Olje

neznan uporabnik
tema odprta - 25. okt 2001 20:55 | ogledi: 3.865 | odgovori: 24

Na policah trgovin je ogromno različnih olj, ena so bolj zdrava, druga so celo zdravju zelo škodljiva. Eni prisegajo na hladno stiskano oljčno olje - deviško, drugi zopet na kakšno drugo. Res pa je tudi, da oljčno olje kot najbolj zdravo ni primerno za pečenje in cvrenje hrane zaradi visoke temperature in ker zelo spremeni okus hrane. Porajajo se mi vprašanja, kakšno olje ali olja naj izberem za pripravo hrane, da bom svojemu zdravju čimmanj škodila.

Tema je aktualna, debata zaželjena Diana

neznan uporabnik

26. okt 2001 8:02

Ravno oljčno olje prenese visoke temperature.Je pa res, da ima precej izrazit okus.Za cvrtje priporočajo predvsem sezamovo in arašidovo olje.Najmanj holesterola pa naj bi vsebovalo sojino olje.Zaradi zdravstvenih težav sem se s tem vprašanjem že precej ukvarjala in prišla do takšnih informacij. lp kaja

neznan uporabnik

26. okt 2001 8:25

Kako "najmanj holsterola"? Holesterol se nahaja ja v živilih živalskega izvora. V oljih ga ne more biti...

neznan uporabnik

26. okt 2001 8:51

Na steklenici sojinega olja je posebej označeno, da ne vsebuje holesterola.Če me spomin ne vara, je nekdo že pred časom omenjal to dejstvo. lp kaja

neznan uporabnik

26. okt 2001 8:51

Na steklenici sojinega olja je posebej označeno, da ne vsebuje holesterola.Če me spomin ne vara, je nekdo že pred časom omenjal to dejstvo. lp kaja

neznan uporabnik

26. okt 2001 11:44

V bistvu gre za zavajanje potrošnikov. Na olju piše brez holesterola, samo olje pa ga tako ali tako nima. O tem se je govorilo pred kratkim na tv. Sama uporabljam že od julija letos (razen redkih izjem) sojino olje. Ima manj kalorij kot sončnično in baje je bolj zdravo. Predvsem pa je cenejše od olivnega, ki bi ga naj uporabljali kot "delikateso". Mislim pa, da nobeno olje ni škodljivo, če ga uporabljamo v minimalnih količinah (par žličk na dan). Pozdrav vsem, Beti.

neznan uporabnik

26. okt 2001 12:19

Strinjam se z Beti!Olje v minimalnih količinah ne more škoditi.Meni osebno je vsekakor okus hrane, ki ni utopljena v olju veliko bolj všeč. kaja

neznan uporabnik

26. okt 2001 14:13

Ne samo da ne more škoditi, še prav priporočljivo je zaradi nenasičenih vezi v mašobnih kislinah, ki ugodno vplivajo na zdravje organizma in izpodrivajo "škodljive" živalske mašobne kisline. Sama uporabljam takole: pečenje oz. cvrtje: arašidovo olje. Friteza: mešanica arašidovega in drugih rastlinskih olj (cenovno ugodno). Solata: bučno in olivno olje. Dušenje, priprava omak: olivno olje. Zelo se splača, da najdete sorodnika, znanca, sodelavca ali kogarkoli že, ki hodi v šoping v Italijo (takih je veliko). Tak naj kupi za vas nekaj steklenic ekstra deviškega olivnega olja, katerega liter stane od 800- 1000 SIT. Cenovno je to znosno, olje pa bo vrhunske kvalitete.

neznan uporabnik

27. okt 2001 9:18

Za tisočaka že pri nas dobiš dobro olivno olje. Samo pravo trgovino moraš najti. Beti

neznan uporabnik

29. okt 2001 6:38

Malan, samo eno vprasanje. Kako pogosto zamenjate olje v fritezi? Lep pozdrav

neznan uporabnik

29. okt 2001 10:28

Zelo pogosto. Če cvrem nekaj, kar spusti drobir, drobtine ipd. takoj. Friteza sicer ima hladno cono, v kateri naj bi se nabirale te smeti in ne žgale, pa vseeno. Če pečem samo pomfri (običajno) imamo olje za štirikrat do petkrat.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti