27. mar 2006 15:26
Glede posode se zaradi pomanjkanja prostora v kuhinji drzim minimalizma - to se pravi, vsaj nacelno :)) Zaenkrat imam stiri rostfrei lonce (od 1.5 do 10 litrov) in veliko visoko ponev s steklenim pokrovom - zadnja je moja najljubsa vecnamenska, od cvrtja krofov, dusenja zrezkov, kuhanja juhe do priprave chili con carne. Kadar me nakup kaksnega novega lonca neustavljivo zuli, se od enega starega podobne velikosti poslovim in ga oddam na anonimni Karitas, torej ob hisni smetnjak, odkoder navadno izgine v nekaj minutah. Isto velja za kavne skodelice in kroznike, ki se jih navadno prej navelicam, kot se mi razbijejo. Zbirko dopolnjujeta dve caffetieri, dva pekaca iz jenskega stekla s pokrovi in - ne se prevec smejat - tri steklene posode razlicnih velikosti, ki so bile njega dni sestavni deli v vratcih pralnih strojev :))) (ni boljse posode za mesanje testa, pripravo solat in peko narastkov). Od posod za shranjevanje hrane prisegam na steklene Frigoverre s plasticnimi pokrovi, katerih edina pomanjkljivost je, da se kar pogosto kaksna razbije - ampak potem je vsaj prilika za zavit cez mejo in kupit kaksno novo:)) Ob ogledu Aga Shopa prejsnji teden pa sem skoraj kupila eno kot cent tezko litozelezno ponev "za seme", se sreca, da me je moj dragi zabremzal - ze tako sva komaj pretovorila polni potovalki novo nakupljenih knjig do letalisca (podrobnejse porocilo o Aga Shopu se sledi).
Imam pa eno bolezen, ki jo je opisovala ze Slavenka Drakulic v knjigi Kako smo preziveli komunizem - kupljeno embalazo, ki se mi zdi se uporabna, zelo tezko vrzem stran. Zato pomivam in shranjujem kozarce od kupljene vlozene zelenjave, banjice od sladoleda ali kislega zelja, vcasih pa celo velike jogurtove kozarce. Pridejo mi kar prav pri kaksnem hitrem zamrzovanju ali kadar je treba razdelit sorodnikom v megalomanskih kolicinah skuhan chili con carne ali segedinski golaz, skratka, vse enoloncnice, za katere je znano, da so boljse, ce jih kuhamo v velikem kotlu:))
lp,
proxima