21. jun 2006 11:16
Tudi jaz sem se lani lotila peke kruha , največ zaradi stare slovenske lastnosti FOVŠIJE. Soseda ga peče za prodajo, sicer v kmečki peči, pa sem si rekla, če ona lahko , lahko tudi jaz, in sicer v štedilniku na drva. In se mi je pojavil točno enak problem - kruh je bil trd. Pa sem šla tja po nasvete, pa tu spraševala... lonček z vodo v pečico, ko je pečen, ga pokriješ s prtičem, preden ga daš peč ga premaeš z vodo, oljem... NIČ, čisto nič ni pomagalo, skorja je bila trda ko kamen. Zato sem ga začela peči v črni posodi - tako je vse v kozici, razen zgornja skorja. Ko je bil pečen, sem dala čez skledo pekač, da je vsa sopara šla nazaj na kruh. Skorja je postala mehka.
Zadnjič sem bila pa spet pri sosedi in sem videla njen zamesen kruh. Testo je bilo malo bolj trdo kot za palačinke :)), kar lezlo je po pultu, sem rekla, ja kaj pa delaš a ni to premehko, kako pa mesiš , saj se prijema na roke. Pa se je samo smejala, ja tako mora biti, in ko je mesila (drugič - hlebčke) se res ni prijemalo. Sprva testo zamesti na stroj. Razložila mi je da da 6 -7 dcl vode na kg moke.
Priznam, da od takrat še nisem pekla - pač prevroče da bi še kurili, in ne vem, kako se to obnese. Poskusite uporabiti več vode in veliko sreče pri peki.
smrkolina