Se gremo igrat?

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

29. jan 2007 10:37

Vauuuu, vprašanje. JUPI !!1 Ampak nimam pojma, katero žito bi to bilo, ugibam: ječmen katti

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

29. jan 2007 10:45

Nak, pa tudi sicer je vprašanje dvodelno. Uživajte še naprej. rimljanka

gaja 1  

član od: 29.12.2006

sporočila: 378

29. jan 2007 11:32

Nekje sem zasledila,da so stari egipčani uporabljali neko vrsto žita namesto razstreliva.Katero bi pa to bilo oz če je sploh kaj v zvezi s tem - nimam pojma. gaja 1

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

29. jan 2007 11:56

Vprasanje ni od muh - tole sem nasla do sedaj. Azteki so verovali, da amarant (ščir) daje njihovim bojevnikom magično moč. Konkvistadorji so zaradi tega gojitev amaranta prepovedali (torej je mogoce res delovalo). lp, proxima

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

29. jan 2007 12:08

Ne, ne, gre za žito starega sveta. rimljanka

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

29. jan 2007 12:43

Je imela morda prste vmes rž? nekje sem nekaj v tem zasledila...

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

29. jan 2007 13:56

ne vem ravno, če je to to, ker je to posreden vpliv žita - ampak poskusimo, no, hehe: kakor vemo, Rusi svojo vodko izdelujejo iz pšenice in rži - in jo tudi veselo pijejo. To njihovo nezmerno uživanje vodke naj bi bilo krivo, da so leta 1905 izgubili vojno z Japonci. V bitki za Stalingrad pa je vsak ruski vojak na dan dobil 1dl vodke in to naj bi jim dalo toliko poguma, da so namahali nemške vojake.(poguma seveda niso imeli, če so vodko gledali, ampak so jo morali pognati po grlu, hehe). Če je pa še kako drugo žito v nepredelani obliki dobivalo oz. izgubljalo bitke, mi pa na žalost ni znano. LP cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

29. jan 2007 14:08

En del odgovora je že "taprav", drugi pa še ne. Delno je prva prav odgovorila majamarko. Čakam drugi del odgovora. Se mi zdi, da je ful zanimiv. rimljanka

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

29. jan 2007 14:19

rimljanka, jaz sem prišla do tega iz naslednjega odstavka, citiram "Ob vseh teh strahovih pa se niso znali izogniti resnični nevarnosti: rženemu rožičku. Jedli so okuženo moko in umirali od strašne bolezni. Niso si znali pomagati drugače, kot da so na pomoč klicali svetega Antona in bolezen, ki jo povzroča rženi rožiček, imenovali “antonov ogenj”.Turški vpadi, neprestane vojne med plemiči, tlaka, davki, desetina in bolezni so izčrpavali kmeta po vsej Evropi, a trgovina z žitom je cvetela. Vanjo so bili vkjučeni evropski kralji, cesarji in fevdalci. S pravicami, ki so si jih vzeli, so lahko žito prodajali tudi po desetkrat višji ceni, kot so ga kupovali. nEkega dne je v Franciji lačnemu ljudstvu prekipelo. Iz revolucije se je dvignil Napoleon in vodil Francoze po vsej Evropi, ustavil se je šele sredi ruskih polj, s katerih so kmetje pobirali zadnji klas pšenice. Nekaj desetletij kasneje je zagorelo na drugi strani oceana. Vojna med bombažnimi plantažami ameriškega Juga in žitnimi polji ter tovarnami Severa se je končala z zmago “Lincolnovih topovskih krogel”, kot so imenovali pet funtov težke hlebce, ki so jih dobivali vojaki Lincolnove vojske. Brez konca bi lahko naštevali vojne in bitke, ki jih je v človeški zgodovini vodila želja po bogatih žitnih poljih ali strah pred praznimi kaščami. Koliko hrepenenja, koliko trpljenja, koliko žlahtnosti, gorja, domačnosti, bede in blaginje, koliko vsega je v zgodovini človeka pomenil kruh. Bil je svetost in merilo vsega dobrega, skratka: Dober kot kruh!" avtorica: Tina Galič Sporočilo je spremenil(a) majamarko dne 29. jan 2007 14:21:47

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

29. jan 2007 15:36

Ja, ja, rž in rženi rožički. Še malo o njih in bolezni, da se še kaj novega naučimo, pa bo. rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti