3. sep 2006 13:01
vegeterianka je napisal/a: |
Pozdravljeni
ali ima kdo recept za to slaščico? .... našla sem en recept v bazi ... vendar me zanima, če je kdo delal po tem receptu.....obožujem to slaščico že od malih nog ... sedaj prodajajo samo še v Hardiju drugje pa je čisto izginilo iz prodajnih polic že pred leti.....zato je večje presenečenje, da sploh še lahko kje kupiš ....... zanimam pa me tudi orginalen izvor te slaščice ali je Turčija ali katera druga država???
l.p.
vegeterianka |
Ratluk lahko zmeraj kupiš ( če si iz Ljubljane ) v " tisti makedonski štacuni " v BTC nasprot ribarnice. Problem je, da je večkrat posušen, verjetno zaradi premajhne prodaje.
Recept gre takole ( ko ti mamamia pošlje recept lahko primerjaš ) če boš delala, poročaj, prosim:
-1kg sladkorja
-140 g jedilni škrob ( po moje je Gustin ta pravi )
-0,5 l vode
-100-200 gr orehov
- še 0,05l ( o,5 dcl) vode
- mal (?) limoninega soka
jedilni škrob in 0,5 dcl vode zmešati.. sladkor in vodo prekuhati, doliti škrob in naprej mešati in kuhati. Ko je masa kuhana (*), dodati sok od limone , dišavo od vrtnice ( ? ) in in orehe, ter še mal na ognju premešati, stresti na " pleh ", poravnati in ko je hladno narezati na kose, posuti s mletim sladkorjem.
(*) masa je kuhana ko se dana na krožnik razvleče med prsti, slabo je kuhana ko prehaja s prsta na prst ( to mi ni jasno, piše pa ).
Spomnem se iz ene TV oddaje iz Grčije, ko so pokazali pripravo ratluka. Povdarek je bil, da mora bit bakreni kotel, meša se s široko leseno " žlico ".
Jaz ratluk še nisem delal, še me čaka ( najprej moram poskusit tahan halvo, enkrat v naslednjih dneh )
ežoj