1. maj 2010 17:14
[citat=--kozamurnik--]Help, rabim nasvet!
Skuhala sem sirup, ampak po enem dnevu se je zadeva tako strdila, da sem namesto sirupa dobila le rjavozelen moker sladkor
. Ne kristaliziran "med", ampka kepice mokrega sladkorja.
Ali lahko kaj naredim, da bo ta sirup lepo tekoč? Ne predsatavljam si, da bi na kruh mazala tak sladkor!
Ali bom morala vsakič segrevati ali pa rabiti le za slajenje čaja.
In praktično vprašanje.Koliko sploh ostane zdravilnih učinkovin, če pa sirup skoraj po vseh receptih kuhamo ure in ure ?
Hvala vnaprej
hja, najbrž nisi nič pokuhala, da imaš kepe sladkorja, oz ga nisi dovolj dolgo mešala. je pa tudi varianta, da imaš v receptu napisanega preveč sladkorja....jaz ga nikoli ne segrejem na več kot 50°C, mešam pa tako dolgo, da se sladkor popolnoma raztopi. Če ni prepozno je najbolje, če ga malo pogreješ in fajn premešaš in dodaš sok dveh stisnjenih limon in 1-2dcl vode. Drugače imam pa jaz tale recept že leta in ga vsako leto komu posredujem...
380 regradovih cvetov
1,5 l vode
5 kg sladkorja
sok 5ih limon
3 na kolobarje narezane limone (prej jih pusti vsaj eno uro v mrzli vodi, da se malo razstrupijo. Potem jih pa fajn obriši s krpo).
Cvete namoči v vodo, dodaj na kolobarje narezane 3 limone in kuhaj 15 minut. Odstavi in pusti stati 10 minut. Nato precedi, spet daj na ogenj, prilij sok 5ih limon in vkuhaj sladkor. Mešaj, da se sladkor popolnoma raztopi.To se naj ne bi grelo preko 50°C, da ne uničiš vitaminov. Ko se sladkor raztopi, nalij v stekleničke in jih zavij v brisačo čez noč. Najboljše so fruktalove 2 dcl steklenice od sokov, ker imajo široko odprtino, drugače pa lahko uporabiš tudi pol literske od vode. Hrani na hladnem in temnem.
pe3ca