3. mar 2006 10:49
Na kratko samo par možnih zapletov in seveda rešitev: * če kruh premalo vzhaja: premalo kvasa ali pa si pozabila dat sol; upoštevaj, da polnozrnati, ajdovi in koruzni kruhi ne bojo nikoli ampak res nikoli tako lepo vzhajali kot navadni beli oz. večinsko beli (vsaj 60 % bele moke), ker imajo te moke manj glutena, ki je ena fajn beljakovina, ki testu da prožnost in ga drži skup, da je lepo elastično in vzaja na vse pretega. Tisti ki majo 2/3 druge moke, bojo meli v najboljšem primeru eno tako lepo čepico, ki pa ne bo ravno kapa, če me razumeš - bo upognjeno navzgor, ampak ne pa kot kapa od smrkca;) Če bi na vsak način rada tak kruh, lahko dodaš kako žlico glutena zraven (dobiš v trgovinah z zdravo hrano), ampak potem okus ne bo več isti... * če kruh vzhaja preveč: preveč kvasa (najpogosteje) ali/in preveč vode (jaz dam 7-9 g kvasa na 500g moke na dolgi program, če delam na kratkem, pa več, (tekočine dam več kot Reca, ker navadno ne delam z vodo) * če je kruh preveč zapečen: naredi rajši večjo količino, če delaš iz 200 g moke, se navadno vse prižge in kruh ni isti, jaz rajši delam vsake dva dni iz 500 g moke, ker pride krasen kruh, kot pa vsak dan iz 250 g, ker ta enostavno ni isti... * če je kruh zapečen samo na eni strani, oz. na eni preveč, na drugi premalo - aparat ti ne tesni dobro - poglej, če se je kaj premaknila guma oz. ga probaj zamenjat, ker to je "sranje" (oprosti izrazu), ampak res se splača to takoj zamenjat, doker še lahko, če ne bi bil več v garanciji oz. če nočeš zamenjat, pa lahko vsakič zalepiš tisti del, ki slabo tesni, ampak kot sem rekla, meni se zdijo to nepotrebne komplikacije, če se aparat še da zamenjat * če je kruh zunaj zapečen, znotraj pa surov, poglej, če nisi dala več moke, kot je dovoljeno za tvoj kruhomat (pri mojem je maksimu 500 g) Če nisi, vrni aparat, naj ti ga zamenjajo, ker preveč peče! * če zapeče premalo: preveri program, če si nastavila na pravega,ker program za sladki kruh in za torte in kolače peče na nižji temperaturi - če si nastavila prav, potem zamenjaj aparat, ker premalo peče. * če ne zmeša dobro, verjetno (99,99%) bisi dobro postavila posode, mora škljocnit, ko jo daš not! Ali pa nisi dobro namestila oz. si pozabila dat not gnetilko. Poizkusi še enkrat in preveri, če to dela, magari na suho - vključi program, pa da vidiš, ali meša... Če je vse dobro naštimano, pa še vedno ne meša, preveri še, če je prižgan in vštekan;) Če še vedno ne dela, ga vrni oz. zamenjaj. * če kruh nima dobrega okusa ali teksture: malo povečaj količino soli, sploh pri polnozrnatih kruhih - so boljši če daš malo več soli (vsaj eno čajno žličko na pol kile kruha) * če uporabljaš droži, moraš ustrezno zmanjšat količino kvasa - nujno! Če uporabljaš samo droži brez kvasa, kruh ne bo nikoli tako lepo vzhajal, bo pa imel dober okus, rahlo kiselkast. * če uporabljaš kislo testo, pazi, da ni plesnivo oz. da je res prava stvar, je težko opisat, ampak ne vem, kar veš... Jaz sem naredila dve, temno in svetlo, temno je ratalo, svetlo ni, pa sem takoj vedela, da eno je ok, drugo pa ni, ampak zelo težko opisat, ker je to v gl. na osnovi vonja in teksture... Upam, da vam uspe! Veri