16. feb 2010 13:43
Cene mleka na mlekomatih so visoke zato, ker so kmetje dali za posamezen mlekomat tudi do 36000 eur... Strošek mlekomata si morajo pač pokriti s ceno mleka, zato je cena mleka 1 EUR npahor4
16. feb 2010 13:43
Cene mleka na mlekomatih so visoke zato, ker so kmetje dali za posamezen mlekomat tudi do 36000 eur... Strošek mlekomata si morajo pač pokriti s ceno mleka, zato je cena mleka 1 EUR npahor4
16. feb 2010 13:49
kutikula je napisal/a: |
Poleg tega mi je delalo probleme pri izdelavi jogurta in kefirja, ker je maščoba splavala na vrh (ni homogenizirano). Hočem vas opozorit, da morate mleko iz mlekomata pred uporabo obvezno prekuhati. To mleko ni pasterizirano. kutikula |
1. Ravno zato, ker NI homogenizirano, ga mnogi kupujemo.
2. NI RES, da ga je treba prekuhati. Na vsakem mlekomatu (vsaj na tistih, ki jih poznam) piše, da je samo za ljudi z občutljivim želodcem bolje, da ga prekuhajo. Mleko teče iz seskov skozi molzni stroj direktno v hladilne posode, v mlekomatu ima med 3 in 4 stopinjami Celzija...... Res ne vidim problema.
Ti pač počni po svoje.
Smetano se da pred uporabo mleka (če uporabiš surovega ali kuhanega) za izdelavo jogurta ali kefirja tudi pobrati z mleka, a ne? Kislo mleko (ki je iz surovega mleka) pa tako ali tako mora imeti smetano (ki jo pa seveda tudi lahko pobereš, preden mleko poješ).
rimljanka
16. feb 2010 13:53
laik je napisal/a: |
Meni pa se zdi to mleko zelo drago - 1 eur/liter + prvič steklenica. Vsaj mi iz predmestja lahko pri direkt kmetih kupimo 0,5 eur/liter. Res je žalostno, da so toliko višje cene na mlekomatih, glede na to, da bi morali podpirat pitje domačega mleka (slovenskega). Kako pa si bodo lahko ostali z manj denarja privoščili 100x dražje mleko kot iz "uvoženih trgovin" - žalostno - ampak resnično. laik |
Tudi prvič lahko prineseš svojo steklenico, kajne? Vsi nismo iz predmestja, pa še tam se mi zdi, da ni fer tako poceni mleka kupovati, kmetje naj bi z njim nekja zaslužili, kajne?
100x dražje, saj se hecaš, a ne? Če je "uvoženo" po 0,50 (pa ni nikjer tako malo)/l, je potem domače 0,5 x 100 = 50€ za liter? Tako si napisala, kajne? Pri čemer ima domače, iz mlekomata VSE, kar je v mleku, ko pride iz seskov, kaj je pa v "uvoženih", pa.....
Nihče nikogar ne sili v noben nakup, vsak se odloča pač sam. rimljanka
16. feb 2010 14:54
Všeč mi je takole slovensko razmišljanje...
Ko se najdejo mikroorganizmi v "domačem" mleku v mlekomatu, to seveda ni nikakršen problem, saj je vendar dobro, domače.
Ko se najdejo mikroorganizmi na pipici na vodomatih, zaradi tega skoraj odleti minister.
Bo treba pač počakat na kakšno resno infekcijo (npr. listerije) ali stafilokokno / salmonelno zastrupitev s hrano, da bomo znali postaviti stvari na pravo mesto.
Seveda menim, da je opozorilo kutikule še kako na mestu. Še posebej za ljudi, ki imajo kakorkoli oslabljen imunski sistem, npr. bolniki z rakom. (Vemo, da ti najraje posegajo po "zdravi, domači" hrani.)
Res pa je, da nihče nikogar ne sili v noben nakup, vsak se odloča pač sam.
Nasja
Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 16. 2010 15:20
16. feb 2010 15:23
rimljanka je napisal/a: |
1. Ravno zato, ker NI homogenizirano, ga mnogi kupujemo. 2. NI RES, da ga je treba prekuhati. Na vsakem mlekomatu (vsaj na tistih, ki jih poznam) piše, da je samo za ljudi z občutljivim želodcem bolje, da ga prekuhajo. Mleko teče iz seskov skozi molzni stroj direktno v hladilne posode, v mlekomatu ima med 3 in 4 stopinjami Celzija...... Res ne vidim problema. Ti pač počni po svoje. Smetano se da pred uporabo mleka (če uporabiš surovega ali kuhanega) za izdelavo jogurta ali kefirja tudi pobrati z mleka, a ne? Kislo mleko (ki je iz surovega mleka) pa tako ali tako mora imeti smetano (ki jo pa seveda tudi lahko pobereš, preden mleko poješ). [nagelj] rimljanka |
16. feb 2010 19:45
Še jaz nekaj pripomnim: v mlekarni iz posnete maščobe dobijo še maslo, smetano... in imajo tam tudi dobiček! V mlekomatu pa je vsa maščoba v mleku. Pa mleko je pri kmetu kontrolirano, bohnedaj, da ne ustreza. Ga ne vzamejo. No ja kakor komu ustreza izbira je vaša! lucysKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Bowla s kozicami
Čokoladni diamanti za valentinovo (čokolatini, truffli)