4. jul 2006 0:13
Jaz sem bila v Barceloni spomladi. Živela v hostlu na Placi Reial, v samem centru mesta, 50 m z Ramble (vhod med ramblo in placo Reial. Skromen, a čist, lega odlična, cena je odvisna od sobe. Tule je link, kjer vidiš cene, sicer pa mislim da nimajo svoje spletne strani
http://www.spanish.hostelworld.com/hosteldetails.php/AlbergueInt
Ogledi: če nimata res zelo omejenega proračuna, vama za prvi dan ali celo dva dni priporočam Bus Turistic, da spoznata mesto in vidita, kaj vama res leži. Gre za dobro organizirano mrežo dvonadstropnih avtobusov, ki krožijo po mestu mimo največjih znamenitosti. Na Plazi Catalunya/Rambli/pri Kolumbovem spomeniku/verjetno še kje kupiš karto (en dan 18 €, dva dni 22€) in se vkrcaš na bus. Voziš se, dokler ti paše, imaš voden ogled v več jezikih. Vmes lahko vstopaš in izstopaš po mili volji in si ogleduješ znamenitosti, pred katerimi se ustavljaš. Dobiš tudi ene popuste za vstopnine. Meni se je to zdelo super. vidiš vse glavne točke, z avtobusa se da super fotografirat znamenitosti, pa ne izgubiš veliko časa za pot od točke do točke ker se ti ta bus povsod ustavi najbližje atrakciji.
Ne smeš zamudit glavne tržnice - boquerie ob Rambli, Gaudijevih umetnin (Casa Battlo, Sagrada Familia, La Pedrera, park Guell), Picassovega muzeja,muzeja čokolade, fajn se je tudi sprehajat ob morju, pa lep akvarij imajo, simpatičen je tudi Poble Espanyol - miniaturno mestece z glavnimi arhitekturnimi značilnostmi iz vse Španije.
Če imata kak dan viška, toplo priporočam Montserrat - cca 50 km iz Barcelone, zelo zanimiva gorata pokrajina, z vlakcem prideš do enega samostana.... Super povezava z vlakom s Place Espanya. (povratna karta za vse vlake in vlakce skupaj 12,60 €)
Hrana: Jaz sem si (s popustom od Bus Turistic) privoščila vodeno peš kulinarično turo (mislim da je bilo 8 €), na kateri smo si ogledali in zdegustirali glavne stvari, pa razne fore o barceloni in njihovi kulinariki so nam povedali. Nekaj kulinaričnih posebnosti (bolj za Španijo, ne tako za Barcelono): jamon serrano (pršut), queso manchego (ovčji sir), churros (ocvrte mastne palčke, ki jih pomakaš v čokolado), kup nekih sladkih peciv iz pekarne (zdajle se spomnim samo ensaimadas), pa seveda olive na tisoč načinov. Od "resne" hrane paella, pulpo gallego (hobotnica), torilja, pa tapas - ti so zelo različni, vsak lokal ima kaj svojega. je pa križ, če ne ješ mesa - španci ga tlačijo povsod.
evo, to je za pokušino
če rabiš kaj več informacij, pošlji ZS
maja