Barcelona

živica  

član od: 28.11.2002

sporočila: 307

tema odprta - 3. jul 2006 16:27 | ogledi: 7.324 | odgovori: 25

S fantom bi si to poletje rada ogledala Barcelono in pri tem ne zamudila/zgrešila česa res njihovega, značilnega in vrednega ogleda. Če mi lahko kdorkoli pomaga s kakšnim namigom glede tega, kaj se res splača ogledati, doživeti, poskusiti (mislim predvsem na njihove kulinarične specialitete), bom zelo hvaležna. Mogoče tudi kak nasvet glede hostla?

Hvala za kakršnokoli informacijo!

Pozdravček,

Živa

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

3. jul 2006 18:30

Za hostel ne vem, se pa spomnim, da sem se v znameniti Gaudijevi cerkvi (Sagrada Familia ali kako se že piše) , ki jo gradijo že 120 let, pa še ni končana, vzpenjala po stopnicah (mislim, da jih je natanko 966, na vrh). In pogled od tam je res enkraten, vreden tiste hoje navzgor... Glede hrane pa - poskusita poiskati gostilnice, v katere zahajajo domačini, torej v manj obljudenih predelih mesta, kakšni stranski uličici. Lahko se zaneseš na podatke v Lonely Planetu. Verjetno ne bosta šla iz BArcelone, ne da bi poskusila paello, kot jo delajo na tistem koncu Španije (polna je morskih sadežev, poleg perutnine), tudi mrzla paradižnikova juha - gaspačo - je greha vredna, predvsem pa je zelo osvežujoča v tisti poletni vročini, tudi kakšna tortilja je za poskusit, da ne govorimo o številnih ribjih specialitetah in jedeh iz morskih sadežev. Zelenjave pa je tako ali tako brez konca in kraja... Kamorkoli pa bosta krenila, meni je bil v Španiji poseben užitek poskušati majhne prigrizke - tapas - v vsakem lokalčku, v katerega vstopiš....Pa najsi bodo to vložene olive in sir, kruhki z različnimi namazi in obloženi z ribami, mesom ali zelenjavo, majhne tortilje z nadevi, da se jih ne da opisat, razni ribji zvitki itd itd...Pa toliko vrst pršuta, da se ti počasi že meša... Obilo užitka, Mamamia Mamamia mamamia

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

3. jul 2006 20:07

Poleg Sagrade Familie je vreden ogleda park Güell, hrib Montjuich- meni je bilo tu najlepše, kjer je tudi stadion in čudovit razgled na Barcelono, nekaj posebnega je glavna ulica La Rambla, ki pelje do morja, kjer je tudi votli kip, mislim da Krištofa Kolumba, v katerega se lahko povzpneš, pa olimpijska vas, pa plaža kjer se lahko ohladiš v morju, ob morju je tudi aquarium, mislim da sem med ogledom mesta opazila, da imajo tudi muzej voščenih lutk, saj je že nekaj let minilo od kar sem bila tam na izletu,... Nekaj idej kam v Barceloni pa tu http://trud.druzina.si/?id=1224&podnevih=1 ali pa na kakšnem brskalniku. Pa splača se ohladiti s sangrijo! marelica

teya84  

član od: 9.11.2005

sporočila: 331

3. jul 2006 22:27

Jaz sem bila v enem hostlu čisto na Rambli, oz. kakih 200m z Ramble v stransko ulico. Točne cene se žal ne spomnim, je pa bila okoli 20euro na dan. Mogoče ti bom znala kaj več povedat, ko pridem domov = čez 10dni, upam da ne bo prepozno. Lp teya84

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

4. jul 2006 0:13

Jaz sem bila v Barceloni spomladi. Živela v hostlu na Placi Reial, v samem centru mesta, 50 m z Ramble (vhod med ramblo in placo Reial. Skromen, a čist, lega odlična, cena je odvisna od sobe. Tule je link, kjer vidiš cene, sicer pa mislim da nimajo svoje spletne strani http://www.spanish.hostelworld.com/hosteldetails.php/AlbergueInt Ogledi: če nimata res zelo omejenega proračuna, vama za prvi dan ali celo dva dni priporočam Bus Turistic, da spoznata mesto in vidita, kaj vama res leži. Gre za dobro organizirano mrežo dvonadstropnih avtobusov, ki krožijo po mestu mimo največjih znamenitosti. Na Plazi Catalunya/Rambli/pri Kolumbovem spomeniku/verjetno še kje kupiš karto (en dan 18 €, dva dni 22€) in se vkrcaš na bus. Voziš se, dokler ti paše, imaš voden ogled v več jezikih. Vmes lahko vstopaš in izstopaš po mili volji in si ogleduješ znamenitosti, pred katerimi se ustavljaš. Dobiš tudi ene popuste za vstopnine. Meni se je to zdelo super. vidiš vse glavne točke, z avtobusa se da super fotografirat znamenitosti, pa ne izgubiš veliko časa za pot od točke do točke ker se ti ta bus povsod ustavi najbližje atrakciji. Ne smeš zamudit glavne tržnice - boquerie ob Rambli, Gaudijevih umetnin (Casa Battlo, Sagrada Familia, La Pedrera, park Guell), Picassovega muzeja,muzeja čokolade, fajn se je tudi sprehajat ob morju, pa lep akvarij imajo, simpatičen je tudi Poble Espanyol - miniaturno mestece z glavnimi arhitekturnimi značilnostmi iz vse Španije. Če imata kak dan viška, toplo priporočam Montserrat - cca 50 km iz Barcelone, zelo zanimiva gorata pokrajina, z vlakcem prideš do enega samostana.... Super povezava z vlakom s Place Espanya. (povratna karta za vse vlake in vlakce skupaj 12,60 €) Hrana: Jaz sem si (s popustom od Bus Turistic) privoščila vodeno peš kulinarično turo (mislim da je bilo 8 €), na kateri smo si ogledali in zdegustirali glavne stvari, pa razne fore o barceloni in njihovi kulinariki so nam povedali. Nekaj kulinaričnih posebnosti (bolj za Španijo, ne tako za Barcelono): jamon serrano (pršut), queso manchego (ovčji sir), churros (ocvrte mastne palčke, ki jih pomakaš v čokolado), kup nekih sladkih peciv iz pekarne (zdajle se spomnim samo ensaimadas), pa seveda olive na tisoč načinov. Od "resne" hrane paella, pulpo gallego (hobotnica), torilja, pa tapas - ti so zelo različni, vsak lokal ima kaj svojega. je pa križ, če ne ješ mesa - španci ga tlačijo povsod. evo, to je za pokušino če rabiš kaj več informacij, pošlji ZS maja

moja  

član od: 18.9.2004

sporočila: 163

4. jul 2006 8:48

Poleg vsega že naštetega skoraj ne smeš zamuditi "pojočih vodometov" ali kako se je že temu reklo. Organizirajo jih - mislim da - dvakrat na teden. Kako do tja prideš ti bodo vedeli povedat vsepovsod. Dogaja se zvečer, je doživetje.... Lp moja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. jul 2006 9:57

V Barceloni se predvsem in predvsem gleda arhitektura. Brez osnovnega educiranja o arhitekturi je ogled Barcelone pol manj vreden. Zato najprej preberi tekste o tem. Ključne besede: urbanizem karejev, ulica Paralel in ulica Diagonal. Potem preberi vse o Antoniu Gaudiju, da boš vedela, kaj je Sagrada Familia, kaj je Gaudijev park in kaj je La Pedreira. Ko boš vedela, kaj je La Pedreira in kaj so Gaudijev ornameti, jih lahko začneš iskati povsod (recimo tlak na pločnikih). Za napredno znanje je treba poiskati tudi namige za Mies van der Rohe in obiskati nemški pavilijon v Barceloni. Pa Barrio Gotico tudi - tam je rojstna hiša Monserrat Caballe, na katero so Katalonci strašno ponosni. Nad Barcelono je hrib Monserrat, drug griček se pa imenuje Montjuic, ob vznožju je olimpijski stadion. 60 km stran od Barcelone je Figueras (blizu Gerone), kjer je Dalijev muzej. Prenočišč je kot solate. Vsi so na netu. Zvečer je ogromno možnosti za zabavo, s tem, da je ponudbe mnogo več kot pohajanja po Rambli. V vsakem hotelu, hostlu in trafiki je spored dogajanj za cel teden, vzameš spored in vprašaš domačine, kam gredo oni zvečer - tako dobiš najboljše namige. Če tega ne narediš, boš pač naletela na tisto ponudbo, ki jo ponujajo turistom - včasih tako dobiš mnogo pofla. Hrana je izvrstna, tako kot povsod v Sredozemlju. Katalonci zelo veliko jedo perutnine in povsod prodajajo katalonske piščance (čisto navaden pečen piščanec, da ne bo pomote), Drugače so o tipični hrani tu že nekaj povedali, jaz dodajam samo cremo catalano (je zelo podobna dalmatinski rožati). Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

4. jul 2006 10:16

Ja, Gaudi je bil tudi eden tistih ljudi, ki je sanjal v barvah. In je svoje sanje tudi prenašal v svoja dela...Ko veš kaj več o njem, tudi njegova dela gledaš z drugimi očmi. In je vredno, tako da se zelo strinjam s tem, kar je napisala Vendelina jr. Mamamia mamamia

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

4. jul 2006 10:19

Midva sva bila v Barceloni za prvomajske (spet:) Zame je Barcelona Gaudi in še enkrat Gaudi. Najbolj zatrapana sem v njegovo Caso Batillo (res se splača dati tistih 16€ za vstopnino). Drugače se mi pa zdi, da ne rabiš turističnega busa (mi temu pravimo avtobus norcev:)) ker ima Barcelona krasen sistem podzemne železnice, ki je strašno poceni (kupiš dnevno ali večdnevno karto in te pripelje praktično do vseh znamenitosti v Barceloni). Poleg tega se ti splača čimveč hoditi, ker je mesto res krasno. No, to je moja izbira, saj vedno vse delam v lastni režiji in Barcelona je krasna za to. Kar se hostlov tiče, čimprej rezerviraj, ker je poleti zelo zasedeno vse. Čez prvomajske smo videvali turiste, ki so lutali okoli brez prenočišč, ker je bilo vse zasedeno. Edini restavraciji, ki se ju spomnim iz glave, sta Agut blizu obale in pa baskovski tapasi v Passaig del Bornu (verjetno zato, ker sta res izstopali iz klasičnih "turist trap-ov". Drugače pa je Barcelona tudi meka za modni šoping, če te seveda to zanima. strelka

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

4. jul 2006 11:08

Jaz se na lonely planet ne bi preveč zanašala, včasih so podatki stari, včasih je veliko reklame za kakšne restavracije, ki tega niso vredne. Mogoče, če pogledaš več različnih vodnikov, pa potem sklepaš, kaj se splača videt/ pogledat,... Za hostle poglej na www.hostelworld.com Sicer Barcelone ne poznam ampak mogoče se splača tudi že prej rezervirat- poleti zna bit gužva. Lep dopust! tamara

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

4. jul 2006 13:50

Ribje tržnice še nihče ni omenil, ki je kar se mene tiče res za pogledat. Če te zanima, je pri glavnem letališču avto kamp. Kamp se nahaja takorekoč na koncu letališke steze. Od tod tudi znani barcelonski pregovor: " En avion še ne prinese jutra" lp

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti