Se gremo igrat?

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1720

22. nov 2011 20:43

Evo Loni, pravilen odgovor...Predajam nalogo tebi.

LP Ssša

Mir in dobro!

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

22. nov 2011 20:57

Recept za katero jed je tole:

Desetim tofeljnom ali mošancigarjem izkroži s šteharjem peške, potem jabelka olupi, v cukreni vodi skuhaj, ter na sito deni, da se odtečejo. Pomaži skledo z maslom, deni notri odtekla jabelka (jabelko zraven jabelka), in napolni (filaj) jih v sredi z zalznom. Deni v pisker 6 rumenjakov, vaniljnega in druzega cukra, pa pol­drugo litrovo četertino (en maslec) dobre kafe-smetane, ter pri ognji šprudljaj, da se ti zgosti, potem še vmes prišprudljaj dveh beljakov terd sneg, to čez jabelka polij, zapeci, da se zarumeni, pa daj na mizo. Toliko ga je za 5 do 6 oseb.

 

 

Loni Makaroni

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

22. nov 2011 21:02

Šprudljana jabelka?

janko1

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

22. nov 2011 21:10

A je to iz Felicite Kalinšek, tam nekje okoli 1930? Ena taka olivno zelena knjiga.................

rimljanka

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

22. nov 2011 21:18

Nimam pojma, sem najdla danes na netu, ko sem iskala recept za eno drugo jed iz časov naših babic. Avtorja niso navedli, ko so citirali, v letnico pa tudi malo dvomim, glede na to, da je pri vseh navedena ista.

Loni Makaroni

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

22. nov 2011 21:34

Karkoli je, zveni odlično!

Vanja

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

22. nov 2011 21:44

janko1, saj tvoja opcija je tudi mogoča, a iščem(o) ime točno tega recepta...

Loni Makaroni

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

22. nov 2011 21:50

To že lohk rečem, da so v naslovu jabolka, ki so seveda napisana ne po današnjem slovarju, pa ena krema je zraven, pa kuh(anje) tudi. Recept je pa menda iz davnega 1890 leta

lp

cervus

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

22. nov 2011 21:59

Jp, elaphus, bo kar držalo.

Loni Makaroni

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

23. nov 2011 8:06

Mogoče je recept iz knjige  Magdalene Pleiweis, nimam knjige doma, da bi preverila. Se mi zdi, da je naslov 1. slovenska kuharica. Jezik je kar podoben tistemu v knjigi.

rosie

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti