21. jun 2006 12:35
Jaz dam na 1 kg moke 625 deci vode (čudna cifra, ker je preračunano iz angleških enot). Testo ne sme biti preveč trdo! Ponavadi delam kruh iz 1/2kg moke torej dodam 312 () deci vode (tko na uč, uglavnem, da je mal več ko 3 dl), celo kocko svežega kvasa, žličko sladkorja in žličko (ne s kupčkom) soli. Kvas samo raztopim v vodi s sladkorjem. V to ne dodajam soli! Sol raztopim posebej v delu vode. Vse sestavine zmešam v posodi samo z vilico (nič mešalnika) toliko, da se sprime, nato pa zvrnem na pult in mesim z rokami. Ko ga fino pregnetem (to delam najmanj 10 min) ga dam vzhajat za 30-45 minut, nato ga spet dobro premesim (to drugo mesenje se mi zdi, da je najpomembnejše), ponavadi naredim žemljice in to še enkrat pustim vzhajati. To se potem peče okoli 25 minut na 200 stopinj. Če naredim hlebček se peče malo dlje. Kruh na ta način mi zmerom uspe in je zelo dober: ima mehko sredico in hrustljavo skorjo. Tako da priporočam, da čimmanj komplicirate s kakršnimi koli emulzijami in podobnimi stvarmi. Bolj ko je preprosto bolje je pozdravček, Urša Sporočilo je spremenil(a) urssa dne 21. jun 2006 12:36:43