), potem bi dala pršutek in sirček in refošk ali pa cabernet sauvignon. Plus, imej zraven ogoromno vode, pršut žeja, poleg tega moraš dati lady znak, da je ne misliš opiti. - Glavna jed: v tvojem jedilniku je precej mesa - imaš rad meso, vidim- to ni nič narobe - samo, ali tvoja lady tudi zmore toliko mesa (glej, kaj je pojedla na predjedi) - zdaj, če vztrajaš pri mesu, na tvoj izbor bi svetovala zelenjavno kombinacijo pindžur (glej po bazi, notri je recept, k receptu je priključen tudi moj prispevek o pindžur kredmi - lahko jo serviraš hladno ali toplo). Ladies imamo tudi zelo rade priloge iz kuhanega mladega fižola in paprik. Pri glavni jedi tudi pazi, da bodo kotleti izgledali kolikot toliko lično na krožniku - hočem reči, organiziraj zadevo tako, da bosta glavno jed pojedla z jedilnimi priborom (pri sladici ni tako nujno...upam, da razumeš namig), ker lady ob takih prilikah ravno ne vzame mesa v roke in ga malo obira, da je potem okoli ust malo mastna od hrane.... - Pri vinu, vztrajaš na refošku ali pa cabernet sauvignon. To je ženski prijazno rdeče vino. Ne ga biksat s kakim teranom, ker naredi vijolične zobe in vijolični zobje zelo zbijajo romantiko trenutka. - Sladica je izvrstna. Zdaj desertna vidna so precej draga, se pa pustimo ladies zelo zapeljati s sladkim tramincem....upam,da razumeš namig. - Za veliki finale pri mizi ti svetujem še kavo in konjak (v tem vrstnem redu, ne obratno). Ladies sicer nismo posebej navdušene nad žganimi pijačami vobče (pečejo), samo kava in konjak v posebnem trenutku - to imamo pa rade. Skratka, potrudi se. Tudi, če kaj ne bo popolnoma uspelo, ne se sekirat. Lady bo cenila, to, da si se potrudil. Aja, še nekaj. Sveče! Namreč, ladies se ves čas bojimo, da nismo dovolj lepe (silly, ampak tako je). Pri svečah teh problemov ni, ker se ne vidi vsega. Lep večer Vendelina jr.

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

12. sep 2006 10:04

Glede vina ti težko pomagam, ker nisem prav doma na tem področju. Glede sira pa lahko napišem, da bi zraven pršuta postregla kakšen močen primorski sir. Prva asociacija k pršutu mi je paški sir, če se ne motim je nanoški malenkost podoben. Lp, Ana Češnovar

vegeterianka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 282

12. sep 2006 10:20

oli1 jaz imam doma neke vrste katalog vina, ki pašejo določeni hrani ( nekako ) iz vseh držav ...vendar nastane en problem, ker vprašanje kakšno vino rada osebe pijeje ali rdečo ali belo...sladko, polsuho.... meni osebno paše zraven sira ...rdeče vino kot je refošk ali kakšno domače rdeče vino...ne maram pa terana ali merlota, ker mi delujeta premočno.....potem prevladuje večinoma v ustih vino kot sir.... zraven sladekega bi si mi prileglo kakšna penina ali kakšno sladko vino kot je muškat ...na splošno belo vino ... ( ki ga jaz zeloo redko osebno pijem ..razen muškata ) tako da probaj malo pobrskati po internetu vinoteke, ki sigurno imajo opis katero vino paše kateri hrani...... drugače pa dobra vina so: sauvignon, modri pinot, refošk ( meni osebno ), cvicek ( nekaterim) , chardonnay, modra frankinja, muškat ( meni osebno ) drugače pa ima interspar zeloooo veliko izbiro vina iz tujih držav.....tako da mislim, da se bo našlo kaj za dušo l.p. vegeterianka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

12. sep 2006 10:27

No, vendelina (pusti k vragu tisti jr, ki sledi....) je že napisala, kar se mi je motalo po glavi, sploh glede vin. Pri jagnjetini, če jo boš pekel v kosu, ti lahko predlagam, da na pekač naložiš na kose zrezan krompir in veliko zrezane zelenjave in pečeš vse skupaj. Zelenjava se lepo napije soka od mesa, pa še nekaj dela si prihraniš, saj je vse v pečici. Na enak način lahko pečeš tudi jagnječje kotlete, morda jih prej v ponvi opečeš z obeh strani, da zadržijo sočnost. Morda lahko s kakšno rezino pršuta narediš zvitek: na tanko premažeš z rahlo začinjeno skuto, zviješ, okrasiš z olivo, grozdno jagodo... Ali pa naredi tole: s pršutom ovij suhe slive in suhe marelice, pa čisto malo segrej v pečici, toliko, da sadje vpije sok pršuta....prepičiš z zobotrebcem in okrasiš s koščkom enakega suhega sadja, kot je v pršutu...To morda za idejo, da ni pršut vedno v isti obliki... Usepšno kuho ti želim in še več užitka ob večerji, Mamamia mamamia

vegeterianka  

12. sep 2006 10:27

kar se tiče jedilnika sedaj na wox ob 19.00 vrtijo zelo dobro oddajo, ko ljudje kuhajo za neko peščico ljudi dobre večerje od predjedi in končajo z sladico....zraven obvezno izbirajo dobra vina ..... glede jedilnika ti ne bom svetovala, ker mislim da dobro poznaš ljudi njihov okus, ki jih boš nahranil tisiti večer ..........vendar probaj pa biti malo bolj izviren, če nisem preveč osebna s tem mnjenjem... naprimer pri dekoraciji in postrežbi hrane na krožniku ... na kratko povedano na videzu krožnika .... l.p. vegeterianka

vegeterianka  

12. sep 2006 10:30

evo mamamia ti je že napisala kako lahko skombiniraš določene sestavine skupaj.......to pomeni da nimaš klasicno na krožniku ampak izvirno idejo..... l.p vegeterianka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. sep 2006 10:46

Ja, mamamia ima prav. Pršut in sadje (to kombinacijo imamo ladies rade) za antipasto. Lahko tudi narežeš melono in kombiniraš s pršutom ali pa melono zamenjaš za smokve (na tržnici jih imajo). Smokve prerežeš na pol. Je zelo seksi. Vendelina jr.

jass  

član od: 9.4.2006

sporočila: 521

12. sep 2006 11:15

Pa zraven sira daš na krožnik še malo belega in rose grozdja, tistega velikega in malo orehovih jedrc. Vino se strinjam z jr., glavna jed pa bi vsaj meni, pa imam to dvoje rada, bila za zvečer malo pretežka, sploh če se bo večer bolj nežno odvijal. Raje kakšno dobro ribico-kovač ali pa škarpena, kar na žaru, malo zelenjavne priloge,... Za sladico mpa kakšna panna cota ali kakšen sorbet. Njami. jass Pa samo za nas je vprašal, zdaj pa mu jedilnike kombiniramo, Sporočilo je spremenil(a) jass dne 12. sep 2006 11:18:37

bbgg  

član od: 6.1.2003

sporočila: 24

12. sep 2006 12:39

PREDJED: - pršut, olive, razni siri ( kakšni bi bili primerni) - tatarski biftek : Poskusi s kakšno malvazijo, odličen bi bil tudi barikiran chardonnay GLAVNA JED: - pečen odojek in jagnje, priloga (kakšna gre zraven) : Modra frankinja je rešitev, ki se ponuja kar sam od sebe DESERT: - sadna kupa s sladoledom in smetano :Pri sadnih kupah je včasih izbira malce problematična - nekatere vrste sadja imajo kisline, ki niso ravno najbolj prijazne vinom. Načeloma pa kakšen jagodni izbor. Sevda pa je tudi pri vinih podobno, kot pri ostalih zadevah - malo denarja, malo muzike. Toda tam okrog 1.500 SIT se že dobi vina zadovoljive kakovosti. Polsuha srebrna radgonska penina je že na hladnem, me pa zanima, kakšno vino bi še bilo primerno za opisan jedilnik.Ne bom nič jezen, če boste svetovali tudi pri jedilniku. :Mogoče bi bilo sicer bolje poskusiti s suho penino, a ti verjetno najbolje veš, kakšna penina povabljencem ali povabljenki najbolj paše :) Pozdrav bbgg

oli1  

član od: 29.1.2004

sporočila: 22

12. sep 2006 15:17

Vsem se lepo zahvaljujem za kar obširne nasvete tako za vina, kot tudi za jedilnik. Pozabil sem samo pripisati, da je jedilnik tako izbran, ker ne bom imel časa kuhati in bom vse naročil, drugače bi bila pa povsem druga pesem. Vam sporočim rezultat ampak preveč podrobnosti pa ne pričakujte!?! Ali pač..... !!!! Pozdrav vsem sodelujočim v tej temi. Oli1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti