Se gremo igrat?

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

8. okt 2007 22:30

 

Sirek.

F r i n a

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. okt 2007 22:35

A je morda mokovec ( sorbus aria )? ežoj

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

9. okt 2007 7:34

Skorš (Sorbus domestica)

Saj morda pa nimam prav. So tudi bukov žir mleli zraven, če odmislimo vodni orešek iz časov Ostrorogega Jelena v času mostiščarjev.

rimljanka

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

9. okt 2007 9:54

ežoj je napisal/a:
A je morda mokovec ( sorbus aria )? ežoj

Ja, ežoj, mokovec sem imela v mislih.

Pa še malo več informacij o njem:

Mokovec, natančneje navadni mokovec (Sorbus aria), ima na zgornji strani liste temno zelene in bleščeče, po spodnji pa gosto pokrite z dlačicami. Ne eno ne drugo ni brez razloga: bleščeča povrhnjica odbija močno sončno pripeko, svetla polst na spodnji strani pa liste varuje pred izgubo vode. Mokovec je drevo, ki v naših krajih naseljuje prisojne strmine. Ker so strme in prisojne, so vroče. Ker so po pravilu apnenčeve ali dolomitne, niso samo suhe, ampak zelo suhe. Močno osončenje in hudo sušo prenesejo samo najodpornejši. Tak mokovec je. Počasi raste, včasih ga je skupaj samo za grm, a zdrži. Spodnja stran listov je bela kot moka, in ko poleti ob pobočjih piha vzgornik, po privzdignjenih belih listih mokovec že na daleč opazimo. A ni zaradi mokaste beline mokovec mokovec. Tak je zaradi plodov. Do prve slane so rdeči plodovi čvrsti. Okusa so pustega, dolgočasnega, mokastega - pa tudi zato ni mokovec mokovec. Po slani se plodovi zmehčajo in malo osladijo, kakšna vrhunska poslastica pa še vedno niso. Receptu, da so dobri s stepeno smetano in sladkorjem, verjamem, saj ti dve močni krmili dasta okus tudi žaganju. Žaganje - žganje? Ja, tudi žganje je mogoče nakuhati iz mokovca, in to dobro, s sadnim vonjem in brez priokusa po mandeljnih. Dvomim, da ste ga že pili. Kje bi sploh lahko nabrali toliko tega sadjeca, da bi se ga splačalo namočiti? Ko sem pred leti hodil po zaraščajočem se svetu na Postojnskem, sem se čudil, kako bogato obloženi so bili mokovci s plodovi. Takrat sem pomislil, da bi se tista nizka drevesca dalo obrati tudi za kaj resnega oziroma ostrega. Če ste sodobni, za kaj takšnega seveda nimate časa, tako kot ne za pripravljanje marmelade, želeja ali sadnega sira. Če bi se kljub temu radi zbližali z mokovcem, ga ponotranjili in se z njim združili v eno, naberite za pest plodov in jih skupaj z drugim sadjem skuhajte v kompot. Pozor! V plodičih so pečke. Ko so bili časi hudi ter skorja kruha trda in skromna, so ljudje bolje poznali mokovec. Plodove so nabirali, jih na peči (ali v ohlajajoči se peči) posušili in suhe zmleli v moko. Kot primes krušni moki ali celo njen nadomestek so iz mokovčeve moke pekli sladkast kruh. Zato je mokovec mokovec. Matjaž Mastnak (Citati iz članka, objavljenega v Nedelu z dne 23. 9. 2007)

Blanchy

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

9. okt 2007 23:05

  

 

No, sem malo še za slikami pobrskala: plodovi in cvet mokovca so tole.

 

Ežoj, novo vprašanje, prosim

Blanchy

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

9. okt 2007 23:47

Ja, Blanchy,

vem da sem na vrsti, pa dejmo:

v srednjem veku, je ( menda ) vsak s sabo nesel nož in si z nožem pomagal pri jedi. Jelo se je z nožem in s prsti ( no, resnici za ljubo, uporabljala se je tudi nekakšna žlica pomagalo se je tudi s kruhom ). Zanima me, kdaj in kje se pojavi vilica.  

ežoj

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

10. okt 2007 7:45

Ja, Blanchy, me veseli, da si uporabla ravno mokovec, se spomnim Resevne.....................

 

rimljanka

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

10. okt 2007 7:58

Zopet wikipedia... "The fork was introduced in the Middle East before the year 1000. The earliest forks usually had only two tines, but those with numerous tines caught on quickly. The tines on these implements were straight, meaning the fork could only be used for spearing food and not for scooping it. The fork allowed meat to be easily held in place while being cut. The fork also allowed one to spike a piece of meat and shake off any undesired excess of sauce or liquid before consuming it. First introduced to Europe in the 10th century by Theophanu, Byzantine wife of Emperor Otto II, the table fork had, by the 11th century, made its way to Italy. In Italy, it became quite popular by the 14th century, being commonly used for eating by merchant and upper classes by 1600. It was proper for a guest to arrive with his own fork and spoon enclosed in a box called a cadena; this usage was introduced to the French court with Catherine de" Medici"s entourage. Long after the personal table fork had become commonplace in France, at the supper celebrating the marriage of the duc de Chartres to Louis XIV"s natural daughter in 1692, the seating was described in the court memoirs of Saint-Simon:"King James having his Queen on his right hand and the King on his left, and each with their cadenas." In Perrault"s contemporaneous fairy tale of La Belle au bois dormant (1697), each of the fairies invited for the christening is presented with a splendid cadena." Odgovor na tvoje vprašanje se glasi: vilice se pojavijo pres letom 1000 na Bližnjem vzhodu. veverica

slepakura  

član od: 9.1.2007

sporočila: 326

10. okt 2007 9:57

Ampak zakaj na Middle Eastu potem se vedno najraje jejo s prsti? slepakura

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

10. okt 2007 11:28

ker so vilice zanje že zgodovina, če so prvi začeli jesti z njimi - so že prerasli to obdobje....

LP

P.s. Ne "še vedno", ampak "že spet".

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti