Skandinavija

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

tema odprta - 20. jun 2006 11:35 | ogledi: 2.832 | odgovori: 19

Živjo,

čez slab mesec se odpravljamo v Skandinavijo za dobre 3 tedne-že komaj čakam! No, poleg opreme in ostalih potrebščin se pojavi seveda tudi vprašanje prehranjevanja, saj je pri njih vse zelo drago (v primerjavi z našimi cenami), hrana pa še posebej. Zanima me, kaj vzamete na daljšo pot s sabo, da vzdrži več dni v tupperware posodi (ne gremo z letalom) in da se lahko je po kosih? Kaj opnavadi vzamete s sabo, če greste kampirat in kaj kuhate?

Saj veste kako je, ko prideš sam do te situacije potem ša vse ideje nekam poniknejo, prej jih imaš pa cel kup :)

V kampih zajtrki ne bojo večji problem, verjetno bomo imeli kar kakšne kosmiče in mleko, kruh in namaze......Potem bomo cel dan hodili okrog, tako da bomo imeli vso hrano za čez dan imet v nahrbtniku, in šele zvečer ko pridemo v kamp, bomo imeli topel obrok. Vsekakor mislim da pridejo v poštev za večerjo testnine na X načinov (pesto, tuna, parad. omake......), riž, krompir,......mogoče kakšna zelenjava (tudi vložena)......Pol pa mi idej že zmanjka......

Kakšnih preveč mastnih piškotov ne bi nosila s sabo, vendar pa brez sladkega ne bo šlo....kaj priporočate? Pecivo v kosih, kekse? Seveda bomo kupili tudi obvezne čokoladice :), brez njih pač ne gre.

Če ima kdo izkušnje s takšnim načinom kuhanja, bi res lepo prosila za kakšno idejo oz. nasvet, ker grem namreč letos prvič kampirat :)

Hvala in LP

Zala

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

20. jun 2006 12:29

Moji paketi za na pot ponavadi obsegajo: - razne polpete/kroglice, lahko mesne ali mešane, - kake piroge z različnimi polnili, - mesne, skutne ali zelenjavne pite, zvitke ali pa bureke, - kak kozarec vložene zelenjave (ker sicer se kmalu začne poznati pomanjkanje vitaminčkov, na poti si ponavadi iz škrtosti ne privoščim zelenjav in solat). - če je le možno, si na pot s sabo vzamem navadne jogurte (hladilna torba), pa tudi na poti si jih kupujem. Nimam veliko domišljije, tako da dalj od tega še nisem segla. Lp, tjas

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

20. jun 2006 12:49

Še nikoli nisem na nobeno pot vzela hrane. Žal bi mi bilo, če ne bi mogla poskusiti vse mogoče lokalne hrane in doživeti prehranjevalnih navad lokalnega prebivalstva, zame je to pomemben del potovalne izkušnje. Se pa strinjam, da je Skandinavija nesramno draga... strelka

kažotk  

član od: 22.7.2005

sporočila: 62

20. jun 2006 13:06

Živjo Zala! Sem ti prav malo fovš, ker greš v tiste lepe kraje. Kam pa greste? Sama sem bila na jugu Norveške, malo tudi po Švedskem in mi je bilo res zelo lepo, čudovita narava in to me najbolj privlači na potovanjih. Ja na takih potovanjih je hrana enolična, pašta na 101 način, riž...Jaz sem naredila še tržaško omako tako da sem jo dodajala ali k pašti ali k rižu, še malo parmezana ali sirčka pa je bila še ena nova kombinacija. Za na pot se dobro obnese kakšna pica, če ti je všeč mrzla (špinačna=testo za pico, na vrh špinača + sir, navadna...) ali pa frtalja (zelenjavna, z bučk ali pa malancanov). Zelo dobro je s seboj vzeti tudi kakšno potico, je nasitna in dolgo časa zdrži. Od zelenjave lahko vzameš tudi kakšne pomidore (odvisno s kakšnim prevozom greš, mi smo šli s kamperjem in smo imeli pomidore za 10 dni), kumare, od sadja trde breskve, da zdržijo več časa. Ko nam je našega sadja zmanjkalo smo si sadje (jabolka) kupovali tam gor, na jugu Norveške v fjordih, kjer je vpliv morja, imajo tudi češnje, maline, jagode, jabolka, je pa bilo sadje precej drago kot vse ostalo. Poleg tega pa smo si kupili še lososa in to je bilo tudi vse. kažotk

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

20. jun 2006 13:20

Mi vedno vzamemo s sabo dva pekača pica potice, izredno paše tudi hladna in to tudi ob štirih zjutraj, ko se 5 ur nikamor ne premakneš... Drugače pa nam mama zmeraj da s sabo gajbico krompirja, zelenjavo, svežo in vloženo, mešane solate so božanske. Pa mleko in čokolešnik pri nas nikoli ne manjkata in pa rio mare. se mi hrana še nikoli ni zdela enolična, čeprav je bil res več ali manj riž in makaroni na sto načinov. Aja, pa na parmezan ne pozabite. Loni Makaroni

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

20. jun 2006 15:12

Jaz bi s sabo vzela poleg zgoraj navedenega še kak pesto v kozarčku, kakšen zavitek njokov, pa suhe torteline (ne za v hladilnik). Pa mogoče bi kaka dva ali tri dni zdržale tudi pitulice, na policah z zdravo hrano dobiš razne mešanice za žitne polpete (žitni medaljoni), ki se samo zmešajo z vodo in oblikujejo v polpete. Za kak teden na kampiranje vedno vlečem s seboj gajbico domače zelenjave - krompir, paradižnik, bučke, papriko, čebulo. Iz tega potem lahko narediš čorbice, solate, sataraš z mesom ali jajci, omlete z zelenjavo... Za kakšne zelo hitre variante pa sem pred kratkim v Hoferju kupila (za hčero ki je šla na morje) pakete - špageti, zraven pa instant omakca (gobova, paradižnikova), paketek ribanega sira in začimb. Baje je bilo zelo dobro, pride nekako dve porciji iz enega zavitka (tudi drago ni bilo, pod 300 sit). Take stvari pridejo prav, če se od kod privlečeš ves utrujen in se ti ne da še dodatno kuhat. Za solate lahko mirno pelješ s seboj kako zeljnato glavo, se dolgo obdrži in ne rabi ravno hladilnika. Morda tudi kak Etin pasulj ali chilii con carne v konzervi, je čisto užitno. Zavitek instant polente tudi ne bo na odmet. Od sladkega pa domači prijateljčki, mogoče "ta lahki" flancati, išlerji...krhko pecivo v glavnem. Kamperske variante so vse bolj "instant" že zato, ker je treba šparati s prostorom in težo. Drugače sem vam pa fouššššš. Skandinavija je moja tiha in davna želja, sploh odkar ima mož gor sestrično in je vsaj majcena možnost da bi šli kdaj gor. Edina negativna reč so pa baje komarji v velikosti vrabcev in z vrojeno neverjetno vztrajnostjo. Pa cene seveda šmrc... Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

20. jun 2006 15:20

tinca je napisal/a:
Edina negativna reč so pa baje komarji v velikosti vrabcev in z vrojeno neverjetno vztrajnostjo. Pa cene seveda šmrc... Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca
To pa, na Finskem preverjeno. Jezer malo morje , idealni pogoji za komarje... Bah, neprijetni spomini. Ampak lepo je pa vseeno. lp, Marija

