Skandinavija

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

21. jun 2006 12:34

Mi smo tudi tipi, ki s sabo nikamor ne vzamemo nobene hrane, ampak jemo lepo po poti, kjer koli se pač ustavimo. No, kak sendvič za prvo silo (ali pohana pipika, jasno, že po tradiciji...), keksi ali čips in obvezno jabolka ter seveda pijača so zraven, takole za v avtu, za prvo silo, sicer pa jemo, kjer se nam zljubi. Raje posedamo in pohajkujemo naokoli, kot da bi še na poti kaj kuhala, kaj šele, da bi si pred potjo pripravljala kakšno zalogo... Ker sem res "komot", sem vedno občudovala vse, ki so si lepo pripravili vse za na pot. Meni pač ne znese. Sploh, ker se povsod kaj dobrega najde za v kljun, tudi v Skandinaviji (jansonova skušnjava na primer, mljac...) Mamamia mamamia

danca  

član od: 2.8.2002

sporočila: 257

21. jun 2006 13:53

Na potovanje nikoli ne vzamem s seboj vnaprej pripravljene hrane. V avtu je lahko tudi 50 st. (na kakšnem parkirišču), česar ne prenese nobena hrana. Zjutraj v kampu pred odhodom na potep pojemo zajtrk (sadje, jogurt, musli, kruh itd), čez dan voooda, sadje in kaj manjši prigrizek (spotoma kupljen za majhen denar), zvečer pa "večerja", spet v kampu, navadno vsak večer v drugem kraju. Meni najbolj paše solata, sir, kozarec vina. To pa čez dan spotoma nakupiš na kakšni tržnici. Ne predstavljam si kuhanja po celodnevnem pohajkovanju, kakšna jura iz vrečke ali hrenovke, več pa nikakor. Raje počivam bose noge na travi, še raje v vodi (morju, bazenu, jezeru, potoku...). Tako prehranjevanje ni drago, hrana je lahka in primerna za poletne mesece. Pa lokalne specialitete je tudi treba poskusiti, namesto da nosiš polento od doma. Danca

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. jun 2006 14:17

Tole moje nima veliko zveze s temo: Sem fovš! Nekaj sveta sem tudi videl, skandinavija je zmeraj nekako ven padla. Ena od velikih želj. Švedska, Gota kanal. Mamamia: Jensenovo skušnjavo ( Jansson´s frestelse ) sem nekajkrat delal, nikoli bil zadovoljen ( imam knjigo " Swedish Cooking ). Iz knjige ( pa iz drugega recepta tudi ) ni jasno a so srdele slane ali ne . Če to prebereš, pa če veš ali se spomneš, prosim za tale detalj. Potnikom za Skandinavijo, kaj se sekirate glede hrane: riba tako riba drugače, kaj češ boljšega. Srečno! lp ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

21. jun 2006 15:18

Na Švedskem sem jedla Janssonovo skušnjavo s slanimi sardelami, in leta kasneje v Mariboru, kjer je ena gospa odprla okrepčevalnico s skandinavskimi prigrizki, tudi. Potem sem jo po receptu iz neke knjige naredila še sama, uporabila sem prav tako slane fileje in je bilo OK. Ampak ker sem jo jedla samo jaz, drugim jed ni šla preveč v saj veš kaj, je potem nisem delala nikdar več. Ne glede na to, da skandidanvska kuhinja ne slovi tako zelo kot na primer italijanska, da o vzhodnjaških ne govorimo, se tam lahko zelo dobro je. Kot je rekel ežoj - pri ribah težko zgrešiš, tudi kak dober mesek se najde, pa zelenjavne jedi. Ni vse samo puščoba in plastika, prej nasprotno. Mi smo pač vedno za to, da jemo lokalne jedi, kjer koli se že nahajamo. Ko so bili otroci manjši in jim je kdaj kaj presedlo, pa smo naročili dunajski in pomfrit ali pico. To dobiš povsod, naslednji dan pa potem spet kaj lokalnega. Mamamia mamamia

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

21. jun 2006 15:34

Se strinjam mamamia. Meni je v lepem spominu ostala kaša za zajtrk (ne vem, če je to tipično, ampak sem jo jedla nekajkrat in mi je bila zelo všeč), pa ribje kroglice, pa norveške palačinke, pa odlične ribe tako in drugače, verjetno sem pa še kaj pozabila, ker je že nekaj let od takrat. strelka

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

21. jun 2006 15:51

Moja teta hodi že skoraj vse življenje z nahrbtnikom po svetu, tudi na pettisočake so šli ali pa s kolesi po Kanadi .Ona pravi, da so na takih poteh glavne juhe v vrečkah. Dosti dela ni, so pa nasitljive in telo dobi dovolj soli, ki jo z celodnevno aktivnostjo porabi več. V južni Ameriki pa so jim cel kontejner hrene ukradli, tako da na taki poti je potrebno tudi na kaj takega pomisliti, čeravno so skandinavci bolj gostoljubni in manjši lopovi. Kdo ve? Kyara

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

21. jun 2006 22:03

Joj, NAJLEPŠA HVALA VSEM! Toliko uporabnih idej ste mi dali, in jih bom kar s pridom uporabila! Seveda ne bomo samo na hrani, ki jo bomo prinesli s seboj - ta bo v glavnem za zvečer, ko pridemo v kamp in pojemo kaj konkretnejšega. Čez dan bomo včasih na sendvičih, sadju, musli ploščicah. jogurtih,.....v glavnem bolj na malici! Sicer imamo tudi nekaj večjih vzponov (celo na Njullo, najvišji vrh skandinavije - skoraj 2500m in še nekaj drugih) in v takšnih primerih ne paše ravno, da bi se prej napokal pizze, ampak kvečjemu kakšna muesli ploščica in jogurt.....Seveda pa bo v mestih druga zgodba - tam bo vsekakor "padel" kakšen falafel, kot je prej predlagala slovinkita, pa tudi brez kakšne dobre pizze niti slučajno ne bo šlo! No, pa če bo gor kakšna restavracija a la nordsee, je bom tudi zelo vesela :) njihove stvari imam zeloo rada! Juhe v vrečkah bom vzela zraven, predvsem za brata, jaz jih ne maram.....jem raje kosmiče s toplim mlekom :) Sicer pa so mafini super ideja, sama bom naredila tudi domače muesli ploščice, vzela bom še sveže (jabolka) in suho sadje in oreščke, za prvi dan poti kakšen burek ali pizza žepke po Jamiejevo.... Seveda ne grem prej domov, preden ne poskusim njihovih dobrih rib in sladic - z jagodičjem! :) Pa kakšno njihovo kuharsko knjigo bi tudi rada kupila..... ežoj, kako si zadovoljen s "Swedish cooking"? Je OK? Hvala še enkart vsem, če pa dobi kdo še kakšno idejo...naj jo kar pošlje :) LP Zala

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

22. jun 2006 21:54

Zala, iz "Swedish cooking" sem poskusil : - Kottbular ( švedske mesne kroglice ), znana švedska specialiteta, čufte brez omake - zgoraj omenjena Jensenova skušnjava, pri švedski kuhinji se zmeraj omeni, v pečici zapečena krompir narezan na palčke, čebula, srdele( zdej vem, slane ), drobtine in smetana, narejeno kot nekakšna musaka. - Randig gronsakpate, pire iz špinače, korenja in pastinaka ( vsak posebej ) zloži se v ozek pekač, prvo špinača, poten korenje, potem pastinak ( en let nazaj, mi je pastinak na vrtu lepo uspel ) in se zapeče. Jaz sem naredil napako da sem to prvič delal, zares, ko so moji prišli na obisk. Na fotografiji vse izgleda imenitno, pri meni je vse bilo preredko, ko sem izvadil iz pečice je bila estetska polomija. - Svenska appelkaka, švedski jabolčni kolač, znana švedska sladica, prvzaprav le pečena jabolka z drobtinami in sladkorjem in cimetom, zelo v redu. Že dolg se pripravljam da delam eno švedsko specialiteto, zaradi katere jih nekateri zbadajo, da so kot japonci, da jedo surovo ribo.Gre za " Gravad lax ", losos fermentiran v začimbah, nič pražen ali kuhan, bo že enkrat prišel na vrsto, in to bi bilo vse od moje švedske kuhinje ( mene je boljše nič ne vprašat, taloj se " razpričam " ). ežoj

fordfiesta  

član od: 25.2.2004

sporočila: 61

3. jul 2006 12:38

Zala, odlična ideja za dopust. Midva z možem sba se tja odpravila za tri tedne z avtom, spala sva v kampih. Na Norveškem sva spala v manjših kampih, kjer ni bilo veliko ljudi, v kakšnem sva bila tudi čisto sama. Kampi so čisti, pa še vsi imajo kuhinje, tako da kuhalnika slpoh ne rabiš s sabo (razen, seveda, če boš kampirala na prostem, kar je sicer dovoljeno). Nekateri imajo tudi dnevne sobe s televizorjem, na Finskem pa seveda savne. Če jih ne boš obiskala, te bodo vsi čudno gledali. Če sem odkrita, bi šla kar s tabo. Je že res, da je precej drago, že za vstopnine boš dala malo premoženje, se pa splača. Hrana je najcenejša v supermarketih, sicer pa midva vedno vzameva s sabo že pripravljeno hrano, saj se mi po celodnevnem pohajkovanju res ne da nič drugega, kot iz vrečke ali konzerve nekaj pogret. Pa še nasvet: obišči tržnice, na katerih je veliko kioskov s hrano, kjer malicajo tudi domačini. Na Finskem sva jedla odličen losos na žaru, še danes se mi pocedijo sline, ko se spomnim. Pa lepo se imej in uživaj!!! Mateja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrimljanka
Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti