22. nov 2011 12:35
Mygrace, , predajam štafeto
http://www.rokodelstvo.si/izdelovalec/cirila_smid
"Ta mal kruhk, lošk kruhk, meden kruhk" vse to so izrazi za medeno pecivo, imenovan "mali kruhek". Narejeno je iz ržene ali bele moke, medu, popra, cimeta, nageljnovih žbic in pepelike.
Mali kruhek so ljudje pekli predvsem ob cerkvenih praznikih, tako ob Sv. Miklavžu, Božiču, Novem letu, Sv. Treh kraljih, pa tudi ob semanjih dneh, raznih žegnanjih in godovih. Primeren je bil kot svatovsko darilo, kot dar na žegnanjih pa tudi po domovih. Tako so ga ob cerkvenih praznikih ženske s košarami in koši ponujale po Poljanski dolini in še južneje do Polhovega Gradca, po Selški dolini pa do Martinj Vrha in Davče in tudi v Kropi, Radovljici ter na Bledu.
barbara
Sporočilo je spremenil(a) barbara9 dne 22.nov 2011 12:38