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

20. jun 2006 19:05

Zala, jaz sem bila velikokrat v Skandinaviji in naj te potolažim, da ne boš prav veliko zamudila, če ne boš jedla v tamkajšnjih restavracijah, ker je njihova hrana zelo pusta. Popolnoma brez domišljije, brez tistega filinga, ki je v krvi (ali kuhalnici) južnjakov. Veš, da je v Skandinaviji veliko vode, to pa pomeni RIBE!! Za malo denarja lahko kupite karto in lovite po mili volji. Z možem sva pred leti preživela poletje tam... Spala sva v avtu (enoprostorc brez zadnjih sedežev), lovila ribe, nabirala borovnice, gob je bilo tudi nenormalno veliko... Pa majhen kuhalniček in to je to. Še komarje velikane sva tako pregnala. Ogenj definitivno pomaga. Če boš jemala pripravljeno hrano zraven, ne pretiravaj. Čez dva dni boš vse vrgla v smeti, ko se ti bo skuhalo v ruzaku. Za hrano, ki jo lahko pripraviš tam in vzameš zraven neskuhano, so ti pa že zgoraj svetovali. Lepo se imej, krasno bo! jasna

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

20. jun 2006 21:16

hojla, poleg idej, ki so ti jih dali že drugi, bi ti svetovala, da vzameš s sabo še kuskus in polento, da ne bo samo riž in makaroni - je hitro pripravljeno, nasitno in zdravo. Od vložene zelenjave bi poleg tradicionalnega korenčka, graha, gob in kislih kumaric lahko vzela s seboj še jajčevce, bučke, artičoke ali paprike v olju. Pridejo zelo prav za kombinacijo, če jih opereš, malo pregreješ in ponudiš kot prilogo ali pa iz njih sčaraš omako. Čeprav imam predsodek do konzervirane pripravljene hrane, se je na "kamp potovanjih" že večkrat super izkazala, tako da mirno lahko vzameš tudi kakšno konzervo pasulja/ričeta/golaža/gotovih omak za testenine za popestritev prehrane. In nekaj juhic iz vrečke, ko nujno potrebuješ tekočino ali se želiš pogreti. Pa konzerve tunine. Bolj problem je pa čez dan. Prav dolgo ti hrana, ki jo boš pripravila doma, ne bo vzdržala. Prve dni ste lahko na burekih, zavitkih, španski piti in podobnem, potem je pa edina varianta, ki se je domislim, da vzamete s seboj solate. Rio mare ima recimo že pripravljene solate s tuno v konzervi, lahko si pa tudi sami zjutraj skuhate riž/testenine/kuskus, dodate malo kuhane, vložene ali sveže zelenjave, tunine ali šunke, nabašete v manjše tupperware posodice in ko ste lačni, v kakem parku odprete in jeste. Problem je le, da se vam bo hrana zelo ponavljala. Tudi konzerva tunine ali drugih rib s kruhom je OK malica, kakšen dan ste lahko tudi na sendvičih. Od sladkega jaz običajno vlačim s sabo muesli ploščice, polnovredne piškote (super so mi tisti okrogli od Mulino Bianco, ker poješ dva pa si "iz vode" za nekaj časa) in podobne zadeve. ker pred potovanjem nikoli ni časa za peko. Če si bolj pridna, lahko za prve dni spečeš sladke ali slane muffine. so tudi izvrstna malica, pa nikoli se jih ne prenaješ. maja

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

21. jun 2006 10:47

Konzerve na 1001 način (prebranec, sarme, ravioli,...) ni sicer najbolj zdravo, ampak ko so izredne razmere... Lahko tudi palačinke, kaneloni. To je vse, kar se trenutno spomnem. Želim vam lepo potovanje. lp tamara

slovinkita  

član od: 6.3.2006

sporočila: 248

21. jun 2006 11:36

cao predlagam, da vzameš na kampiranje čim manj- vedi da boš vse skupaj nosila na hrbtu!kot izkušena popotovalka ti svetujem, da obiskuješ poceni fast-foode in na švedskem se jih ne manjka! imajo odličen falafel (ki je sama zelenjava in je tudi zdrav!) za samo 2 evra-to je v malmö-u, kjer imajo veliko priseljencev in stem tudi poceni hrano.verjetno je malo dražje v stocholmu. jaz načeloma vedno vzamem le knorr juhe in mineštre.. lp sara slovinkita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrimljanka
Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti