Nujno pomoč

Lingua  

član od: 28.10.2003

sporočila: 153

tema odprta - 4. sep 2006 10:30 | ogledi: 2.222 | odgovori: 28

Pozdravljeni,

vem, da to ne sodi ravno v kulinariko pa vendar NUJNO potrebujem nasvet: imamo enajst mesecev staro čistokrvno kokeršpanjelko - je izredno priljubljena in otroka (18 in 8 let) sta zelo navezana nanjo in obratno. Ker smo naenkrat izgubili tako dedija kot babija je bilo skoraj nujno, da zaradi kratkega časa (predvsem mlajše hčerke), dobimo neko živalco.

Sedaj pa problem - naša kuža laja na vsakega tujca, ki pride na vrt (imamo ograjeno in se prosto giblje). To je pa začelo motit moža in je "izdal" ukaz, da jo naučimo, da ne bo več lajala na obiske oz. tujce, drugače bo pa šla od doma. To bo velik udarec za nas, ki smo jo zelo vzljubili, predvsem tamala. Kaj predlagate je za naredit, kajti nočem prizadeti otrok. Ali mogoče šolanje...? Prosim za pomoč.

M

mandeljcek  

član od: 22.7.2006

sporočila: 66

4. sep 2006 10:42

izdajte mozu ukaz, da naj jo on nauči naj ne laja na tujce ali pa bo sel od doma hi hi malo heca tule so strokovnjaki http://www.mojpes.net/ drzim pesti! mandeljček

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

4. sep 2006 10:49

http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,6.0.htm bo šlo hitreje. Sicer pa, jaz imam že ta drugo kokeršpanjelko in če koga "nadere" mi je prav všeč. Res ne razumem, da je komu problem, če pes oblaja tujca, ki pride na vaš vrt. To je pa ja koristno. lp, vanjatajnsek

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

4. sep 2006 11:12

Šola bo najboljša rešitev. Pa naj bo mož tisti, ki bo hodil v šolo z njo. To bi bilo še najbolj pametno - da se oba "izšolata", da ne bosta lajala... malo heca ampak čisto resno mislim. tjas

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

4. sep 2006 11:34

Se strinjam....časi neenakopravnosti so mimo, postavite se zase in za svoje želje!!! Kužki pa ja prinesejo toliko veselja v hišo, da mi nihče!!!!!, še najmanj pa predstavnik moškega spola, ki je polega vsega še v manjšini, ne bi izdajal nikakršnih ukazov!, ki mi niso všeč!! P.S. Kako je pa prenašal jokanje otročkov, ko sta bila majhna? Ali je tudi rekel, da jih naučite, naj nehata jokat, če ne bosta šla od hiše?????? Svašta.... jessy6

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

4. sep 2006 12:03

Ja, če laja samo na tiste, ki pridejo na vrt pa res ni problem, povej možu, da s tem lajanjam odžene tudi kakšnega nezaželjenega gosta, ki si je prišel kaj protizakonito prisvojit. Sicer pa tudi mi vsakega "oblajamo", pardon pozdravimo, ki pride k nam, kužek pa pač pozdravlja z lajanjem. Če pa laja tudi na tiste, ki grejo samo mimo, se pravi kar naprej in še posebej ponoči potem pa ga čisto razumem, tudi meni gresta na živce sosedovi 2 mrcini (in to dobesedno, neka podivjana mešanica z rotvailerjem), ki lajata celo noč pa čeprav so 500 m stran od nas, se ju še kako dobro sliši. Mimo njihove hiše pa itak bolje, da ne greš, ker imata tak fini pesjak, da komot ven skočita, sta pa čisto divja, lajata, ko zmešana, kažeta zobe, samo čakaš kdaj te bo oklal. Seveda so temu krivi lastniki zaradi vzgoje ampak na koncu te vseeno ugrizne pes ne lastnik. Ko že govorimo o psih ali ima kdo kakšno idejo kaj lahko narediš v primeru takih napadalnih psov ali je treba res čakat, da raztrgata koga? Res je, da gremo mimo njihove hiše mogoče 2x letno ampak tam hodijo tudi drugi sprehajalci, lahko pa psa uideta ven in prideta h kakšni drugi hiši in te napadeta. Poznate kakšno rešitev? Z lastniki se pa ne da pogovorit, ker so že izpred 3 generacij nazaj skregani s celo vasjo in se držijo samo zase. Grejo celo v takšno skrajnost, da se tudi otroci ne smejo igrati z drugimi otroci. jade

Petra 1  

član od: 1.6.2006

sporočila: 419

4. sep 2006 12:10

Mi na žalost nimamo vrta, so pa vse okoli psi, ki lajajo in naš 4 mesečnik dviguje glavo in hoče zalajat...kar si pa ne morem privoščit v bloku ..in ker je kdaj tudi sam....sem ga naučila tako Kadarkoli je bil sprovociran...da bi lajal, sem šla k njemu, ga pobožala, mu dala priboljšek in mu govorila, med tem , ko sem ga božala...vse je v redu, nič ni hudega, ne lajat......po nekaj tednih ne reagira več na nič...tudi snažilke, ki čistijo stopnišče in z metlo udarjajo v vhodna vrata, ga ne sprovocirajo več. Postavi se pred vrata v pozor...in je čisto tiho in čaka.... Laja pa ne več. Izkoristi čim večkrat ujeti trenutek, ko se kdo približuje, mu povej , da ni nič hudega , božaj ga in ko ne laja, ga nagradi. Če laja bodi huda in ne daj nobenega priboljška. To ni rečeno, da ne bo dober čuvaj. Ker najhujši je pes , ki je tiho.......pes , ki laja ne grize. Lep pozdrav Petra 1

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

4. sep 2006 12:20

Naš pes tudi mnogo preveč laja in skače na obiskovalce. Seveda to dela iz čistega veselja in navdušenja. Ko opravi svoj "pozdrav" se pa umiri in je vse lepo in prav. Moram priznat, da ne samo mojga, tudi mene to moti. Pa verjetno obiskovalci tudi niso vsi navdušeni ned tem, čeprav večina pravi, da jih ne moti. No, mi smo spomladi obiskovali malo šolo in se je precej naučil.Vsega pa še ne, zato gremo zdaj še v osnovno šolo.Menda naj bi po tem izpitu pa ubogar res vse. Hodimo pa v pasjo šolo Švrk, ki ima vadbišče v Mateni. Dejstvo je, da pes mora ubogat gospodarja, le tako sta lahko najboljša prijatelja. Aki

Lingua  

član od: 28.10.2003

sporočila: 153

4. sep 2006 12:53

Hvala za odgovore, strah me je pa vseeno, ker je baje zadnjič lajala na neko punčko, ki je prišla zraven na obisk in med laježem jo je hotela ali ne ugriznit. Kaj pa to? M

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

4. sep 2006 13:05

ozoznam primerLingua,jaz tvojega moža enostavno ne razumem-zakaj pes ne sme lajati.Mi imamo doma rotveilerja in seveda tudi laja na tujce,dopoldan ,ko pa ni doma otrok pa še malo tuli ,ker mu je dolgčas .Doma smo na lmetiji in seveda nimamo vseh vhodov ves čas zaklenjenih,raznih prodajalcev te in one krame pa kar mrgoli.Je zadnjič ena gospa prodajala neke kreme in veselo trobila v svojem avtomobilu-pa stopim na dvorišče in ni upala ven-zaradi psa.Psa nikoli ne kregam ,ko zalaja kadar je tujec na dvorišču-ga pa imam pod kontrolo ,da ne bi koga ugriznil-tujcu tudi ne dovolim,da bi psa božal.Naš pes je ponoči tiho,če pa bi lajal na vsako senco potem bi tudi mene to motilo. Jade -z takimi psi je res problem.Pri nas se pes prosto giblje -nima ne pesjaka ne verige,ko delamo zunaj je vedno z nami.,čeprav je pes pasme o kateri se ne govori najlepše,mi z njim nimamo nobenih težav-pri nas je že 4 leta,prej je bil v zavetišču.Če pa bi mi psa privezali in zaprli v pesjak ter ga spustili na prosto le občasno bi bil pes norec.Poznam tak primer v bližini-smili se mi pes,lastniku bi jih pa najraje en par krepkih povedala. kuharca37

Petra 1  

član od: 1.6.2006

sporočila: 419

4. sep 2006 13:05

Imam dvd o šolanju psov, sicer angleški od Bosch-a. Kjer vsakič znova opozarjajo, da psi nikoli ne smejo biti brez nadzora z otroci. ravno včeraj se mi je zgodilo, da je prišel zraven mojega psa otrok 4-5 let , je vzel od psa igračo in ga tresnil z njo po gobcu. Pes je mladič- ok...bila sem malo stran in sem to videla, hkrati pa tudi preprečila, da otrok tega ni ponovil. Pes reagira na tepež, pa kdorkoli je .... otroci so pa itak nepredvidljivi. Če imaš otroke in zaradi drugih otrok....pes mora vedet, kaj lahko in kaj ne. Otroci pa tudi ! Ne glede na to ali je pes na tvojem zaprtem dvorišču...boš ti kot lastnica kriva, če se komu kaj zgodi. LP Petra 1 Sporočilo je spremenil(a) Petra 1 dne 04. sep 2006 13:27:34

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrimljanka
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti