7. sep 2006 7:43
Oprostite mi, prosim, vsi po vrsti, da spet dregnem.
Vendelini jr. dam kar prav. Vprašanje brezplačnega reklamiranja je res zoprno in težko. Kolikor poznam ta forum, bi nam vsem bilo najljubše, da bi dobivali informacije o najboljših gostilnah, telefonskih številkah različnih zastopnikov, najboljših loncih itd. Vprašanje je samo, kako ločiti informacijo od reklame! Informacija naj bi bila nepristranska, včasih izraženo mnenje tudi negativno, reklama pa je že po svojem namenu vedno pristranska. Kako vedeti, da neke gostilne ni pohvalil in priporočil kar lastnik sam ali da je telefonsko številko zastopnika za nek lonec napisal kar zastopnik sam? In, oprostite, če bi bil sam lastnik gostilne, še tako zanikrne, bi zagotovo izkoristil priložnosti za brezplačno oglaševanje, saj velikokrat kdo sprašuje, kje praznovati takšno ali takšno obletnico ali kaj drugega. In če lahko oglašujem brez plačila, zakaj bi plačal nek majhen oglasek na vstopni strani kulinarike?
Kolikor nam je zoprno, tudi meni osebno, je res, da je od vsake storitve, tudi brezplačne, treba odvesti DDV. Sicer se bi zgodilo, da bomo spet prešli v storitveni promet. Sosed, na primer, ki je avtomehanik, bi mi popravil avto, jaz pa bi njemu pobelil stanovanje. Dejstvo je, da je na kulinaričnem forumu ogromno brezplačnih reklam. Govora je o imenih gostiln, blagovnih znamkah, celo telefonih in naslovih. Kako lahko davkarija ve, da uredništvo za te "brezplačne" reklame ne dobiva "brezplačnih" ugodnosti? Saj vem, zoprn namig, a tako ne razmišljam jaz sam osebno, tako razmišlja davkarija!
S tem prispevkom nisem hotel nikogar napasti, se z nikomer skregati ali koga užaliti. Hotel sem samo navesti dejstva, ki jih dobro poznam, ker se dotikajo tudi mojega poklicnega udejstvovanja. Mnoga leta sem že urednik neke strokovne revije in ob vsakem izidu imamo uredniške sestanke, ali nek članek uvrstiti med reklamne ali strokovne. Mnoga podjetja hočejo med strokovne članke podtakniti kakšno informacijo o svoji ponudbi. To informacijo pa je treba plačati in odvesti DDV. Prav zdaj odpiramo novo spletno stran (ki s kulinariko nima nič skupnega!) in se najbolj ubadamo ravno s tem, kako omogočiti čimbolj tekoč forum in čimbolj omejiti brezplačne reklame. Zato tudi iz prve roke vem, da Jerneju ni lahko in mu izrekam vso podporo, kakorkoli se bo že odločil v bodoče. Verjetno pa bo nekaj moral storiti glede brezplačnega oglaševanja.
Lep dan vam želim!
Boris
booris