Prošnja za zaposlitev

krizanka22  

član od: 1.10.2005

sporočila: 86

tema odprta - 30. jun 2006 11:05 | ogledi: 8.589 | odgovori: 19

Verjetno je med vami nekdo, ki bi mi lahko pomagal. Imam sicer problem pri pisanju prošnje za zaposlitev. Rada bi novo zaposlitev, vendar ne znam napisati prepričlive prošnje, take, ki bi me priperjala do razgovora za zaposlitev. Zato naprošam vse, ki bi mi lahko pomagali naj mi pišejo.

Potrebovala pa bi prošnjo za prodajalko. Poskusila sem že z nasveti prek interneta, pa mi ne gre.

Hvala že v naprej

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

30. jun 2006 11:22

koliko si pa stara? Če je tvoj emšo že malo starejši, napiši kaj v zvezi s tem...da pričakuješ, da te kljub temu povabijo na razgovor...pa...če je urejeno družinsko življenje, možnost prevoza kadarkoli...starost otrok je, na žalost, prevečkrat pomembna (majhni otroci = veliko bolniškega staleža)... Ognjič

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

30. jun 2006 12:17

Prošnja mora biti kratka in jedernata. Napisati moraš svoje podatke, katero šolo si obiskovala in končala, koliko imaš delovnih izkušenj, ali imaš družino. Najbolje bi bilo, da zaprosiš nekoga v svoji bližini (seveda takega z izkušnjami za pisanje prošenj), da ti jo napiše. Veliko uspeha Migla

pegasti  

član od: 7.1.2003

sporočila: 258

30. jun 2006 12:51

Priporočam ti, da se oglasiš na najbližjem urad za delo Zavoda RS za zaposlovanje. Tam imajo različne zgibanke in brošure v preddverju (tako da se ti ni treba nič javiti h kakšni svetovalki ali kaj podobnega) in med njimi je tudi brošurica, ki ti bo v pomoč pri pisanju prošnje. Če pa te ne mika hoditi na Zavod, pa pokukaj na tole spletno stran: www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/Knjig Sicer pa velja pri pisanju prošenj za delo pravilo, da je vsebina prošnje samo prošnja za sprejem na delovno mesto s kratkimi osebnimi podatki - ne pozabi na neformalna znanja (računalniki, jeziki, delovne izkušnje tudi kot prostovoljno delo ali preko študenta ...), pomembne pa so priloge! Obvezno priloži svoj življenjepis (tu predstaviš svoja učna leta, družinsko stanje, delovne izkušnje ...). Ne pozabi na fotokopije dokazil o izobrazbi (spričevala), pa tudi kakšno priporočilo bivšega delodajalca pride prav. Na razgovoru pa se moraš zavedati, da takorekoč tržiš sama sebe (ne rečejo zastonj, da s(m)o na trgu delovne sile). Samozavesten nastop (a ne vzvišen in aroganten), urejena zunanja podoba, kultiviran in skrben način komunikacije ... Skratka prepričati delodajalca, da si ravno ti najprimernejši kandidat za delovno mesto in da bodo naredili "napako", če te ne bodo zaposlili. Spet sem se razpisala ... Vendar so to stvari, ki jih svetujem tudi "mojim" mulcem, ko zapuščajo šolo. Pa srečno in uspešno zaposlovanje! Sporočilo je spremenil(a) pegasti dne 30. jun 2006 12:53:10

krizanka22  

član od: 1.10.2005

sporočila: 86

30. jun 2006 15:46

Vsem vam se zahvaljujem za tako hiter odziv in pomoč. Bomo videli kaj se bo izcimilo iz tega. Drugače sem prošenj napisala že veliko, vendar so bile te včasih bolj enostavne sedaj pa hočejo bolj moderne. Problem je tudi v tem, da me pri 34 letih že smatrajo za staro, tako, da imam bolj malo "šans" za kakšno službo.

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

30. jun 2006 21:19

Krizanka, te "moderne" prošnje za delo niso nič strašnega. Smisel vsega je, da se znaš "prodajat". Saj si prodajalka in če si dobra, namesto tistega kar drugače prodajaš, sedaj probaj prodati sebe. Zakaj bi bila tvoja starost omejitev? Mogoče imaš pa že 10 let stare otroke in ne rabiš bit več na bolniški? Mogoče imaš lastni prevoz ali živiš blizu želene službe? Mogoče imaš zelo dober občutek za ljudi, mogoče imaš stalne stranke, ki bi ti sledile... Imaš kaka dodatna znanja? Poznavanje interneta, zmožnost da se znajdeš dobro v različnih situacijah.. Vse to mora bit del tvojega cvja in potem tvoje prošnje. Bodi to kar si, iskreno povej zakaj želiš to službo, ipd. Upam da ti uspe, če ne se pa kar javi. lp, Marija

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

30. jun 2006 21:25

Moja izkušnja. Napisala sem prošnjo, ki je bila polna mene. Po branju si si rekel: "pa saj ne bomo mogli naprej, če je ne vzamemo v službo". Res pa je, da je v mojem primeru tak samovšečen ton padel na plodna tla, ker je šef cenil samozavest, pogum, pozitivno samopodobo. V njej sem napisala vrsto dodatnih stvari, ki sem jih v življenju počela. Na prvi pogled niso imele prav nič skupnega, pa vendar. Gre za širino, razgledanost, pa še kaj. Današnji delodajalci cenijo samozavest in samoiniciativnost. mimika

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

2. jul 2006 8:24

Še to ti predlagam. Življenjepis napiši s pomočjo predloge v Wordu. Odpri Word, podi na Datoteka -> Nova in izberi življenjepis iz predloge. Zelo elpo urejen in da delodajalcu vedeti, da si urejena oseba, ki zna delati z računalniki (kar tudi ni na odmet). Poleg tega je življenjepis urejen po razdelkih in zelo pregleden. Sonja

VEROVNIKA  

član od: 28.8.2005

sporočila: 639

2. jul 2006 8:36

Še moj nasvet. Sem kadrovik in preko mojih rok gre že več destletji veliko prošenj za zaposlitev. Nasvet - prošnja naj bo kratka in jasna, z samo osnovnimi podatki in kratkim opisom delovnih izkušenj, nujno pa priloga kopije spričeval o najvišji končani šoli. Res ne vem, da bi katerega sprejeli v službo samo na podlagi vložene prošnje. Z vsemi kandidati opravimo razogovor. Razgovor je tista zadeva, na podlagi katerega se dokončno odločimo. Zato je priprava nanj veliko pomembnejša kot sama prošnja. Moji hčeri, ki je poleg ek.kom. tehnika tudi prodajalka, sem napisala preko 50 prošenj. Na podlagi prošnje dobiš delo le pri kakšnem "levem" zasebniku, pa še ta je vesel, če te pred tem vidi. Sicer pa večja podjetja izvajajo razgovore, predhodna testiranja, prehodne delovne preiskuse, itd. To so zadeve, na podlagi katerih izbiramo bodoče sodelavce. Veliko uspeha pri iskanju zaposlitve - vem, da ni lahko. Smo muhasti tam v kadrovskih službah Še rahel namig: Previsoka stopnja samozavesti včasih žal tudi škoduje! Veronika

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

2. jul 2006 12:22

Seveda je treba ločit prošnjo in življenjepis oziroma moderno imenovan cv. Prošnja razloži zakaj jo sploh pošiljamo, cv pa vse naše izkušnje in pridobljeno formalno in neformalno izobrazbo. Moj fant je dobil s srednješolsko izobrazbo zaposlitev na delovnem mestu, za katerega se drugače zahteva univerzitetna. Če ne bi imel dobro napisane prošnje in navedenih vseh svojih izkušenj v cvju, ga sploh ne bi povabili na razgovor. Je pa to svoje znanje seveda moral potem dokazati na delovnem preizkusu. Samozavest mora biti zdrava in dokazljiva. lp, Marija

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

2. jul 2006 20:33

Verovnika, ampak prošnja je prvi stik z delodajalcem. In če ta ni dobra in izjemna, dvomim, da te bodo povabili na razgovor. Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti