6. sep 2006 17:16
mimika, punce imajo v vsem prav, jaz bi te opozorila samo še na eno stvar, ki je službe stala enega mojega prijatelja: preveč se je pripravil! Ves čas se je prepričeval, da mora biti miren, samozavesten, resen, saj se je prijavil za tako delo, kjer se to nekak prčakuje... Potem je bil pa preveč miren, so kasneje delodajalci rekli, da je zgledalo, ko da si službe sploh ne želi... Pa si je strašno želel delat prav v tistem podjetju! no zdaj dela isto delo nekje drugje, kjer je bil na razgovoru bolj živčen in je zadovoljen, konec dober, vse dobro, a ne?;)
Hočem rečt samo, da se ne sekiraj, če boš živčna na razgovoru, pa če boš mahala z rokami (ne zdaj vsega prevrnit okoli sebe, ampak če se to zgodi, pa tudi ni kriza, ne bojo te zato ne vzeli, ker si štorasta, recimo;). To pričakujejo in vzamejo v zakup in večina jih je to pripravljena oprostiti kandidatu, saj se navsezadnje na ta način tudi vidi, da si te službe res želi... Tako da malo si že poglej tole govorico telesa in vse to, ampak ne o tem razmišljat pred razgovorom, takrat razmišljaj o tem, kako bi rada bila tu v službi in predvsem ZAKAJ!
Ker to bojo najbolj hoteli vedet, zakaj si pa želiš ravno k njim, ne pa v kako drugo firmo! Če imajo spletno stran, jo malo prej preštudiraj, da vidiš, s čim se ukvarjajo, pa si malo predstavljaj, kaj bi ti lahko tu delala, če imaš kako idejo, kaj bi dodala, jo kar pogumno povej, ni nujno, da bo tako dobra, šteje že to, da si o tem razmišljala in si upala povedat!
Pred razgovorm naredi svoj mali ritual, karkoli že to je, kar te pomirja (jaz recimo ne morem na izpit it ne da bi se tik predno grem od doma stušala, voda me pomirja in to rabim, sošolka se mora naličit, kdo drug kaj tretjega,...)
obleka
Glede obleke priporočajo nekaj srednjega, seveda odvisno od dela, fanta parkrat niso vzeli, ker je prišel v kavbojkah, sicer črnih in lepih, ampak vseeno, ni mel kravate... Sama čez to sicer na srečo še nisem šla, saj takrat ko sem imela ala razgovor za službo, nisem vedela, da je to to;) Ne preveč živih tonov, ne preveč izzivalno in ne preveč motečega nakita (rajši malo manjši). Isto velja za makeup, baje jih večina želi videt makeup na kandidatkah za službo, vsaj malo, ampak vsekakor ne sme bit preveč vpadljiv, saj želiš pozornost preusmerit na svoje besede in njihovo vsebino, ne pa na svoje ustnice ali prsi, recimo;) Tudi popek naj se ne bi videl in drugi taki deli telesa. Tako so nam razlagali na nekem seminarju. Vsekarkor pa se obleči v nekaj, v čemur se počutiš dobro in po možnosti nimaš prvič na sebi, obleko moraš poznat, da veš, kako se obnaša, ko se skloniš, recimo... Da si ti ti v tej obleki in si sproščena, kolikor si pač lahko na razgovoru sproščena;)
Pa postavi se v njihovo kožo, da njim tudi ni lahko met 50 kandidatov na razgovoru, pa najt tistega pravega, probaj jim olajšat delo, pa jim pokazat, da si ravno ti tista tanajbolj prava:) To lahko narediš tudi tako, da na koncu, ko te vprašajo, če imaš še kako vprašanje, RES še kaj vprašaš! To pomeni, da se za to službo res zanimaš! kar lahko doma izbrskaš o tem podjetju, delu, službi, izbrskaj, če koga tam poznaš, ga povprašaj, pa si pripravi kako stvar, ki te resno zanima o tem delu (o plači naj bi se pogovarjalo šele na drugem razgovoru, navadno sta dva, predno te vzamejo, v drugem so favoriti, samo še par najboljših). probaj najt pri sebi tisto, kar oni rabijo, tako se ti ne bo treba delat, da si nekaj, kar nisi in to je seveda lažje.
Ne bit presenečena in ne se ustrašit, če te pošljejo na intiligenčni test in na psihoteste (oboje seveda oni plačajo), včasih imajo celo najetega psihologa, da pomaga določit najprimernejše kandidate. Če si res želiš službe, ti priporočam, da kak ta test rešiš že prej, doma, za vajo, saj se rezultat drugič, ko ga delaš navadno precej razlikuje od rezultata, ko delaš test prvič... Je precej lažje, ko vidiš, kako so vprašanja sestavljena, čeprav testi niso nujno isti. Na netu jih je precej, v gl. so v ang.
Malo dolg post, ampak zdaj sem ravno v teh letih, ko veliko prijateljev išče službo, pa se nabere stvari, hehe:)
Ena stvar, ki je problem pri mladih dekletih, je družina - če je še nimajo, pa jo nameravajo, predvsem in tako obstaja vrsta triki vprašanj, kako to ugotovijo (recimo, če si poročena, pa na koga se najbolj zaneseš, če je to partner, jim je že jasno, da je stvar resna...)... Ni fer, ampak po svoje jih razumeš, da rabijo nekoga za dlje kot 9 mesecev, ko jim boš skliznila na porodniško;) Ampak ta problem verjetno zate ni več tako zanimiv, ne? Lahko pa to predstaviš kot +, če imaš že velike otroke, se nikar ne boj tega omenit, take majo najrajši, ker je konec bolniških...
Pa sporoči, kako je šlo, ne?
Veri