11. mar 2005 10:14
aki, oprosti, sem pozabila napisat (si moreš mislit, jaz kelpetulja!:)
1.) jaz sem suhe droži delala kar iz bele moke tip 500 (merkatorjeva), lahko bi jih po mojem tudi iz polnozrnate ali mešane ržene, ampak vsaj malo bi jaz dala bele zraven za vsak primer, da boljše vzhaja;
mokre droži (ala kislo testo) sem pa delala že oboje: svetle (iz bele moke) in temne (iz ržene moke). So mi pa temne bolj všeč, težko argumentiram zakaj, po mojem je tudi recept boljši, v receptu za svetle je bila napaka in tudi temne bolj zgledajo "ta pravo"...
2.) po mojem jih lahko sušiš tudi v pečici, samo ne nastavi na preveč, da ne boš kruha spekla namesto posušila - daj na kakih 50 stopinj max., pa po mojem ne bi smelo bit težav. jaz sem jih sušila na krušni peči, ki je bila kar topla, pa je v redu ratalo. Ko se preseliva in ne bo peči, jih bom pa mogoče dala na radiator ali kar v sušilec za sadje, odvisno od prostora in moje psičke, če bo slučajno kazala kake znake zanimanja zanje, jih bo treba sušit izven dosega...
3.) oboje: je več receptov, večina uporablja droži IN kvas, imaš pa tudi par receptov, ki so samo z drožmi. Glede na to, kaj je moj ljubi dobil iz kruhomata, ko je dal samo droži tega prav posebej ne bi priporočala
(je bilo trdo in zbito, milo rečeno:) Za začetek ti definitivno priporočam kombinacijo! Če pa že delaš samo z drožmi, pa moraš pustit vzhajat testo vsaj čez noč ali še dlje - torej ti lahko zamesi sicer kruhopek, ampak potem moraš pa vzet stvar ven (vsaj jaz bi, da mi ne bi šlo čez:), ker vem, da bi mi sicer šlo čez, pa čeprav naj z drožmi ne bi toliko vzhajalo - saj veš, izkušnje pa:)) in pustit da doooolgo vzahaja in potem spečt - lahko kar v kruhopeku, če imaš takega, da zna samo pečt (moj ne zna
). Pa pri teh je dostikrat treba vsaj 2x vzhajat...
Sem še kja pozabila?
Veri