24. jul 2006 9:26
Ja, bivanje v dvostanovanjski hiši zna biti problem. Meni so doma privzgojili sledeče zadeve: hiše se ne zida na domačem vrtu, v isti hiši ne moreta živeti 2 (recimo bratovi) družini, bratovi hiši morata biti toliko narazen, da se ne vidi od enega k drugemu, starši morajo živeti vsaj toliko stran, da ne morejo v copatih na obisk, še boljše, da ne morejo peš priti na obisk. Pametni nasveti, kajne?
In kje sem pristala. V hiši, ki je bila zgrajena enostanovanjsko, potem dozidana v dvostanovanjsko. In kako smo sedaj. Spodaj moževa mama in midva, na vrhu možev brat z družino, najina spalnica pa v mansardi. Seveda so vse inštalacije skupne. Zaenkrat plačujemo na polovico. Midva pol, tazgornji pol, mama samo pokopališče. Meni gre naša komuna strašno na jetra. Na dvorišču je premalo prostora za avtomobile, potem pa delitev stroškov. Če bi midva živela sama, bi zagotovo vsaj za ogrevanje dala mnogo manj, ker sva malo doma. In še cel kup je teh stvari. Večkrat razmišljava, kako se bo to rešilo. Midva sicer prihodnje leto odhajava na svoje, vendar bo nekaj treba ukreniti s polovico hiše. Bilo bi zares nepošteno, da bo mama plačevala prav toliko elektrike in vode kot "tazgornji", ki so 4+1. S tem, da mama strašno špara. Niti vode ne potegne, ko gre lulat. Na dolgi rok bo treba obe enoti fizično ločit, da bova najino lahko prodala ali dala v najem.
Ko sva kupovala hišo, sva ugotovila, da je na tržišču največ dvostanovanjskih hiš. Mnoge se ne prodajo. Ampak filozofija preteklih desetletij je bila gradnja tovrstnih hiš, ki so v principu zgrešene. Eno samo nadstropje je premalo za 4 člansko družino (da imata otroka svoji sobi), obe nadstropji pa preveč. In potem naslednja neumnost. Veliko ljudi je dokončalo le eno nadstropje in potem čez 20 let, ko se eden od otrok poroči, še zgornje. Pa je treba menjati okna. A ni neumno. Okna, ki nikoli niso bila v uporabi. Sedaj se gradijo manjše hiše (prave enodružinske). Kaj pa vemo, kje bodo živeli naši otroci.
Evo, nisem odgovorila, kako ločiti obe stanovanjski enoti, sem se pa izpovedala. Ja, veliko problemov izhaja iz tega, ker ljudje živijo v istih hišah.
mimika