23. mar 2005 9:31
Obljuba dela dolg. Ja. Riževo moko imaj v Mercatorju v Šiški - cena cca 710,00 Sit. O kriza. Včera zvečer sem pekla kruh brez glutena, po Ssilva receptu tako, da sem strojčku morala pomagati vrtet, tako mu je bilo to težko. Ojoj, kakšen je bil šele pečen. Če ne bi bil kruh, ga bi lahko uporabljala za pručko. Vsekakor premalo tekočine oz. preveč moke ima ta recept. In ker mi žilica ni dala miru, sem zjutraj ponovno poskusila po drugem receptu, ki ga prilagam (od sodelavke): - 350 ml mlačne vode (za to vsebino sem dala mleko, kislo smetano in malo surovega masla) - 1 žlička soli - pol zavitka kvasa (od Žito) - 1 žlička sladkorja (jaz sem dala kar žlico) - 1/2 žlice kisa - 1/2 žlice olja (zamenjala s surovim maslom - glej prvo alineo) - 250 g moke Schar-mix b - 25 g ajdove moke (jaz sem dala 75 g, ker nisem imela kosmičev) - 25 g sončničnih semen (namesto sončnične in lanene sem dala cca 50 gr bučne peške in orehe) - 25 g lanenih semen - 25 g sojinih kosmičev - 25 g. prosenih kosmičev. Kljub temu, da ta recept ni imel jajc, sem jaz dodala kar enega celega velikega - malo stepenega. In da je bil končni izgled malo lepši, sem 10 min pred koncem kapico namazala z jajcem in posula s sezamom. In rezultat: - Stroj je torkat vrtel lopatico brez moje pomoči. Pekla sem na hitrem programu. Drugič bom poskusila z daljšim. - Tudi vshajal je bolje, čeprav mogoče bi lahko še bolj. - Okrog lopatice je pri pečenem v prvem in drugem primeru nastala kar luknja. Seveda ni tako rahel, kakor smo vajene pri naših kruhih, ampak sodelavka je rekla, da je vseeno zelo dober. Toliko zaenkrat. Vsem lep pozdrav. oliva