Davčna olajšava

TanjaR  

član od: 7.7.2004

sporočila: 63

15. mar 2006 8:50

UFFF, imate pa fine težavice. Mimika, v tvojem primeru je po stališču DURS problem v tem, da ti verjetno še nisi prijavljena v hiši, ki sta jo kupila. Čeprav bi bil moj nasvet vseeno, da uveljavljaj lastna sredstva, ki si jih namenila za nakup hiše (razdeli na 15 delov in uveljavljaj en del), če bojo na DURS problemi, jih boš poskusila prepričati, da si s tem rešuješ stanovanjski problem in da se boš v doglednem času preselila tja. Sredstva za obnavljanje, pa pod A4 pod vzdrževanje. Xsara, ravno tako bi rekla, da oba uveljavljajta pod C2 kredit, pa boš DURS potem prepričevala, da ti dejansko bivaš v svoji novi hiši, saj se boš v doglednem času prijavila tam. Glede tega, da je fant lastnik, ti pa ne: po zakonu je premoženje, ki ga v času zveze skupaj pridobita zakonca ali izvenzakonska partnerja skupna lastnina, torej prepričuj DURS, da si ti vseeno lastnica, tudi če papirji niso nate. Za vse tele mejne primere bi rekla, da je najboljše uveljavljati olajšavo, najslabše kar se lahko zgodi, je da vam olajšav ne priznajo. Če ste prepričani v svojo logiko, je najboljše v to vsaj poskusiti prepričati DURS, lahko pa poskusite tudi kasneje še s pritožbo. TanjaR

Nena  

član od: 2.10.2001

sporočila: 98

15. mar 2006 10:02

lkc je napisal/a:
... Kaj je s subvencijami za kmetijstvo. Obvestil še nismo prejeli. Ali naj vpišemo, ali naj pustimo prazno, koliko sploh bo letos obdavčeno? lkc
Ikc, ali si prepričana, da obvestila niste prejeli? Moji starši so ga. Ker je obvestilo prišlo le na enega, lastnika zemlje pa sta 2 (oba imata katastrski dohodek), je potrebno v obrazec vpisati cel kup podatkov: na koga je prišla subvencija, koliko je je bilo, kolikšen je delež osebe, za katero se dela dohodnina in kdo so osebe, med katere se razdeli znesek. Pa še nekaj: za izračun dohodnine sem uporabljala tudi obrazec z naslova http://www.dohodnina.com/izracun.asp (verzija k), pa mislim, da v primeru, ko se vpisuje subvencija (rubrike 3211, 3212), ne deluje pravilno. Nena

xsara  

član od: 28.7.2004

sporočila: 173

15. mar 2006 11:32

Aha durs prepričat-bom rajši kar fanta naj napiše pol al pa vse al pa naj sam pere...-hahaha No ampak kredit imava v Avstriji??? ali vpišem kot vložena lastna sredstva kajne

TanjaR  

član od: 7.7.2004

sporočila: 63

15. mar 2006 12:07

xsara je napisal/a:
Aha durs prepričat-bom rajši kar fanta naj napiše pol al pa vse al pa naj sam pere...-hahaha No ampak kredit imava v Avstriji??? ali vpišem kot vložena lastna sredstva kajne
Za kredit je vseeno, če ga imata v Avstriji, samo če je bil porabljen za nakup oziroma gradnjo hiše, to vpišeš pod kredit C2, ne lastna sredstva kar se tiče tega, al fant uveljavlja, al ti, al oba, verjetno gre za dovolj velik znesek, da bi lahko oba uveljavljala 4% (C2) olajšavo, fant lahko brez dvoma, ti pa kakor hočeš, jaz še vseeno navijam, zato da poskusiš tudi ti. Odločitev je tvoja. TanjaR

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

15. mar 2006 12:27

Vidim, da ste podkovani kot je treba, pa bom izpostavila še svojo dilemo: z možem imava stanovanjski kredit pri firmi in sicer za adaptacijo stare hiše- menjava strehe, oken, fasade. Je za dacarje menjava strehe. ki pušča, razštelanih oken in fasade, ki še ni slišala za izolacijo, tudi reševanje stanovanjskega problema ali si lahko kredit vpišem za ušesa res ne vem več, kaj je prav in kaj ne... res ne bi rada kakšne kazni fasala. Če kdo ve odgovor, prosim, naj me razsvetli lp V.

ursa40  

član od: 28.4.2005

sporočila: 610

15. mar 2006 14:02

hvala Loni za pojasnilo a hči moje prijateljice ne dobiva od državnih služb nobenega denarja tako da razumem ,da ji ne pripada več 50% olajšava ursa40

sissi  

član od: 30.7.2004

sporočila: 185

15. mar 2006 17:47

Oj. Vidim, da se rok za dohodnino bliža h koncu. Tudi jaz imam eno vprašanje. Kakšna je razlika med olajšavama v A4 in B ter C. Jaz vem, da moram svoj kredit vpisati pod C2, da dobim več olajšave, me pa jezi, ker ne razumem, kakšen je smisel rubrike A4. Pa še en problem: moj partner je SOlastnik družinske hiše (podedoval en del po pokojnem očetu). Skupaj bova gradila še eno hišo v kateri bova dejansko živela. In seveda vzela kup kreditov. Ali bo on v naslednjih letih (ob nespremenjeni zakonodaji) lahko uveljavljal olajšavo z naslova stanovanjskega kredita? Hvala dobri duši, ki mi bo odgovorila. sissi

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

21. mar 2006 13:33

No mene je zanimal 112. člen, 6. točka (olajšave za vzdrževanje nepremičnine). Ker živim pri starših, pomagam pri vzdrževanju hiše, ki je pisana na očeta. Davčna mi je poslala naslednji odgovor, ko sem jih vprašala glede neskladja med tem členom (ki ne govori o lastništvu ali najemni pogodbi) in navodili. Dohodnina je osebni davek, kar pomeni, da se pri obdavčitvi upoštevajo osebne okoliščine na strani davčnega zavezanca, ki vplivajo na njegovo davčno sposobnost. To pomeni, da se obdavčijo vsi dohodki in dobički fizične osebe (razen tistih, ki jih zakon posebej navaja), na drugi strani pa se upoštevajo olajšave, ki se ravno tako nanašajo osebno na zavezanca. Iz tega izhaja, da je zavezanec do olajšave po šesti točki prvega odstavka 112. člena ZDoh-1 upravičen v primeru, če gre za vzdrževanje lastnega stanovanja ali hiše, oziroma najetega stanovanja, če je v najemni pogodbi tako določeno. Torej, ali dam tistih nekaj tisoč tolarjev v olajšavo pri vzdrževanju in počakam na odločbo in potencialno revizijo ter potem dokazujem svoj prav (če mi vržejo ven) ali pustim pri miru in prepričam očeta da mi prepiše 20m2 da bom drugo leto lahko uveljavljala? lp, Marija

modrijan  

član od: 29.12.2004

sporočila: 148

21. mar 2006 15:32

Jaz bi dala noter, ker nikjer več ne omenjajo, da moraš biti lastnik stanovanja ali hiše. Je pa res, da vsaka davčna zdaj to po svoje razlaga. modrijan

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

21. mar 2006 15:47

Kaj se šteje v olajšavi pod točko 6.- leposlovne knjige in avdio-video vsebine? Spadajo sem pravljice, pa risanke za otroke, pa CD-ji z različno glasbo,...? Oziroma ali je kje to vprašanje kaj bolj natančno obrazloženo? Odgovor sem iskala že po straneh davčne uprave, pa nisem imela sreče. lp, marelica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti