21. feb 2005 11:52
Malo sem manjkala. Ve ste pa tako pridne in toliko napisale.
Ne vem, Veri recepta. Dam vodo cca.310 ml, potem pa moko 500 g - različno, kar kolio pač pride pod roko - včasih malo manj moke, pa kakšne kosmiče, kvas, rjav sladkor, sol... in speče se dober, kaj dober odličen kruh. Najprej sem pekla s svežim kvasom, ker pa mi je ajdov kruh malo preveč kipnil - predolgo sem pustila vse skupaj, preden sem nastavila čas, sem se odločila, da uporabljam samo še suhi kvas. Recept sem izluščila iz vaših. Do sedaj - pečem pa vsak dan oz. noč, je bil vsak kruhek za na razstavo.
Med vikendom sem pa prevedla tudi recepte, ki sem jih dobila zraven Kenwooda in ugotovila, da so navedene različne količine za isti recept, če gledaš italijanska navodila,nemška ali pa slovaška. Drugih jezikov ne obvladam, v angleščini pa ni niti duha.
Med vikendom sem pekla po teh receptih. Kruh je božanski. Uporabljam program, ki je naveden v posameznem receptu.
Aki, trenutno ti ne morem povedat točnih količin. Obljubim, da bom od danes naprej pridno merila in tehtala in posredovala informacije. Vem samo to, da dam malo manj kot pol kile moke in dve pesti kosmičev. Dobiš točne mere.
Berem o nezapečenih kapicah. Najlepšo kapico oz. najlepši bo sigurno bel mlečni kruh. Vse moke, ki imajo manj lepka - ajdova, koruzna, pirina, polnozrnate, ržena... in druge ne morejo narediti tako visokega, lepega kruha. Kruh, ki se peče na hitrem programu potrebuje več kvasa kot kruh, ki se peče na ostalih programih. Ena vrečkica kvasa je cirka 2in1/2 žličke. V receptih je v glavnem navedeno, da naj dodamo 1in1/2, nekje celo samo 1 žličko kvasa.
Upam, da vam ti podatki kaj povedo. A vseeno bodo naše izkušnje vplivale na naše kruhke. Moja babica je rekla: če je gospodinja tečna, ji bo kura pobegnla z lonca pa namesto kruha bo iz peči potegnla prosjačo.Prosjača - nizek kruh.
Če menite, da nimam kaj prav, pa mi povejte. Hvala.
PACKA