Olje

qvinton  

član od: 4.12.2008

sporočila: 1

4. dec 2008 21:13

Dragi forumaši, holesterol in olje sta skoraj tako kot zelje in premog. Eden ne gori in drugi se ne je. Vsa olja se ob termični obdelavi spremenijo in so za naše telo toksična (strupena), še posebej oljčna olja, ki izgubijo vse svoje dobre lastnosti že pri cca 60 oC. Edina maščoba, ki jo lahko pregrevate je kokosova mast, ki se pri nas dobi v podobni embalaži, kot maslo (zavito v alu foliji). Moj prijatelj xy, zdravnik, je ob neki priložnosti rekel, tudi najhujšemu sovražniku ne bi dal friteze, ker nikogar tako ne sovražm. Zdaj pa razmišljajte in tudi prečitajte si kaj več o teh stvareh na spletu. Precej tega se najde na straneh Vive. qvinton

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

4. dec 2008 21:41

qvinton je napisal/a:
   Zdaj pa razmišljajte in tudi prečitajte si kaj več o teh stvareh na spletu. Precej tega se najde na straneh Vive.qvinton
  Precej tega se najde kar na kulinariki, nam ni treba odpirati Vivinih strani, samo  močno dvomim, da ti je v tem svojem prvem dnevu na kulinariki uspelo vse prebrati. Razen, če se ni nekdo na novo prijavil z novim nickom - tudi take poznamo.

Če že navajaš vire, se spodobi, da so točno navedeni, prihajam iz takega poklica, kjer se to počenja.

Aja, kokosova maščoba se dobi v še kakšnih drugačnih pakiranjih kot samo v podobni embalaži kot je maslo.

Obsedenost z zdravo prehrano je zdrava samo do ene mere, če vprašate mene, sem si svoje zdravje s pretiravanjem konkretno načela, torej tudi preveč zdravo lahko škodi.

Lepim en post od Staše izpred nekaj let. Kar tako, o zdravi prehrani.

Stasa je napisal/a:
Da to temo zaključimo, sem vam prepisala humoresko oz. že bolj grotesko Mireta Štefanaca o zdravi prehrani - od kar sem jo pred nekaj leti prebrala, se velikokrat spomnim nanjo :) Prijetno branje vam želim. Mire Štefanac: ZDRAVA PREHRANA Pravijo, da je med barvo avtomobila, ki ga nameravaš kupiti, ha, ha, in načinom smrti neka podobnost. Ne enega ne drugega si ne moreš izbrati. So seveda izjeme, le kje jih ni, moja družina sodi mednje. Ne glede barve avtomobila, pač pa glede načina smrti. Končali bomo, in to je dokončno odločeno, strašne smrti od lakote. Krivec naše tragedije so množična občila, od časopisov, revij, prek radia do televizije. Način naše kolektivne smrti je določila žena. V njeni naravi je, da se strašno rada izobražuje. Zlasti zdravstveno. Odkar doktor romani izhajajo bolj poredko, prebira in posluša vsa zdravstvena in prehrambena navodila po naših občilih. Žal se po njih tufi ravna. Že dolgo je tega, kar smo v naši kuhinji odpovedali gostoljubje svinjski masti in kamu latem tudi izdelkom iz drobovine - zaradi vsebovanega holesterola. Zbogom, paštetice, krvavičke, pečeničke, slastna ocvrta slanina ter podobne dobrote. Potem je žena prebrala, da testenine redijo. Ker nesreča nikoli ne pride sama, je neki lump v ženski reviji pisal, da so paradižniki vir rakastih obolenj. Zdaj so iz naše mize izginili špageti a la karbonara, makaroni s paradižnikovo omako in še in še podobnih dobrot. Ko je neka baraba na televiziji očrnila še olje, češ da< je to počasi delujoči strup, smo presedlali na margarino. Toda ali ni vrag, da je nekdo v mekem članku ostro nastopil tudi proti slednji, ker da po škodljivosti ne zaostaja za oljem. Zdaj pražimo čebulo v vreli vodi. Uživanje jajc nam je zagrenil neki strokovnjak v tedniku, celo sol je pri kuhi domala prepovedal. Žena je z jedilnika sladostrastno črtala jajca, v meho in v trdo kuhana, na oko in sploh. Solimo nič več, v silni želji po soli včasih ližem belo oblogo s cvetličnih lončkov. Pred mesecem je prek televizije neko vegetariansko babše prepričalo ženo, da so vse oblike mesa v prehrani greh proti telesu in da so edina res zdrava hrana korenje, repa, zelje, solata in neškropljena jabolka. Sočasno je neki tip po radiu znanstveno razlagal, da so povrtnine dvorezen nož, da je njihova uporaba znanstveno vprašljiva, še zlasti če so uspevale na prsti, gnojeni z živalskim gnojem ali z umetnimi gnojili. Zdaj so nam ostali še med, mleko in kruh. Vendar so nam v tedniku kaj kmalu dali vedeti, da med povzroča sladkorno bolezen, mleko da bojda lahko kruto poškoduje vranico, kruh pa da deluje podobno kot testenine. V stilni prehrambeni stiski se je žena s hčerjo zatekla h kamiličnemu čaju, k ovsenim kosmičem in na vodi kuhanem rižu, jaz pa k pivu in krompirju v oblicah. A se je že čez nekaj dni našel neki sadist, trdeč, da pivo povzroča protin, v krompirju pa da so odkrili nekatere strupene snovi, ki lahko usodno poškodujejo prostato. Za nekaj časa sem presedlal na vino in otrobe; ker pa vino uničuje jetra in ker ovseni kosmiči in otrobi po teoriji nekega zlikovca, objavljeni v dnevniku, zavirajo normalno delovanje hipofize, ne vemo več kako in kaj. Žena ima zdaj 35 kilogramov, hči kakšen kilogram več, sumiva, da nama občasno pobegne na kakšno zastrupljanje s pico, jaz pa sem vedno bolj podoben pokojnemu faraonu Ramzesu, potem ko so njegove ostanke zdravili v Parizu. Verna soseda je bojazni pred našim pogubljenjem poklicala duhovnika, ta je z ministrantom prizvončkljal in nas je hotel dati v poslednje olje. Tega pa ne, je z zadnjimi silami zatulila žena, brala sem, da je poslednje olje navadno rastlinsko olje in zato smrt za organizem. Tako zdaj brez napotnice za prvi razred v onostranstvu čakamo zlakoteni, mumificirani, toda zdravi za odhod uz tega prehrambenega svinjaka.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17817

4. dec 2008 23:10

qvinton, lepo, da si se samo zato (ali za to?) vpisal, da nas lahko prosvetliš. Samo, lepo prosim, ne pretiravaj z nakladanjem. Konec koncev, če ne vneseš holesterola v telo s hrano, pač nastane v jetrih, ker brez njega pač našega telesa ni. Upam, da to veš.

Problem ni v holesterolu, problem je (kvečejmu) v njegovi količini, pa ne glede na to, o kateri obliki (ki ju ti sploh ne omenjaš) teče beseda.

Ne bi pa izgubljala časa z razpravo o tem, kako lahko tvoj prijatelj (pa je zdravnik ali pa ne), ki mu je ime xy razpreda karokoli. Anonimnost je zadosti dober zaslon za tak način komunikacije.

rimljanka - zasebno mnenje

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1412

4. dec 2008 23:23

Loni, čudovito, humoreska je poučna! Rimljanka, mogoče pa bo qvinton zdaj prebral vse, kar že obstoja na kulinariki, mogoče bo tudi ugotovil, da tudi mi veliko vemo o tem in nam s svojim svarilom ni povedal nič novega. daga

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17817

5. dec 2008 6:11

Daga, lahko upava, a brez upa zmage, se bojim. Se pa pustim presenetiti.

rimljanka - zasebno mnenje

neznan uporabnik

26. dec 2008 19:38

qvinton, lepo, da si se samo zato (ali za to?) vpisal, da nas lahko prosvetliš. Samo, lepo prosim, ne pretiravaj z nakladanjem. Konec koncev, če ne vneseš holesterola v telo s hrano, pač nastane v jetrih, ker brez njega pač našega telesa ni. Upam, da to veš.(RIMLJANKA) zanimivo,da to ne vejo zdravniki,ki nam prvo predpišejo nizkoholesterolno dieto.pa lep pozdrav. hmm Sporočilo je spremenil(a) WRAN51 dne 26. dec 2008 19:41:25

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

26. dec 2008 20:09

quvinton, jaz se pa v celoti s teboj strinjam. najbolj strupen je pomfri, pa take jedi cvrte. sem brala v reviji Življenje in tehnika že pred leti, da je to bolj strupeno za telo, kot vsi tej E-ji ki se jih bojimo, pa spolh niso vsi škodljivi. Vsi samo to omenjajo, pozabijo pa kako so cvrte jedi nevarne. No vse ima svoje meje in če je zmerno najbrž ne škodi toliko, itak je pa vse že ratalo.... Pa še to sem hotela napisat. A tle na Kulinariki je zelo pomembno, kdaj si se včlanil, če hočeš kej pokomentirat. No meni to ni pomembno. Lahko je pa samo bral, pa prava reč če si kdo spremeni ime. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/ Sporočilo je spremenil(a) Katarina K dne 26. dec 2008 20:16:17

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

28. dec 2008 7:03

Katarina K je napisal/a:
....................................................................................... najbolj strupen je pomfri, pa take jedi cvrte. sem brala v reviji Življenje in tehnika že pred leti, da je to bolj strupeno za telo, kot vsi tej E-ji ki se jih bojimo, pa spolh niso vsi škodljivi.  .................................................................................................

E *ebiga Katarina, a se ti ne zdi, da mal pretiravaš, izpade, da bi starši boljše naredili če bi otroku kupili džoint ( ali škatlo cigaret ) kot vrečko ( krožnik ) pomfrija.

ežoj

zvezda01  

član od: 9.8.2008

sporočila: 254

28. dec 2008 10:11

Jaz pogosto uporabljam tudi kokosovo maslo. Je tudi zdrava maščoba. zvezda01

lana  

član od: 28.12.2003

sporočila: 33

28. dec 2008 10:56

Kaj menite o ribjem olju in kje ga kupiti? anita tepeš

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti