Davčna olajšava

modrijan  

član od: 29.12.2004

sporočila: 148

13. mar 2006 21:33

Ja - kolikor sem opazila na novem obrazcu ni več rubrike za uveljavljanje olajšave za otroke z zmerno, težjo in težko motnjo v telesnem in duševnem razvoju (kar se je dokazovalo z izvedenskim mnenjem). To je bilo prej možno pri rubriki vzdrževani družinski člani, kjer si pod točko 5. označil s križkom (poleg sorodstvenega razmerja) in ti je avtomatsko upoštevalo večjo olajšavo pri tem otroku. V novem obrazcu tega ni več - zato predvidevam, da je res to, kar so ji povedali. V novem obrazcu je ostala samo še olajšava na invalidnost s 100% telesno okvaro. Sama tega sicer nisem tako dobro preštudirala, ker tega na srečo ne rabim. Če še vedno dvomi o tem, je najbolje, da kar sama pokliče na davčno izpostavo. Jaz sem tako vedno pridobila takojšen odgovor na svoje dileme. LP, modrijan

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

14. mar 2006 7:21

Ne vem sicer, če to kaj pomaga? Naš Nejc ima fenilketonurijo in je na strogi doživljenjski dieti. Njegova mama bo to uveljavljala kot 50 % olajšavo. Citiram z našega PKU foruma: Uveljavljanje 50% olajšave V dohodninski napovedi za leto 2005 lahko za otroka s PKU, ki ga uveljavljate kot vzdrževanega družinskega člana, uveljavljate 50% olajšavo. Do te olajšave ste upravičeni, če že sedaj dobivate dodatek za nego otroka. Napovedi priložite fotokopijo odločbe, na podlagi katere dobivate dodatek za nego! Torej, pri vzdrževanem družinskem članu s PKU označite sorodstveno razmerje "A5". Izvleček iz Navodil za izpolnjevanje dohodninske napovedi: ========== Oznaka A5 – Otrok, ki potrebuje posebno nego in varstvo in ima pravico do dodatka za nego otroka v skladu z zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. K napovedi je treba priložiti odločbo, s katero je priznana navedena pravica. Olajšava se ne prizna zavezancu, čigar otrok je zaradi zdravljenja, usposabljanja, vzgoje ali šolanja v zavodu, v katerem ima celodnevno brezplačno oskrbo, ali v rejništvu, razen če dokaže, da tudi v tem času materialno skrbi za otroka. Tedaj se olajšava prizna za dobo, za katero center za socialno delo v skladu z zakonom, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, prizna pravico do dodatka za nego otroka. Loni Makaroni

lkc  

član od: 24.1.2005

sporočila: 66

14. mar 2006 7:58

Modrijan, zanima me nekaj. Odplačujem dolgoročni stanovanjski kredit (še eno leto), takrat je bilo to za prvo rešitev stanovanjskega problema. Lastnik hiše je mož, gradbeno dovoljenje je na njegovo ime, kredit pa odplačujem jaz (tako je bilo dogovorjeno). Ali to pomeni, da ne morem uveljavljati olajšave? Hvala za odgovor. lkc

TanjaR  

član od: 7.7.2004

sporočila: 63

14. mar 2006 9:05

Naj še jaz pripomnim nekaj v zvezi z reševanjem stanovanjskega problema po novem: 1. če v letu 2005 ali kasneje kupite stanovanje s svojim denarjem, si ta denar razdelite na 15 let in vsako leto uveljavljate en del teh sredstev, tudi če kasneje nič več ne vlagate - to vpišete v C1 2. kredit (glavnica + obresti) za nakup stanovanja lahko uveljavljate v C2 NE SAMO 15 LET ampak tudi 20 let, 30 let, kolikor pač že!! (samo lastna sredstva so omejena na 15 let) 3. reševanje stanovanjskega problema Davčna uprava razlaga zelo ozko, vendar pritožbeni organ in sodišča to razlagajo širše. Praksa je taka: si že lastnik stanovanja, kupiš novo, staro prodaš (ali že preden kupiš novo ali pa v približno roku enega leta od nakupa novega) to JE reševanje stanovanjskega problema! Torej ni omejeno na prvi nakup stanovanja! Tudi naslednje stanovanje, pod pogojem, da staro prodaš, je reševanje stanovanjskega problema. 4. Če je mož lastnik nepremičnine, žena pa odplačuje kredit za gradnjo ali nakup nepremičnine: zopet je stališče Davčne uprave ozko, da bi morala biti žena vsaj delna lastnica, če bi hotela uveljavljati olajšavo za kredit! Vendar opozarjam, da vsaj poskušajte uveljavljati to olajšavo za kredit, če vam ne bodo upoštevali, se pritožite in se sklicujete na dejstvo, da je premoženje zakoncev že po zakonu v solastnini! Upam, da bo tole v pomoč, TanjaR

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

14. mar 2006 13:42

Če si kupil stanovanje z gotovino v letu 2004 (in tega nisi uveljavljal pri dohodnini), pa se lahko popraskaš a ne? Ali mogoče obstaja kakšna "luknja" v tem primeru? Sodelavec je namreč v tej situacji in je jezen kot ... V.

TanjaR  

član od: 7.7.2004

sporočila: 63

14. mar 2006 14:08

Ja, lahko je jezen kot! Zaenkrat nismo našli luknje okoli tega, ker je to čisto na navo uvedena ugodnost (olajšava), zato je ni mogoče upoštevati za nazaj, žal, če najdete luknjo, nas kar vse obvestite. TanjaR

modrijan  

član od: 29.12.2004

sporočila: 148

14. mar 2006 19:49

lkc - vidim, da si že dobila odgovor. Tega kar je napisala TanjaR tudi sama nisem vedela. Poučno. Lp, modrijan

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

15. mar 2006 7:05

Naj še jaz pristavim piskrčkek k vprašanjem glede olajšave za nakup nepremičnine. Prodala sem stanovanje, se preselila k dragemu in lani sva potem skupaj kupila hišo, ki jo sedaj obnavljava. Sicer pa še vedno živiva v hiši, ki je v polovični lasti mojega dragega. Ali lahko uveljavljam olajšavo? mimika

xsara  

član od: 28.7.2004

sporočila: 173

15. mar 2006 7:25

Še moj primer v letu 2004 sva začela z gradnjo hiše, leta 2005 sva se vselila, hišna štev.je že, naslova še ne moreva zamenjati, ker geodeti še niso uspeli priti še enkrat zmerit hiše, papirji so napisani na fanta (pač nisva poročena-no money no funy), kredit v Avstriji pa na oba. Oljšava-zanj po moje lahko, jaz???

lkc  

član od: 24.1.2005

sporočila: 66

15. mar 2006 7:52

Hvala TanjaR za odgovor. Sem tudi včeraj gledala na TVS oddajo in odgovor je bil ravno takšen. Ker mi je banka poslala potrdilo o letnem odplačilu stan. kredita, ga bom v obrazec napisala, potem pa bomo videli. Še eno vprašanje. Kaj je s subvencijami za kmetijstvo. Obvestil še nismo prejeli. Ali naj vpišemo, ali naj pustimo prazno, koliko sploh bo letos obdavčeno? Že vnaprej se zahvaljujem za morebitni odgovor. lkc

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti