24. mar 2005 16:55
Haj! Danes sem jo zaslišala - recept je (hvala bogu) popolnoma točen. Verjetno je vzrok kvaliteta oz. vrsta moke. Ona je tudi članica združenja obolelih za ciekalijo in tudi redno hodi na njihova srečanja. Imajo tudi veliko kuharskih tečajev in jim je peka kruha brez glutena popolnoma osnovna "veda". Na omenjenem tečaju strogo uporabljajo moko, katere uporabnik je tudi sama (in to NI Schar moka, ki si jo ti omenila). Žal sem natančne podatke pozabila v službi (vrsta moke, uvoznik za Slovenijo...). Tudi na internetnih straneh, ki jih imajo oboleli, se najbolj pohvalijo z njo.
Dejstvo pa je, da je peka kruha ali drugega peciva iz moke brez glutena, bistveno bolj zahtevna od naše. Abolutno ne priporoča podaljšane peke, ker mora menda vzhajati samo enkrat. Dodajanje sladkorja pa sploh za te bolnike ni priporočljivo, ker zelo slabo vpliva na njihovo zdravje.
V tolažbo pa še to - tudi sama je na začetku spekla pručke, kavčuk, opeko in še kaj podobnega, vse dokler ni pogruntala prave moke in pravih razmerij sestavin. K sreči je odlična (natančna in samokritična) kuharica in "pekarica", tako da je imela ogromno ročne prakse že od prej. (Škoda, ker nisi dodala še malo vode, če si videla da je nekam pregosto...)
Menda eno tretjino udeležencev kuharskih tečajev peče čudovit kruh, ostali dve tretjini pa imajo težave in jim nikakor ne "rata". Res pa je, da kruha tudi prej niso pekli - ne ročno, ne na avtomat.
Jutri sporočim ime moke in dobavitelja (menda je pri njem moka tudi cenovno nekoliko ugodnejša in še pripelje jo domov). Mogoče še komu pride prav.
Joj, kako sem vesela, da smo zdravi....
ssilva