Nasvet v zvezi z gradnjo

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

tema odprta - 21. avg 2006 12:28 | ogledi: 1.681 | odgovori: 13

Rabim pomoč. S fantom sva se odločila, da bova na vrtu, kjer je sedaj sadno drevje naredila garažo. Zanima me, če mi lahko kdo iz prve roke svetuje kako naj uredimo stvar s papirji. Če mogoče kdo dela na občini in bi mi bil pripravljen svetovati naj mi prosim piše na ZS. Vsak nasvet bo dobrodošel.

Najlepša hvala že vnaprej!

Lp

alexis

alexis  

21. avg 2006 19:09

A res ni nikogar, ki bi mi svetoval? alexis

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

21. avg 2006 19:18

Ne govorim iz prve roke, samo iz tistega, kar vem tako, ker veliko poslušam. Veliko informacij lahko poiščeš na temle spletnem mestu: http://www.slonep.net/vprasanja.html?no_tb=1&nonav= Sicer pa po mojem vedenju je tako, da če bi postavljala le nadstrešek in bi ta stal izključno na vajini zemlji, se ne bi rabila ubadati s kakršnimi koli dovoljenje. Kolikor se spomnem, do določene kvadrature (mislim, da okoli 20 m2) ne rabiš gradbenega dovoljenja ampak moraš le priglasiti dela. Za večje objekte pa so pravila gradnje podobna kot pri fgradnji hiše. Da pa ne bom preveč pametovala: http://www.slonep.net/vprasanja.html?lev1=1&lev2=76 http://www.slonep.net/vprasanja.html?lev1=1&lev2=76 Upam, da sem vsaj malo pomagala, tjas

anazus  

član od: 4.1.2002

sporočila: 154

21. avg 2006 19:25

Pozdravljena! Malo si poglej vprašanja in odgovore na tej spletni strani, tako boš vsaj delno zvedela kako in kaj. Za informacije iz prve roke pa poprosi na svoji občini na oddelku za okolje in prostor. http://www.slonep.net/gradimo.html?lev0=2&lev1=16&l Bolj pa žal ne znam pomagati. LP Suzana

alexis  

21. avg 2006 20:55

Punci, najlepša hvala. Sta mi zelo veliko pomagali. Če pa ima kdo še kakšno informacijo pa le z besedo na plan. pa pa alexis

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

22. avg 2006 9:45

Imam podobno vprašanje: ali je za zaprtje/zasteklenitev balkona v hiši/dvojčku potrebno soglasje soseda? rdkapica

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

22. avg 2006 9:55

Rdeča kapica, nasvet je isti: http://www.slonep.net/vprasanja.html?no_tb=1&nonav= Vpiši ključno besedo zasteklitev balkona ali kaj podobnega... pa boš našla. Ampak kolikor vem, v hiši nima sosed nič besede pri tem. Lp, tjas

mufin  

član od: 19.11.2004

sporočila: 259

22. avg 2006 11:23

gradnja garaže na lokacijsko informacijo, ki jo izda občina. na občini se da vloga, ki se kolkuje s 4250 sit, vendar se je potrebno držati nekaterih pogojev. 1. glede kvadrature - do 30 m2 2. odmik od sosednjega zemljišča 1.50 m, če manj, pisno soglasje soseda mejaša, če jih je več, soglasje od vseh 3. glede na to da gre za pomožni objekt, mora stati na zemljišču, kjer stoji objekt, zgrajen na podlagi gradbenega dovoljenja 4. mora imeti eno etažo - streha je hkrati strop nad prostorom V primeru, da ti pogoji niso izpolnjeni, je potrebno pridobiti gardbeno dovoljenje, kar pa je občutno dražje. saj moraš plačati projekt, ki stane kar nekaj desettisočakov če ne stotisočakov + takso za njegovo izdajo. več najdeš v Pravilniku o vrstah zahtevnih, manj zahtevnih in enostavnih objektov, o pogojih za gradnjo enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja in o vrstah del, ki so v zvezi z objekti in pripadajočimi zemljišči (uradni list, št. 110/02, 130/04), najdeš ga na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor www.gov.si/mop na njihovi spletni strani najdeš tudi druge odgovore v zvezi z gradnjo enostavnih objektov na podlagi lokacijske informacije zasteklitev balkona: - ce gre za večstanovansjko stavbo (nad 5 stanovanj) potem je potrebno soglasje upravljalca, - drugače pa soglasje solastnika mufin

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. avg 2006 11:58

Draga alexis, Postavitev kakršnegakoli objekta je za človeka, ki nima ustreznih znanj in s tem mislim naslednje: arhitektura, oblikovanje, krajina, gradbeništvo, upravni postopek in upravljanje s stroški preveč zahtevno in predrago, preveč tvegano in sploh nekaj, kar ti toplo in toplo odsvetujem. Namreč samogradnja med Slovenci je prinesla vrsto objektov, ki imajo vsi po vrsti naslednje karakteristike: - grdi so do te mere, da uničujejo stavbno kulturo vobče, - niso energetsko racionalni, - ponesrečena kombinacija materialov, ki posledično povečujejo stroške vzdrževanja, Tako da denarni prihranek, ki bi ga morebiti dobila pri sami gradnji (ne plačila delovne sile) zelo hitro preplačaš z dodatnimi vlaganji in popravili nečesa, kar je v osnovi grdo.... Vprašanje je, ali hočeš garažo ali pa hočeš nekaj grdega in dragega? Še eno vprašanje: Ali znaš skuhati slavnostno večerjo za 250 ljudi s kakimi 8 hodi? Predvidevam, da ne. In ti verjetno ne pride na misel, da bi se je lotila - tudi če bi imela pripravljene jedilnike in recepte? Zakaj potem misliš, da bi zmogla s fantom skupaj narediti garažo - ker gradnja garaže je stroškovno, postopkovno in logistično mnogo bolj zahteven projekt kot slavnostna večerja za 250 ljudi? Vem, da sta s fantom še mlada in da nimata veliko denarja, ampak to še ni zadosti dober razlog za zmazke. Svetujem ti, da kontaktiraš ljudi na www.majafarol.si . To je skupina strokovnjakov, ki dela tipske (cenovno ugodne) projekte in ti tudi lepo pomagajo pri dokumentaciji. Pa srečno. Vendelina jr.

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

22. avg 2006 12:09

vendelina, se popolnoma strinjam. Dodala bi pa še to. Preden so ljudje zgradili razne prizidke k svojim hišam, so zgradili hišo. Res v lastni režiji, vendar po tipskem načrtu. Zato je absolutno arhitekturna in načrtovalska stroka kriva, da je Slovenija polna skrpucal, takšnih in drugačnih. Gradili so ljudje sami in izbirali materiale, kot so jih, izgled hiše pa ni njihova krivda. Stroka ni bila sposobna pripraviti tipskih hiš, ki bi upoštevale regionalne značilnosti. In potem je stroka zatajila pri nadzorovanju gradnje. Zato ne metati vsega v en koš. Pa še to. Hiše, ki v zadnjih letih rasejo po slovenskem podeželju, so večja skrpucala od "delavske hiše" iz 70-tih let. Z vsemi tistimi stolpiči, osemkotnimi terasami in ne vem še čim. Arhitekti so zasnovali te hiše. Žal je zelo malo kakovostne arhitekture pri nas. mimika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrimljanka
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti