31. maj 2006 8:44
Jaz sem včeraj že pisala o marmeladah, pa bom še danes ponovila:
Sama imam veliko izkušenj pri pripravi marmelad, ker jih delam iz vsega, kar mi zraste doma, naberem ali pa tudi kupin- riberz, maline, borovnice, marelice, slive itd. Ob novem letu in tudi drugače pa jih uporabljam tudi za darila, pa so vsi navdušeni.
Lepo mi uspejo in tudi dobre so. Nekaj osnovnih principov.
1. Kuham jih v kvalitetni alu -gus ali gus posodi s teflonsko oz. titan oblogo, da se mi ne prismodijo -
amapk vseeno jih je potrebno mešati in nikoli več kot 3-5 litrov skupaj in vedno na močnem plinu s
polno odprtim gorilnikom,
2. trše sadje - breskve marelice, jagode itd...vedno posujem s sladkorjem - ne preveč en večer prej
in pustim v hladilniku, da se lepo presladkori, maline itd--kuhan takoj;
3. Za "lahke" marmelade uporabljam fruktozo ker je veliko bolj zdrava od. navadnega slladkorja - za
presnovo ne potrebuje glukoze - torej ne obremenjuje slinavke. To piše v strokovni literaturi.Je
sicer kar precej draga amapak gre.
4. Vse marmelade tudi bistveno manj sladkam kot je recept - povprečno do 30 -50 dag. Delam bolj
po občutku Za ohranitev barve dodajam citronsko kislino in limonin sok tik pred koncem
kuhanja;
5. Za želiranje uporabljam želirna sredstva 1:2 oz. 1:3; želirnega sladkorja ne uporabljam ker ima
za mojn način priprave dodano premalo želirnega sredstva in marmelada ne želira dovolj , če jo
kuham samo 2-3 minutre, ko zavre.
6. Kozarce po umivanju in sušenju vedno segrejem v pečici na 50 stopinj ali pa tudi v mikrovalovni,
vroče polnim in hranim v hladnem in temnem prostoru. Če ni temno, jih pokrijte s temno folijo.
Svetloba tudi uničuje barvo.
7. Za sladkorne - fruktozi dodajam natren sladilo v tekočem stanju. - vsakega približno pol , ker se mi
zdi drugače preveč grenka, ali pa samo sladilo za diabetike, vendar bolj redko. Tako mešano
sladkane marmelade mora pač pojesti bolnik oliko manj, je pa zato okus boljši.
8. Moje marmelade pri tem načinu priprave ohranijo skoraj v celoti okus svežega sadja in tako tudi ni moteč malo kiselkast okus. Nihče mi še ni rekel, da so premalo sladke, ampak so jim zelo všeč.
Pa veliko užitkov in veselja !
rega